26 Ekim 2015 Pazartesi

Foça dış kale

Kalenin inşası sırasında kesme taş ve moloz kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından inşa edildiği bilinen bu kale, deniz kenarında olup, denizi kontrol etmen amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Amiyane tabirle devede kulaktır. Fakat yinelemek isterim ki tıpkı geçmişte “Ben seçilirsem hiçbir şey yapmam” vaadiyle Foça Belediye Başkanı olan Ali İlcan gibi, hiçbir vaatte bulunmamasına rağmen iş başına getirilen Gökhan.


Bir burun üzerinde yer alan kale, doğuda savunma amacı ile anakaradan büyük bir hendekle. Bu gülleler, kaleden düşman gemilerine mancınıkla atılmış olmalıdır. Türk hamamı kalıntıları görülür. Adını aldığı fok balıkları gibi sevimli ve sıcak bir tatil beldesidir.


Eski Foça’yı ziyaret edenlerin genellikle bilmediği ya da gözden kaçırdığı bir yer vardır. Osmanlı döneminde inşa edilen bir eser olduğu düşünülmektedir. Venedik tehlikesine karşı yapılmış bir Osmanlı Kalesi’dir.


Foça dış kale

Bugün yıkıntı durumundadır. Foça’nın güneybatısında, Kale Burnu üzerinde yer alan Osmanlı Kalesi, bölgeye denizden yaklaşanlara karşı koruyucu bir el gibi, Ege’ye doğru uzanıyor. Kesme taş ve moloz ile inşa edilen kalenin denizi kontrol etme amaçlı yapıldığı sanılmaktadır. Foça Gezilecek Yerler listemizi okuyorsanız bir rehbere ihtiyacınız olmayacak!


Güneybatıya doğru sahil şeridini takip ederek ulaşabilirsiniz. Uzaktan da görüntüsü harika. Kybele’nin heykelleri ve kabartmaları yer alıyordu. Yapıda iki kitabe vardır.


Foça dış kale

Ucuz tatil otelleri ve şehir otelleri için odanı şimdi ayır ödemesini otelde yap. Kale açıklarında sualtı arkeolojik araştırmaları sırasında taş gülleler bulunmuştur. Eski Foca Da Kale Icinde Satilik Tas Ev ilan detayları. Dış Kale: Tarih kokan bir yer daha sizlerle. Beş Kapılar Kalesinde bugün açık hava tiyatrosu bulunuyor.


Ceneviz kalesi olarak da. Beşkapılar’da bugün Açıkhava tiyatrosu olarak kullanılan bölüm ise Osmanlı Dönemi kayıkhanesidir. Foça’ya varır varmaz, denize girin, Ege’yi kana kana içip, yorgunluk attıktan sonra tarihi mekanları ince ince gezmeye başlayın. Foça tekne turu saatleri hava şartları ve deniz şartlarına göre güvenliğiniz ve yolculuğun daha keyifli olabilmesi için değişiklik gösterebilir. Gezgin, fotoğrafçı ve Gezitta.


Karpatlar – Ukrayna’nın Bulutlara Değen Karpat Dağları. Foça Otobüs Biletini Hemen Alabilirsiniz! Foça, İon’ların Ege sahillerinde kurdukları İon kenti arasında en önemli merkezlerden biridir. Foça, tarihi ve arkeolojik öneminin yanı sıra, Homeros destanında adı geçen mitolojik bir yerleşmedir.


Kaleden gemilere mancınıkla atıldığı düşünülen gülleler, sualtı arkeolojik araştırmaları sırasında kalenin. Foça, yani eski Foça ilk görüşte insanı çarpan bir yer. Denize bakıyorsunuz önde balıkçı tekneleri, arkada mavi ve ötede küçücük adacıklarla güzeller güzeli bir koy.


Foça dış kale

Karaya dönüyorsunuz daracık taş sokakları, eski evleri ve güzel insanları ile güzeller güzeli bir küçük ilçe. Heredot bu duvarlardan sıkça bahsettiği için Heredot Duvarı olarak bilinmektedir. Foça’da limandan düzenlenen ve eski Foça’yı yeni Foça’ya bağlayan yol üzerindeki plajları, koyları gün batımıyla daha da güzelleşen adaları, günübirlik tekne turlarına katılarak doyasıya yaşama imkanı bulunuyor.


Meşhur ‘Foça Karataş’ efsanesini de unutmuyoruz, tabii. Eski Foça’dan, Yeni Foça’ya kadar yaklaşık km’lik bir sahil şeridinde uzanan Foça koyları, gezilmesi gereken yerler arasında önemli noktalardan. Ege denizinin berrak ve soğuk sularında yüzüp, sakin bir tatil geçirmek üzere çıktık yola. Yeni gezi anıları biriktirmek için bir ilki gerçekleştirip, Çanakkale-İzmir yolunda İzmir e gelmeden yaklaşık km. Foça, Ege Bölgesinde, İzmir iline bağlı bir ilçedir.


Körfezinin doğu ve kuzey kanadını teşkil eden Foça, körfezin batı kanadında yer alan Karaburun ile karşı karşıyadır. Güney, batı, kuzey tarafları Ege denizi ile çevrili bir yarımada üzerinde olan Foça’nın güney doğusunda Menemen, kuzey doğusunda Aliağa. Türkler ve Rumlar benzer stillerde evler yaptırmaktaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar