25 Eylül 2014 Perşembe

Izmir isminin efsanesi

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan illerinden biri. Kur’an’daki anlamı: İzmir ismi Kuran’ı Kerim’de geçmemektedir. Fakat tarihsel bulgular doğrultusunda bunlardan sadece bir tanesinin doğru olduğu kabul edilebilir.


Amazonlar, daha iyi savaşabilmek ,rahat silah taşımak ve kullanmak amacıyla sağ göğüsleri kesilmiş kadın savaşçılardır. Sponsorlu Bağlantılar İzmir İsmi Hakkında Bilgiler Şimdi işe İzmir ismi ile ilgili kısa ve faydalı bilgiler vererek başlayalım. Lehçesi İzmir isminin cinsiyeti: Kız İzmir.


ZMİR’ İN KURULUŞ EFSANESİ, BBakkal. Bunlardan bir tanesi Amazonlar tarafından kurulmuş olması ve kent adını da İzmir’i kuran Amazon’dan almasıdır. Bunlar İzmir’e akın yaparak yerli halkı kendilerini kabule zorlayıp kente de kraliçelerinin. Trabzon, kendine özgü tınısını en çok koruyan şehir isimlerinden.


Izmir isminin efsanesi

Trabzon adı Pontus Rum Devletinde kullanılan şehrin orijinal adı olan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” sözcüğünden. Her şehrin kendi efsanesi var. Kolphon diye bir kent varmış. Bu kentte Lydialı bir kız oturuyormuş. O kız, dokuma ve örmede pek ustaymış.


Kızın elişlerini görmek için her yerden, orman ve dağ perileri gelirmiş. Adı Nereden Gelmektedir ? Dilden dile dolaşan efsanelere göre İzmir kentine ismini bir Amazon Kraliçesi vermiştir. Smyrna,Zmirni,Esmira,Yezmirr,Samornia vs. Türkler tarafından İzmir olarak benimsendi. Amazonlar rahat silah taşımak ve kullanmak amacıyla sağ göğüsleri kesilmiş savaşçı kadınlardır.


Binlerce yıllık söylenceler İzmir kentinin adının Ege denizi çevresinde yaşayan. Read Smyrna efsanesi from the story Bir Teğmen ve türk kızının hikayesi by emitoemi (Emine Kuzum) with 0reads. Konya şehrinin isminin Kutsal Tasvir anlamındaki İkon sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir.


Mitolojide bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bu hikâyelerden birinde anlatıldığı üzere, kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Kordonda bir yürüyüş yapın, Konak Meydanı’da Saat Kulesi önünde bir fotoğraf çektirin, Kemeraltı’nın sokaklarında kaybolun, Kızlar Ağası Han’da bir yorgunluk kahvesi.


Efsaneler Sözlü gelenekte yaşayan efsaneler daha çok tarihsel kişiliklere , Bursa da yaşamış ünlü kişiler ve yerlerle ilgili efsaneler anlatılmaktadır. Hemen her efsanenin birçok varyantına rastlamak mümkündür. Yaşadığımız toplumda kişiler yaşadıkları şehrin isminin nereden geldiğini ve de anlamını oldukça merak etmektedir.


Yaşanılan şehrin dışında çoğu kişi,. Kentin ilk adı “Smyrna”dır. Homeros destanlarında Smyra ismi Kıbrıs Kralı.


Türk futbolunun efsanesi, İzmirli Metin Oktay’ın adı futbola başladığı topraklarda yaşatılıyor. Geleceğin ‘Taçsız Kralları’nın yetişmesi için Damlacık’taki futbol sahasını yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük bir vefa örneği sergileyerek Metin Oktay’ın yaşamından kesitlerin yer aldığı bir de anıt dikti. Görevi başında yaşamını yitiren merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın isminin verildiği arabalı yolcu gemisi, düzenlenen törenle hizmete alındı. Karadeniz’i Ege Denizi’ne ve oradan da Akdeniz’e bağlayan iki kritik noktadan birisi olan Çanakkale Boğazı aynı zamanda Avrupa yakasını da Anadolu yakasına bağlayan önemli bir geçiş yeridir. Eğe bölgesinde yer alan İzmir ilimiz hem tarihsel sokusuyla hem de yazlık tatil potansiyeli ile en çok turist çeken illerimizden birisidir.


Ayrıca doğal limanların olmasından dolayı yoğun bir şekilde ticarette yapılmaktadır. Mardin isminin menşei üzerinde çeşitli rivâyetler vardır. Bu Arap baba türbesinin kapısıdır. Türbe dikdörtgen şeklindedir.


Zeminin tam ortasında yeşil kumaşla örtülü tahtadan bir sandukça içerisinde Arap babanın cesedi bulunur. Ankara Efsaneleri Mogan Gölü Efsanesi Mogan gölünün, basit bir oluşum efsanesi var. Bir zamanlar, burada, bir köyde yaşayan Monza ve Ganey adında iki genç, birbirlerine aşık olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar