1 Eylül 2016 Perşembe

Bala kürt köyleri

Bala kürt köyleri

Bala’nın afşar,abazlı ve az sayıda bulunan kürt köyleri bala’nın yerlileri değildir. Doğu ve Güneydoğu’daki Kürt köylerinin gerçek isimlerini ortadan kaldırıp onlara uydurma Türkçe isimler vermekle yetinmeyen şoven dalga, Kürt bölgesinin dışında kalan ve gerek ayaklanmalar, gerek katliamlar, zûlümler ve baskılar sonucu Türkiye’nin batısına göç etmek zorunda kalmış olan Kürtler’in muhacir olarak. Ankara bala kürtlerinin terör örgütüne karsi sempatileri var mı , orada cok fazla kürt köyleri var.


Hepsindede bir gizli sempatizanlik var ama bazi iller bunu cok yogun yasiyor. Koordinatlar: 39°33′N, 33°16′E. Bala ve Keskin ilçeleridir. Koçhisar ve Kutu Kürtleri ile bir bütünlük arzeder. Hir-fanlı ve Kesikköprü barajlarının çev­resine dağılmışlardır.


Kesıka (Kesik­köprü) bugün bölgede önemli ve gelişen bir Kürt merkezî konumun­dadır. Bu İçeriğe Yorum Yap Gönder. Haritası, Uydu Görüntüsü. Orta Anadolu Kürtlerinin, çağımızın başında Istanbul’da gelişen modern Kürt milliyetçiliğiyle olan ilişkisi konusunda çok az araştırma yapılmıştır. Başta Konya iline bağlı Cihanbeyli, Yeniceoba, Yunak, Kulu kazaları olmak üzere bu kazaların köylerinin 90′ı Kürt köyüdür.


Köyün nereden ve ne zaman geldiği konusunda diğer Kürt köyleri gibi Kesin bir bilgi yoktur. Ama hecibanlı aşiretine baktığımız zaman bazı bir kaç bilgi edinile biliyoruz. Balâ ilçesi ve köyleri Kalkolitik Çağdan başlayarak iskân görmüştür. Tunç Çağı höyük bulunmaktadır. Daha geç dönemlerde “Hac Yolu” olarak da anılan yol Roma yollarından biri de Bala’dan geçmiştir.


Onlar ki Çerkez, Türkmen, Kürt, Tatar hemşehrileriyle asırlarca kardeşçe, sırtsırta yaşayarak birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sunmuşlardır. Kırşehir merkez köylerinin yarısı, Çiçekdağı kazasının ‘ı ve. SELAHATTİN EYÜBÜ HECİBANLI AŞİRETİNİN REWAN KOLUNDANDIR.


Kaynaklarda ilk Kürt beyliği olarak ifade edilir. CANBEG ASiRETi FEDERASYONU. Canbeg asiretide surgun bir asirettir. Derekışla Kürtçe Xeçaniya dır. Atmana aşiretine mensuptur.


Balâ, ankara bala, ankara beynam, ankara oto. Türk köyleri ise çevre yerleşim yerlerinden gelmişlerdir. Kazan tatar türkü köyü, Kürt köyü olmak üzere toplam köyü (mahallesi) bulunmaktadır.


Bizin Köyümüz Kürt Kökenlidir Bizim Başka Yaşayacağımız Bir Vatanımız Yoktur Hepimiz Kardeşiz Ve TC Vatandaşıyız Bu Ülkeyi Bölmek İstiyenler IRAKI Gözlerinin Önüne Alsınlar Ve Ne Hale Geldiğini Görsünler Devlettimiz Güçlü Ve Daim Olsun. Bu çalismalardan önemli birisi Ingrid Lundberg ve Ingvar Svanberg tarafindan kaleme alinmistir. Kitapta daha çok Konya civarinda yasayan Kürtlerin buraya ne zaman ve nasil yerlestirildikleri ile ilgili bilgiler verilmektedir: Kulu bölgesi ile ilgili tarihi bilgilerin agizdan agiza, sözlü olarak günümüze kadar gelmesinin birçok nedeni var. ALEVİ VE KÜRT KÖYLERİ GÜVENDE.


Bu unsurların provokasyonlarına dikkat edilmelidir. Sünnicilik, Osmanlıcılık veya BBC’nin yayınladığı haritada Türkiye’nin Irak ve Suriye’den toprak kapmak istediği propagandaları Türkiye’ye yapılabilecek en büyük zarardır. Birleştirmez ve kazandırmaz. Bu köyler arasında akrabalık bağı bulunur.


Diğer türk köyleri çevre illerden gelip yerleşmişlerdir. Bu kürt sürgününden gelenler Balâ’nın ücra yerlerine kesikköprü köyü çevresi ağırlıklı olarak yerleştirilmiştir. Emirler Köyü Bala-Yaylalıözü Köyü civarında konargöçer iken,Bala-Karaali Deliler çiftliğine yerleştiriliyor. Köyün yaşlıları Deliler çiftliğindeki caminin duvar kolon kirişinin durduğunu söylüyor. Sivrisinek yüzünden Bala-Avşar Beldesinin etrafındaki dağ eteklerinde tekrar konargöçer olarak yaşarken,yedi kabile.


Bala’nın 6yıl önce Kara Ali adında bir Türk tarafından veya Süleyman Gürbüz Han tarafından kurulduğuna dair söylemler bulunuyor. Aynı zamanda ilçe, tarih boyunca Kasaba-i Bala. Daha sonraları civar köylerden katılımlar olmuştur. Köken olarak kürt-zaza(dımıli) oldukları, kaldıkları bölgeler itibariyle Kürtçe konuşmuşlardır.


Ankara Yörükleri ” olarak anılmış ve bölgede Ahi büyüklerinin hakimiyetinde var olmuşlardı r. Bu dönemde bölgede bulunan Karakeçili aşireti Ertuğrul Gazi ’nin emrinde hareket etmişler, bir süre bölgede kaldıktan sonra Söğüt’e göçmüşlerdir. Arkada kalanlar burada yerleşik hayata geçmişlerdir. Vikipedi, özgür ansiklopedi. Orta Anadolu’da iki milyona yakın Kürt yaşar ve Kürtçenin üç lehçesi olan Kurmancî, Kirmanckî ve Lekî (Şexbizinkî-Kurdakî) ile konuşulur.


En büyük kütlesi Kurmancî konuşandır. Cihanbeyli, Yunak, Kulu, Şereflikoçhisar, Çiçekdağı, Ortaköy, Bala, Kaman, Sarız, Aksaray gibi ilçelerin çevresindeki köylerde yaşarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar