23 Ekim 2015 Cuma

Kadın mucitler

Bulunmayanı bulabilmiş kadın mucitler. Mucit deyince hepimizin aklına ampülü bulan Edison, yer çekimini bulan Newton ya da telefonun mucidi Graham Bell gelir. Mesela ilk gelişmiş bilgisayarı ve otomatik araba sileceğini icat edenlerin kadın olduğunu biliyor muydunuz?


Kadın mucitler

Günlük hayatınızı kolaylaştıran bir çok ürün kadınlar tarafından icat edildi. O halde gelin kadınlar tarih boyunca hangi icatların patentini almış görelim. Günümüzde kullandığımız birçok şeyin kadınlar tarafından yapıldığını biliyor muydunuz? Hemen aklınıza Marie Curie geldi değil mi? Evet hem radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla Nobel ödülünü alan ilk kadın, hatta bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı o. Sybilla Masters’ı ele alalım.


Fikrini çalan kişi mahkemede “Bir kadın böyle yenilikçi bir cihaz yapamaz” diye kendini savunsa da, hakim icadın Knight’a ait olduğunda karar. Son birkaç yüzyılın en ünlü buluşlarının bir listesini derlendiğinde, bu öğelerin yaratıcıları olarak az sayıda kadın ortaya çıkacaktır. Bütün topluma soruyorum sahi neden dahi denecek düzeyde kadın yok ve neden bilim kadını denmez?


Kadın mucitler ve harika icatları. Erkek egemen sistemde kadınların adı hep gölgede kaldı. Kadınlar, dünya tarihinde çok önemli icatlara imza attı.


Teknoloji ve BT kahramanlarını kutlarken genellikle Bill Gates ve Steve Jobs gibi insanları şöhretin lionskişini alan kişiler. Bilginiz Olsun Tvekranlarında ve kanalımızda! E-Gazeteye abonelik aylık sadece TL. E-Takvim aylık sadece TL. Kadın-erkek eşitsizliğinin en çok yaşandığı ortamlardan biri olan ev yaşantısına icatları ile kolaylık getirip tarihe damgasını vuran kadın mucitler kimler?


Kadınların bu icatları aynı zamanda modern yaşantılarımızın temellerini oluşturuyorlar. Gerçi bütün icatlar öyledir ama icat eden kadın olunca daha farklı oluyor. Adını tarihe yazdırmış kadın mucitler.


Evet, ben de kabul ediyorum, icat edilen en güzel makinelerden biri de Bulaşık Makinesi. Sadece boşaltması benim için bir işkence… İlerde bunun için de bir çözüm bulunacağını umut ediyorum. Yani insan biraz araştırı dimi. Havası boşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımla çalışan ampul yapmayı başarmış bir bilim adamıdır.


Kadın mucitler

Mucit, icat dendiğinde sadece erkekler aklımıza gelmesin. Bu konuda hatırı sayılır kadar kadın mucit de var. En meşhur mucitleri saymanızı istesek akla hemen Graham Bell, Leonardo da Vinci ve Nikola Tesla gibi isimler gelir.


Türk kadın mucitler Kore yolcusu. Az bilinen icatlar ve kadın mucitler i sizler için derledik. Bugüne kadarki icatlar, mucitler veya bilim insanları deyince akla ilk olarak erkekler geliyor.


Kadın mucitler

Ancak erkeklerin ağırlıkta olduğu bu dünyada önemli işlere imza atmış kadınlar da var. Bu kadınlar kimler ve neler yapmışlar? Optik analiz sistemlerini icat eden mucit kadın: Ellen-Ochoa-ilk Latin Amerika kökenli astronot olan Ellen Ochoa, karmaşık birçok parçanın kalite kontrolünün yapılması için kullanılan optik analiz sistemini icat etti.


China Daily adlı gazetenin haberine göre Çin’de senelik 200. Bir icadın ortaya çıkması kadar onun akıllara fikir olarak düşmesi süreci de başlı başına önemli bir konu… Farkındalık, düşünmek, eyleme geçmek, ortaya koymak… Bu süreçleri yaşayan tüm insanlar saygı ve ilgi görmeyi hak ediyor. Panelde bilim için çalışan kadınların yolculukları proje, girişimcilik, üniversite-sektör iş birliği alanlarında masaya yatırılacak. Günümüzde insanlar yaşantısını etkileyen en önemli etkenlerden biriside içimizde yaşamış insanlardan bazılarını farklı düşünerek hayata farklı bir açıdan bakmalarıdır. Yapan Mucitler-Mucitler ve İcatları-Hangi Bilim Adamı Neyi Buldu?


Aralarında sütyen, perma makinesi gibi kadınlara özel yenilikler de var. Bir kadın tarafından keşfedilmesine şaşırmadığımız fotoğraftaki geliştirilmiş saç fırçasını icat etmiş. Cochran ise bunu başarabilen ilk kadın oldu. Thomas Edison ya da Wright Kardeşler oluyor. Hayatımızın içerisinde var olan ve işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştıran şeylerin kadın mucitler tarafından icat edildiğini bilmiyoruz.


Anneler çocuklarını yöneten kişilerdir. Dünyaya Hükmeden Anneler. Bazı anneler sadece çocuklarına bazıları ise ülkelere hükmeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar