24 Şubat 2015 Salı

Yer adları ile ilgili bir efsane

Konusundan Bahsedeceğiz. Kız Kalesi ve Kız Kulesi efsaneleri genelde yılan motifine dayanır. Kız Kulesi’nin efsanesiyle Mersin Kız Kalesi’nin efsanesi de aynıdır.


Bizanslılar tarafından yapılan Kızkalesi’ne Hellenistik Çağ’da Krambusa deniliyordu. Bolca sağa sola forward edilen her mailde olduğu gibi, daha önce görmüş olma ihtimaliniz veya yanlış bilgilerin yer alması ihtimali olmasına rağmen, ilginizi çekebileceğini düşündüm. Bursa’nın önde gelen semtlerinden olan çekirge semti eskiden olduğu gibi günümüzde de hamam ve termal otelleri ile tanınmaktadır.


Sultan fakir bir adamdır Sultan unvanı sonradan kendisine verilmiştir. Sabahtan akşama kadar hamam kapısının önünde bekler sadaka dilenirdi. O gün pazarın kalabalığı içerisinde bir kız görmüştü, çok. Kısa sürede unutulmaz efsane filmler arasında yer almayı başarmış bir diğer Oscar ödüllü Christopher Nolan filmiyle listemize devam ediyoruz. Başlangıç (Inception) adıyla karşımıza gelen bu inanılmaz film de gizem ve bilim kurgu türünün en etkileyici örneklerinden biri olarak hayranlık uyandırıyor.


Yer adları ile ilgili bir efsane

Yer adları ile ilgili m alzeme,. Elazığ İli yer Adları Üzerine Bir İnceleme, Manas Yay. Bazı efsaneler, tamamiyle hayali, fantastik köklerin üzerine kurulmuşlardır. Halk, benzerlerinden ayrılan bir taşa, kayaya, doğa, tepeye hemen bir efsane uyduruverir. Bu tip anlatımların çoğu halkın muhayyilesinden kaynaklanmıştır.


Edremit pazarı, şimdi olduğu gibi yüzyıllar önce de Çarşamba günleri kurulurdu. Halkın ve şairlerin düş gücü, tarihle birleşir. Karadeniz ile ilgili eserlerin çoğu farklı amaçlar taşımaktadır “Bölge ile ilgili yer adları üzerine yapılan çalışmaların en belirgin özellikleri de kaynaksız eserlerdir.


Bu eserlerin tamamına yakını bölgeyi ya tamamen Türkleştirme, ya Yunanlaştırma veya Ermenileştirme gayretleriyle yola çıktıkları görülür. Bunlann içinde yer adlarl ile ilgili birçok efsane ve rivayet yer almaktadlr. Bu konulardan bir tanesi de yer adları ile ilgili olanlardır. Bu tip efsanelerden birçoğu, bazen bir göl, dağ veya bir köy adının veriliş sebebi olarak anlatılırlar.


Anadolu’da birçok yer adı bu şekilde verilmiştir. Efsaneler, birçok konuda olabilirler. Bir efsane hem mitolojik anlam, hem de olaanüstülük içerebilir.


Bu sebepten bazı efsaneleri balıklarına yerletirirken tereddütler de yaadık. Yukarıdaki efsane, Hasanboğuldu ismini açıklayan bir metindir. Krgı ız yer isimlerinin bir çoğu ile ilgili efsane ve hikâyeler mevcut. Celâlabâd ve Oş örneklerinde olduğu gibi değişik varyantlarına rastlamak mümkün.


Anlatılan hikâyelerde aşağı yukarı mekân ve kahramanlar değişmiyor. Yer isimleri verilirken renkler büyük önem taşır (Ala Too, Kızılsu, Kara-Köl). Clan isimleri yalnızca bunlarla sınırlı kalmayıp her geçen gün araştırma yapılıp yenileri eklenecektir. Osmanlıca, Türkçe ve yabancı kelimeler anlamlarıyla birlikte konu içerisinde yer alacaktır. Clan isimleri seçilirken kesinlikle işe yarayabilecek, kaliteli olması göz önünde bulundurulmaktadır.


Kafadan savma ve lüzumsuz clan adları asla konu içerisinde. Nasıl bir profiliniz varsa sanal dünyada da siz osunuz. Bu yüzden de profil resimleri, ifadeleri, kelimeleri ama en çok da isimleri yani nickleri aşırı önemli. Profil İsimleri Kullanıcı Adları ve Nickleri. AmIMad (Ben deli miyim ?) Arawn (Yunan mitojolisinden bir isim).


Ayrıca Antik kentlerle ve antik bölgelerle ilgili bir belgesel çekmeyi de tasarlıyorum. Hayatına sıfırdan başlamak ümidi ile düzgün bir yerde çalışmaya başladı. Ancak bu umutlar Lowe’un bir çete ile Honduras’a gitmesi ile son buldu. Lakin bu son, bir efsanenin başlangıcı olacaktı, zira Lowe çetesi ile birlikte yaptığı vurgunlar ile çok geçmeden zamanın en ünlü korsanlarından biri durumuna geldi. Divan’da yer adlarına bağlı efsanelere de rastlarız.


Hatta kimi efsane araştırmaları bu konuya yöneliktir. Dil bilimciler yer adlarının, köken, kelime anlam ve yapılarının özellikleri üzerinde. Thor, Odin ve Loki üçlüsünün yanı sıra Vikinglerin de yer aldıkları İskandinav mitolojisine ait en iyi mitoloji filmleri özellikle de aksiyon sahneleriyle hayranlık uyandırmayı başarıyorlar.


Aynı zamanda izleyicilere fantastik bir dünyanın kapılarını açan Çin mitolojisine ait en iyi filmler de oldukça beğeni kazanıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar