23 Ocak 2015 Cuma

Alevilik nedir kısaca

Alevilik nedir kısaca

Tüm bu soruların cevapları sitemizde. Ali’ye bağlı ya da onun soyundan olanlar demektir. Daha çok bir mezhep, bir din görünümündedir (A. Gölpınarlı). Kısaca söylemek gerekirse, Hz.


Alevilik nedir kısaca

Ali, kansı Fatma ve çocukları Hasan ile Hüseyin’i “Tanrı’yı iyi anlamış kişiler” anlamındaki “ehlibeyt” sözcüğüyle adlandırırlar. Ali kutsallığını kalbinde taşıyan, Hz. Sünniler, Allah-Muhammed kavramlarına inanırken aleviler Allah- Muhammed- Ali kavramlarına inanırlar. Burada sözü edilen Ali, Hz.


Ali taraftarı, yanlısı Ali‘yi seven manasına gelmektedir. Peki musahip kardeşi nasıl olunur? Bu kardeşlik kan kardeşliği, Kan yolu ile akrabalık dışında kurulan sosyal-toplumsal bir akrabalıktır. Bazı olayları sosyolojik olarak görmek gerekir. Tarikat içinde bunu anlamlandırmak istersek eğer Allah, Muhamme Ali üçlemesini, Ehl-i Beyt sevgisi ve Oniki İmamları kendine.


Sünnilikten sonra en fazla mensubu olan ikinci mezheptir. Bektaşilik ile alevilik arasındaki fark, Bektaşilik ne demek, Bektaşilik nedir kısaca, Bektaşilik özellikleri, Bektaşilik ve alevilik, Nedir Bektaşilik? Bu onlara karşı sürdürülen saldırıların ve katliamların doğal sonucudur. Gülbenk Farsça bir kelimedir dilimize Farsçadan geçmiştir. Veli, Horasan’ın kültür merkezlerinden biri olan Nişabur’da dünyaya gelir.


Böylece sevgisini ve güvenini bildirerek onun kendisinden sonra halife olacağına işaret etmiştir. Kızılbaş deyimi, Şah İsmail Safevi erlerinin kırmızı başlık giymelerinden gelmektedir. Etiketler : alevilik nedir kitap, alevilik nedir pdf, alevilik nedir kısaca , alevilik nedir nasıl doğmuştur, alevilik nedir deutsch, alevilik nedir nerden gelir, alevilik nedir , alevilik nedir kisa, alevilik ne. Musahipli canlar bir sene sonra ceme gelirler, bir horoz getirirler. Cemaatin huzurunda, pir divanında dara dururlar.


Pir, ilk dualarını verir. Erkân olduğundan Cebrail de ulu bir melek olduğundan horoza “Cebrail” adı verilir. Yani evveli yolunda İmam Cafer erkânında ceme gelirler.


Yolun rehberi eşliğinde cemaatin huzurunda pir divanına gelip pirin karşısında dururlar. Babası İbrahim adında devrinin şeyhlerinden biri idi. Yesevîlik nedir- demektir? Babasını yedi yaşında iken kaybetti, ablası ile birlikte Yesi şehrine gitti ve buraya yerleşti. Aliye bağlı ve ondan yana olan kimse demektir.


Aliyi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beytin yolundan gitmek olarak tanımlanabilir. Allah’ın bizlere ışık tutması için Hz. Alemlere Rahmet olarak gönderilen son Peygamber Haz. Ali’yi mürşit kapısı olarak bildirmesidir. Alevilik Bektaşilik Nedir?


Muhammet(s.a.v.)efendimizi sırasıyla halifeyi ehl-i beyt-i,ashabı severiz. Eski irani inanıçlarıdan Yazdanizm ve yaresan inancından turemiş islamla sentezlezmiş bir tasafuvi inanç sistemidir. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir.


Kızılbaşlık Nedir : Uhut şavaşında yezit ordusu ile Savaşırken sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed( s.a.v) yaralanır dişi kırılır kanı yere düşmemesi için Hz. Muhammed’in halifesi ve İslam ümmetinin hak imamları olduğuna ve dini onlardan öğrenmemiz gerektiğine inanmak demektir. Muhammed ve on iki imamların taraftarına, onlara uyanlara, onları tüm yaşamlarında olgu örnek alanlara ve. Ali’nin yanında olan ona bağlı kişi demektir.


Tarihi köken ve coğrafya olarak nerede ortaya çıkmıştır? Köken ve tarihini kısa özetler misiniz? Tanımlar hangi kestirimler içinde yapılırsa yapılsın, dar olur, anlaşılması gerekeni tam ve doğru olarak vermez.


Bektaşilik Hacı Bektaş Veli tarafından kurulduğu kabul edilen tarikatın adı. Dâr, Farsça ve Kürtçe’de ağaç anlamındadır. Terim olarak Hallâc-ı Mansûr’un idam edildiği veya asıldığı ağaç direk anlamında dârağacını temsilen kullanılır.


Muhammed (s.a.v)’in ölümünden sonra, İslâm düşüncesini benimseyen kimseler arasında kimi zaman farklı düşünceler ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar