12 Eylül 2016 Pazartesi

Kırşehir alevi köylerinin isimleri

Bazen lazım oluyor ve hemen erişebiliriz bu sayfadan. Az evvel Alevi köylerine cami haberini okuyunca buradan da söylemek istiyorum. Türkiye’de en çok Sivas’ın Alevi köyleri var. Not= BELLİ BÖLGELERDE bazı alevi köylerinin bir kısmı başka bir anadili bir kısmı başka bir anadili konuşuyorsa ve bu oran neredeyse yarı yarıyaysa kısımında ana dilini yazdım.


Ayrıca kendi aralarında bazı gruplara ayrılırlar. Bir araştırmaya göre Alevi köyleri en fazla olan ilin Sivas olduğu belirlenmiştir. Liste sizi şaşırtabilir.


Kırşehir’de Geçtiğimiz Haftanın Haber Bülteni. Alevi-Kızılbaş-Bektaşilik’in çeşitleri ve yerel isimleri 1. Akdeniz Alevileri: Nusayrilerin kendilerinin adlandırılmasını istedikleri isimdir. Gümüşhane Alevi köylerinin sayıları ile ilgili rakamları nereden aldınız merak ettim. Yasak edilen Kürt Köylerinin İsimleri Geri Verilsin mi, Verilmesin mi? Alevi Köyleri Haritası hakkında admin tarafından yazılan gönderiler.


Sonuçta benim gördüğüm halk hala eski isimleri kullanıyor. Zazalar arasındaki görünüşte basit gözüken bu İslam içindeki dinsel farktan kaynaklanan ayrım ayırt edici bir öneme sahiptir. Bu taban tabana zıt denen tesbit o denli isabetli görünüyorki Alevi Zazalar. AT mahalleleri ve köyleri, ERZURUM ÇAT mahalleleri ve köyleri isimleri. Bu köylere Bektaşilerin ne zaman geldiğini bilemiyoruz.


Türkler arasında Alevi inancını taşıyanlar bulunabilir. Fakat Ömer, Osman, Bekir isimleri, onlardan pek çoğunun Sünni olduğuna asla şüphe bırakmıyor. Bilgisayarındaki dosyalarda Alevi Bektaşi dernek ve vakıflarının başkanlarının isimleri, adresleri ve telefon numaraları, Adıyaman Alevi Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği’nin adres ve telefon bilgileri ile yöneticilerinin isimlerinin bulunduğu aktarılırken Adana bölgesindeki Alevi köylerinin de fişlendiği belirlendi. Yörükler Alevi veya Çingen sanılmamak için Yörüklüklerini gizlemekte veya inkar etmektedirler. Yürüklüklerini ispat edecek veya Çingen, Alevi olmadıklarını gösterecek (çoğunluğu) bilgi ve belgelere sahip değillerdir.


Aynı noktada bulunan Elmalık kalesi, Elmalık ve Kirazlı Köylerinin yaklaşık 5m. Güneyinde, Esadiye köyünün kuzeyinde 2rakımlı bahçe tepe üzerinde çevreye hâkim noktada konumlanmış bir kaledir. Kalenin doğusunda meşe, köknar ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanlık bir vadi mevcuttur. Sayfa 3- Çaldıran Meydan Savaşı Alevilik Tarihi. Türk kültürünün en özgün örneklerinin saklandığı Hacı Bektaş Dergahı üç avludan oluşur.


Alevi-Bektaşi kesiminin ziyaret yeri olan Hacıbektaş’taki bu kutsal mekan bugün müze halindedir. Siverek Köylerinin Eski isimleri ve. Cumhuriyet ilanında sonra bir çok yerlelşim yerin isimleri değişti. Bilim adamları ve araştırmacılar daha ziyade yöre insanların sözlü anlatımlarına dayanarak, Orta Anadolu’daki Kürt köylerinin ne zaman kuruldukları konusunda çalışmalarında bazı kesin tarihler sunmaktadırlar.


Esosyoya kayıt olarak koşullarımızı, veri ilkelerimizi ve çerez ilkerimizi kabul etmiş olursunuz. Bizden sms, e-posta ve mobil cihaz bildirimleri alabilir ve bunları istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Selahattin Ekicioğlu’nun profesyonel bir ekibi var.


Bu isimleri biliyorum ama paylaşmam doğru olmaz, belki isimlerde bir iki değişiklik olabilir”. Alevi vatandaşların evlerine işaret sokağa döktü! Has Alevi köylerinin çoğu, iki türlü: Ya Kızıldede ya da Pirdeli gibi isimleri var. Bariz şekilde dini organizasyona işaret eder. Ya da pek çoğunda Ermenice isimler yar.


Mesela Erzincan, Tunceli ve Sivas’ta, nerede adı Ermenice köy görürseniz, bilin ki Alevi köyüdür. Bunların bir kısmı bariz şekilde dönmedir. Güneydoğu Anadolu şehirlerinden Urfa,Diyarbakır,Antep,Siirt Tunceli, Bingöl, Elazığ,Mardin illerinde ve bu illerinden ilçelerinde yoğun halde yaşarlar.


Maraş’ın Pazarcık ilçesi Alevi köylerinin bulunduğu yerleşkeye Suriyeli mültecilerin kampının yapılması, bu kampın devamının Divriği ve Dersim gibi Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelere de yapılacağının ilan edilmesinin bizce hangi anlamı ifade ettiği bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar