SQL dili veritbanlarındaki tablolara bağlanıp veri eklemek, daha önceden eklenen verileri okumak ve veriler üzerinde işlem yapmak (güncelleme, silme) için kullanılan bir dildir. Sorgulama yapabilmek için öncelikli olarak veritabanımızda ez azından bir tablo olması gerekmektedir. SQL in komutu kullanımı ise bizim “ where ” koşulu ile kullanabileceğimiz bir çok değer belirtmemizi sağlamaktadır. Bu sayede belirli bir koşula sahip sorguda belirli maddelerde ki bizim verdiğimiz değeri sağlayan sonuçların karşımıza getirilmesini sağlayabiliriz.
AS ifedesi ile uzun ve kullanımı zor olan tablo veya alan adlarına geçici olarak kısa isimler vererek bunları kodlamalarımızda kullanabiliriz. Böylece mevcut tablo yapımız bozmadan anlık olarak belirlediğimiz isimleri kullanabiliriz. Sql trigger kullanımı sırasında mutlaka dml (data manipulation language) kodları (insert,delete,update) kullanılmalıdır. Bu yazımız içerisinde SQL için where ile andor kullanımını öğreneceğiz. Bu iki konu birbiriyle bağlantılı olduğu için bir arada anlatıyorum.
Umarım keyif alarak öğrenebilirsiniz. SQL where cümleciği kayıtları filtrelemek için kullanılır. Filtreleme yapmak için spesifik kriterleri belirtmemiz gerekir.
Ms SQL’de IF ELSE kullanımı ile alakalı olarak basit bir kaç örnekle bu yazımızı başlayıp bitirelim. Select sorgusu örnekleri, sql where kullanımı ile filtreleme, sql verileri sıralama, küçükten büyüğe sıralama, sql order by kullanımı KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır. SQL dilinde UPDATE deyimi, veritabanında bulunan verileri değiştirmek-güncellemek amacıyla kullanılan bir deyimdir. Bu derste UPDATE deyiminin kullanımıyla ilgili bazı örnekler yapacağız. Bir önceki makalede SQL kümeleme fonksiyonlarını anlatmıştık.
GROUP BY ifadesi ile birlikte kullanılır. Yani sonuç kümesini bir veya birden fazla kolona göre gruplar. Bu derste örnek bir tablo üzerinde INSERT INTO deyiminin kullanımıyla ilgili bazı örnekler yapacağız. SQL As komutu tabloya veya tablodaki sütuna geçici bir ad vermek için kullanılır.
Bu komut genellikle sütun adlarını daha okunabilir hale getirmek için kullanılır. Oluşturacağımız bu takma isim ise yalnızca ve yalnızca sorgu süresi boyunca varlığını sürdürecektir. SQL DateTime Fonksiyonlarının Kullanımı. Geçen hafta bir sıkıntıyla karşılaştım ve sorunun çözümü pivot kullanımı oldu.
Size bu yazımda, neden pivot kullanma ihtiyacı duydum? Sorularına cevap vereceğim. Pivot kullanıyorsanız tablo yapınızda bir sorun olabilir. SQL Select Where komutu kullanımı sorguda getirilen kayıtları filtrelemek için kullanılır.
Where deyimi sadece belirli şartlara uyan kayıtları getirmek için kullanılır. SQL’deki temel join sorguları üzerinde durmuştuk. O yazılarda anlatılan join’in en çok kullanılan türü olan inner join’di. Sql in en basit ve bilinen komutudur. Tablo içerisinden bir alanın adını yazarak da çağırabiliriz.
SQL Injection ataklarını otomatize eden açık kaynak kodlu sqlmap aracı hakkında önemli görülen noktalar, gelişmiş kullanım örnekleri anlatılmıştır. Sql join kullanımı, sql tablo birleştirme örnekleri, sql başka tablodan veri alma, left join ile left outer join arasındaki fark, inner join nedir? SQL Pivot Kullanımı, yazım ile sql eğitim setime bir yazı daha ekliyorum.
Yakın zamanda uğraştığım bir projedeki rapor için pivot kullanmam gerekiyordu. Pivot özelliği ile sql satırları kolon yapabiliyoruz. Daha fazla uzatmadan gelin görelim.
Musteri_Tipi ve Adres kolonlarında tekrar eden veriler mevcut durumda. Tekrar eden bu verileri distint ile çekebileceğimiz sorgumuzu ve sorgu sonucunu görelim. SQL de MIN ve MAX komutu select sorgusunda seçilen ilgili tablo alanının en küçük veya en büyük değerini bize getirmek için kullanılır. SQL MIN ve MAX aşağıdaki gibi kullanılır.
Komut Kullanımı MySQL komutlarını kullanırken dikkat edilecek bir iki nokta vardır. Bunlar ilerleyen derslerde öğreneceğiniz komutların tamamında geçerli değişmez kurallardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.