Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü Konya Ovası. Yani step bikti örtüsü mevcuttur. Bölgeyi kuşatan dağların alçak kesimlerinde meşe, yüksek kesimlerinde ise çam bulunur.
Bozkır bitki örtüsünden önce bölgede ormanlık alanların geniş yer kapladığı bilinmektedir. EN İYİ CEVABI perlina verdi. Tuz gölü yöresinde seyrek, cılız stepler yer alır.
Buradan bölgenin kenarlarına gidildikçe step bitkileri sıklaşır ve uzun boylu olur. Doğuya doğru gidildikçe en yağışlı mevsim kıştan ilkbahara kayar. Bu nedenle bölgede, yazlan sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı karasal iklim hakimdir.
Doğal Bitki Örtüsü Doğal bitki örtüsü yazın kuruyan ot topluluklarının oluşturduğu bozkırdır. Yağışların azlığı ve ormanların çok tahrip edilmiş olması nedeniyle antropojen bozkırlar geniş yer kaplar. Akarsu kıyılarında kavak ve söğüt ağaçları yoğunlaşır.
Yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kışları soğuk ve kar yağışları görülmektedir. Bu bozkırlar ilkbahar aylarında bir kaç ay yeşil kalır ve ardından sararır. Bölgedeki orman oranı ise sadece civarındadır.
Karasal iklim dolayısıyla bu bölgede gür ormanlara pek fazla rastlanmaz. Bozkırlar yaygın olarak görülen bitki örtüsüdür. Karadeniz Bölgesi’nin iklimi ve bitki örtüsü hakkında bilgi. Bitkilerin yeryüzünde dağılışını etkileyen en önemli faktör iklimdir.
Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırdır. Her bitkinin yetişebilmesi için belirli ölçüde sıcaklığa ihtiyaç vardır. Onun için yeryüzünde bitki örtüsü. Bölge doğal özellikleri yönünden fazla çeşitlilik göstermez.
Yıllık yağış tutarı 4mm. Buğday, arpa, ayçiçeği ve çavdar yetiştirilir. Yer şekilleri ölçüt alınarak bölge bölüme ayrılmıştır. Bunlar Konya Bölümü, Yukarı Sakarya Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü ve Yukarı Kızılırmak Bölümü’dür.
Yüksek platolardaki bozkırlar ise diğerlerinden çok farklıdır. Yerşekilleri, bitki örtüsü ve toprak tipi geniş alanlar da birbirine benzer. Bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim görülür. Bu durum, etrafının dağlarla çevrili olması nedeniyle, nemli hava kütlelerinin iç kısımlara girememesinin sonucudur.
Maksimum yağış ilkbahara raslar. Dağ yamaçlarından yükseldikçe yağış arttığından bazı yerlerde koruluklar ya da iğne yapraklı çamlar görülür. Her iki iklimin tesiri de vardır.
Yaz ve kış arasında fark azdır. En az yağış alan bölgedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ.
Yurdumuzdaki bitki örtüsü, iklim özelliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. Yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgede kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlıdır. Diğer yerlerde tenhadır. Bölümde düzlükler ve platolar geniş alan kaplar. Bu bölüm bölgenin yağışı en az, en kurak ve bitki örtüsü en cılız bölümüdür.
Yarı kurak ve kurak bölgelerde, ilkbahar yağmurlarıyla yeşerip yazın sararan sert çayırlar, otlar ve çalılıklardan oluşan bir bitki örtüsü bulunur. Bu bitki örtüsü ve kapladığı alanlara bozkır (step) adı verilir. Yüksek dağlarla kuşatılan ilde kışları soğuk, yazları kurak geçen bir iklim görülür.
En fazla yağışı ilkbahar mevsiminde alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.