23 Ekim 2015 Cuma

Güneydoğu anadolu iklimi

Güneydoğu anadolu iklimi

Bölgede antropojen bozkırlar da geniş yer kaplamaktadır. Anadolu bozkırlarına göre çok fakirdir. En soğuk ay ortalaması 5°C ile 6°C arasında değişir. En sıcak ay ortalaması ise 30°C civârındadır.


Buna karşılık, yazlar çok sıcak geçer. Deniz etkisinden uzak olduğu için bölgede kışlar kar yağışlıdır ve don olayları sıkça görülür. Karasal iklim kışları soğuk ve karlı geçen, yazları ise sıcak ve kurak geçen iklim türüdür. Bu iklim türünde kış erken başlayarak karın gün yerin üzerinde kalmasına sebep olmaktadır. En yağışlı mevsim kıştır.


Yazlar sıcak ve kuraktır. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ. Bunlar,Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümü’dür. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer.


Kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünlerinin ekim alanı azalacak fakat üretimleri artacaktır. Barajlar suni göl fonksiyonu göreceğinden bölgenin iklimi belirli oranda yumuşayacaktır. Elektrik enerjisinde üretim artışı sağlanacaktır. Yaz ya da kış mevsiminde farklı hava şartları ile sizi karşılayan Güneydoğu’da tatilinizin rahat geçmesi için önerilerimizi dinlemelisiniz. Okul Veli Bilgilendirme Sistemi MEB Giriş.


Balıklı Göl dinsel turizm açısından önemli bir yerdir ve burası halk tarafından kutsal olarak kabul edilir. Fakat bu bölgenin iklimi daha sert geçmektedir. Yaz ayları çok sıcak ve kurak geçmektedir.


Kış aylarında genellikle yağmur ve zaman zaman kar yağışı görülür. Fakat kışları Akdeniz Bölgesine göre daha serindir. Bu bölümde don ve karada rastlanır.


Yağışların çoğu kışın düşer. Bölgenin içlerine doğru iklim karasallaşır. Adıyamanın iklimi nasıldır, Adıyaman iklimi, Adıyamanda hangi iklim görülür Kuzeyi dağlık ve güneyi ovalık olan Adayıman da iki değişik iklim hüküm sürer. Doğal bitki örtüsü, düşük rakımlı düzlüklerde cılız bozkırlar ve kuraklığa dayanıklı çalılardan oluşur.


Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı 3. C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 29. Güneydoğu anadolu bölgesinde iklim tarım faaliyetlerini nasıl etkiler. Coğrafi açıdan, tarıma uygun düzlüklere sahip olsa da iklimi (yaz kuraklığının fazla oluşu) tarımda ki verimi olumsuz etkilemektedir. Türkiye’nin iklimi ve Bitki Örtüsü.


Kuraklığın en az yaşandığı bölge ise Karadeniz Bölgesi’dir. Haritalar değerlendirilirken her. BSh: Sıcak step iklimi ya da sıcak yarı kurak iklim 2. Akdeniz İklimi’nin görüldüğü yerlerde yazları sıcak, kışları ılık olmaktadır. En çok yağış ilkbaharda düşer.


Güneydoğu anadolu iklimi

Kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları fazladır. Oldukça uzun geçen yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Gece ile gündüz arasında oldukça büyük sıcaklık farkları vardır. Bölgede Akdeniz iklimi ve karasal iklim görülmektedir.


Bu nedenle bir bölümünde Akdeniz iklim özellikleri belli bir bölümünde de karasal iklim özellikleri görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar