29 Ocak 2015 Perşembe

Ada parsel nedir

Ada parsel nedir

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel yer alıyor. Peki, ada parsel derken ne kastedilmektedir? Gayrimenkul sektörü için bu kadar önemli taşıyan bir. Sıklıkla duyulan hatta birçok kişi tarafından karıştırılan iki kavram olarak da bilinmektedir.


Tapu ve kadastro işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir terimdir. Ada, pafta, parsel ne demektir? Emlak ve inşaat sektöründe sıkça karşılaştığımız terimlerin anlamı nedir? Farklı kullanımları ve çeşitleri var mıdır? Bir ada içerisinde bulunan parsellerin her adasına 1’den başlayarak verilen numaralardır.


Parsel büyüklükleri nasıl belirlenir? Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 17. Bu işlerle uğraşmanıza gerek yok bir eviniz var ise bu kelimeleri muhakkak duyarsınız. Adanın anlamı belirli yollarla çevrili olan ve imar planları içerisinde meydana gelen parsel üzerinde yer alan sokak, meydan, cadde, akarsu ya da demiryolu oluşumudur. Adanın en basit haliyle ifade edilmesi gerektiğinde dört bir yanının doğal ya da yapay engellerle çevrilmiş olması gerekir.


Emlak sektörünün en çok kullanılan terimleri arasında yer alan ada, pafta ve parsel terimleri çok duyulmasına rağmen anlam olarak fazla kişi tarafından bilinmemektedir. En basit ifade ile parseller topluluğuna ada adı verilmektedir. TKGM parsel sorgulama programı ile devlet dairelerine gitmeden tapu kadastro sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Pafta nedir, TKGM parsel sorgu nasıl yapılır?


Bir ada içinde bulunan parsellerin her adasına sıra ile parsel numarası verilir. Bir parselin bir ya da daha fazla sahibi olabilmektedir. Bu iki terimin ne anlama geldiği ise sıkça karıştırılmaktadır. Merhaba ben Orhan Gürses. Emlak hakkında bilgi almak ve emlak piyasasını takip etmek için kanalıma abone olmayı unutmayın.


Ada parsel nedir

Tapu sorgu konusunda ilk aşama, imar planı ve ada parsel sorgulama (parselasyon sorgulaması) olarak görülebilir. Emlak konusunda ada diyince aklınıza etrafı sularla çevrili kara parçası gelmesin. Tapu ada parsel sorgulama işlemleri son dönemde internet üzerinde hakkında en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Ev sahibi olma sürecinde zorlu işlemlerden biri de tapu işlemleridir. Tapu işlemlerinde sık sık kullanılan bazı terimlerin anlamlarını bilmekte fayda var.


Peki bu terimler ne anlama geliyor? Ada ve imar adası nedir? Tapu, bir arazinin ya da bir arazi üzerindeki yapının sahibini gösteren belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü’nün verdiği tapu, resmi bir belge olup kanuni hükmü vardır. E-Devlet tapu sorgulama yoluyla kişiler, kendilerine ait tapu bilgilerini öğrenebilirler.


Peki vatandaşlar için büyük kolaylık sağlayan TAKBİS nedir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ev, arsa, bahçe gibi taşınmazlardan tapusu kendinde bulunan mülklerin. Her yönden suyla çevrili bir kara parçasıdır.


Okyanus ve denizin etkisi her tarafta hissedilmeyecek kadar büyük kara kütleleri ada olarak kabul edilmezler. Tapuda ada pafta parsel ne demek. Tapu kayıtlarında, bir taşınmazın kayıt edilebilmesi için gerekli olan bazı bilgilere ihtiyaç vardır. Tapu Kadastro farklı ve iki ayrılmaz birimdir, ve Türkiyedeki tüm taşınmazların kayıt altında tutulmasından sorumludurlar. Pafta ise haritanın daha küçük parçalarına denir.


Bir evin ada parsel bilgileri de imar planı üzerinden sorgulanabilir. Buda arazinin tam yerini belli eder. Belirli bir ölçekteki büyük bir harita, plan yada modeli oluşturmuş olan ayrı. Yine pek çok parselin ( kadastro ) bir araya gelmesi ada parselini oluşturabilmektedir. Tapu kadastro ada parsel sorgulama nasıl yapılır denilirken bilgilerin Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı üzerinden sunulduğu bilinmelidir.


Emlak sektöründe özellikle yaygın olarak kullanılmakta olan terimler arasında parsel yer almaktadır. Anlamı olarak parsel toprak parçasını ifade etmektedir. Herhangi bir toprak parçası üzerinde yapılacak olan tek bir yapı için düzenlenmiş ya da bölümlere ayrılmış halini parsel oluşturmaktadır. Vatandaşların parsel sorgulama ve ada pafta öğrenme işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceklerini bu yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz. Dar kenara parsel cephesi olur.


Burada belirtilmiş ada kelimesi genel anlamı. Arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numaraları gibi tüm detaylar bu harita üzerinde yer alır. Arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli oranda küçültülerek bir altlığa çizilmiş haritasıdır.


Pafta asılları Genel Müdürlüğün izni olmadıkça daire dışına çıkarılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar