12 Mayıs 2016 Perşembe

Yöresel yemeklerimiz

Yöresel yemek çeşitliliği açısından Urfa epeyce zengindir. Acı mutlaka olmazsa olmazlardandır. Hemen hemen her yemekte acı kullanılmaktadır. Bu yemeğimizde de isot biberi birazcık fazla kullanılıyor. Dolayısıyla bu menümüz çocuklar için.


Sizde bu sayfaya yöremize ait yemek tarifi eklemek isterseniz, YORUM bölümünü kullanabilirsiniz. Orta Asya’dan gelen atalarımız her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını. Bundan sonra aklınıza yalnızca en bilinen yemekler gelmesin, gitiğiniz yerde esnafla hemen karışabilin diye tadından yenmez yöresel yemekleri bir araya getirdik. Yazıların ve fotoğrafların sahibi cahidesultan. Sitedeki fotoğraf ve tariflerin başka sitelerde yayınlanması, kopyalanması yasaktır.


Yalnızca yazılarımı kaynak belirterek kopyalamak, çoğaltmak serbesttir. Anasayfa Yöresel Yemekler. Malzemeler: – 5–kabak – adet orta boy kuru soğan – domates – çay bardağı zeytinyağı – Dereotu – maydanoz – taze ya da kuru nane – Yarım kahve fincanı pirinç –. Hozat Belediyesi Yeni Mah. Ama mesela şehir lokantalarının menülerinde bizim yöresel yemeklerimiz farklı bir karakterle yazılsın, renkle ortaya konsun.


Yöresel yemeklerimiz

Yani insanlar, bu menüde ciğer sarmayı gördüğü zaman. Un, tuz, su ye süzme yoğurt yoğrularak iki gece mayalanır. Lokmalar şeklinde çarşaf üzerine serilir ve güneşte kurutulur.


Yörenin yemekleri o bölgenin coğrafi özellikleri ile yakından ilgilidir. Yöremiz yemek kültürü gayet zengindir, bu yemeklerden unutulmaya yüz tutmuş seyrekte olsa, anne ve ninelerimiz tarafından halen yapılmaktadır. Bunlardan arabaşı yöremizin en ünlü yemeğidir, uzun kış gecelerinde genellikle varlıklı insanların evlerinde konu komşuya ve misafirlere ikram edilerek bu. YÖRESEL YEMEKLERİMİZ: Nokul: Kıymalı, üzümlü, yoğurtlu, cevizli olarak özellikle bayram areflerinde yapılan bir börek çeşididir.


Un, süt, yoğurt, tuz katılarak hamur mayalandıktan sonra oklava ile açılır, içine malzemesi konarak rulo yapılır. Hatta Belediyenin Logosuda bunun üzerine yapılmıştır. Yöresel Yemeklerimiz Sadece bölgemizde yetişen ve 6yıldır yöresel kıyafeti giyen bayanlarımızın bilip yaptığı bir çorbadır. Keşkek yemeği nohut,bulgur(göce),pöçet(zıpkın) ana malzemelirdir.


Bu yemek tabiki çeşitli baharatlarla ve çaşitli. Adım Adım Türkiye etkinlik ve çalışma kağıdı. Kelkit’in kendine özgü bir sofra âdâbı ve yemek kültürü vardır.


Bu topraklar üzerinde doğup büyüyüp de Kelkit’imizin geleneksel yemeklerinden tatmayanımız var mıdır acaba? Kelkit’e ait yemekler,yörenin kendine has özelliğinden coğrafi şartlarından, toprağından, sosyal ve kültürel yapısından doğduğu için önemlidir. Yöreden yöreye hatta ilden ile çeşitlilik gösteren yemeklerimiz, Türk kültürünün zenginliğinin bir göstergesidir.


Molla İbrahim Karısı Fadime (Fadime Kaya), Recep Çavuş’un Ayşe (Ayşe Kızılay), ve Yörük Halillerin Umman (Umman Yörük) Bunlar imamköy. Pişmiş Acı Biber Turşusu (Biberiye) Mis gibi iştah açan bir turşu. Biberiyenin mide hastalıklarına iyi geldiğini duymuştum. Her haliyle fazlaca tükettiğim bir biber. Bir çeşit un çorbamızdır.


Yöresel yemeklerimiz

Yayvan bir tepsiye, bir kase kadar un katılır, tavlama usülu ile una serpilerek şehriye biçiminde un topakları elde edilir, ( hamursu olmayacak). Daha farklı sebepler olsa da bu iki ana sebep oluşturur. Köfte Tarifi, İçli Köftesi, içli nefis köfte, Malatya içli köftesi, Malatya mutfa. FAVA Malzemeleri:kilogram taze veya kuru iç bakla, adet büyük boy kuru soğan, demet dereotu, su bardağı sıvıyağ, tatlı kaşığı tozşeker, Yeterince tuz. Yöresel Tarifler (Kolay, Pratik ve Denenmiş Tarifler).


Her evde bulunan malzemelerle kolayca yapabileceğiniz tariflerin her birini baştan sona adım adım fotoğraflı olarak anlattık. Yemek Tarifleri, Resimli Yemek Tarifleri, Pratik Yemek Tarifleri. BÖLGEMİZ YEMEKLERİ VE YAPILIŞLARI LEPE Malzemeleri: su bardağı bulgur, baş soğan, tane patates, yemek kaşığı katı yağ, kaşık salça, domates ve yeteri kadar tuz, bardak su.


Eriyen yağda soğan ile salça kavrulur. Dünya çapında meşhur olan TOSYA PİRİNCİ Devrez çayının eseridir. Yapılışı: Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Tosya Pirinci sadece bu yörede yetişmekte olan pirinç türleri sebebiyle meşhur olmuştur.


Devrez ovasında yer alan toprağın yapısı bu özel pirinç çeşitlerinin bu yöreye has bir özelliğe sahip olmasına sebep olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar