Platolar, Fırat ve Aras nehirlerinin kolları tarafından parçalanmıştır. Karadağ, Karacadağ, Hasan dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı volkanik dağlardır. Türk ekonomisine katkısı kıyıları ovaları akarsuları gölleri tarihi önemi turizm özellikleri. Az da olsa Suriye ile sınırı bulunmaktadır. Dağları: En yüksek bölgemizdir.
Teke ve Taşeli platoları. Coğrafi açıdan oldukça elverişli bir konuma sahip olan Adıyaman dağları, ovaları, gölleri, akarsuları ve bitki örtüsü ile ön plana çıkmaktadır. Sakarya, Ergene, Susurluk, Meriç ve Biga Çayı bölgedeki başlıca akarsulardır. Tunceli ve Erzurum-Kars Platoları da diğer düzlüklerdir.
Kuzey ve güney yönünde en geniş yer kaplayan bölgemizdir. Akarsuları: Karasu ve Murat birleşerek Fırat Nehrini oluşturur. Hayvancılığa elverişli olmasından dolayı. Kurtboğazı Barajı kmdir.
Suriye hariç bütün doğu komşularımızla sınırı vardır. Bu gerçek alanı ile ülkemizin 21’ini kaplar ve en büyük bölgemizdir. Ova denilebilecek yerler, Akarsu vadilerinin göl veya denize yaklaştıkça genişlemesinden meydana gelmiş düzlüklerden ibarettir.
Alüvyonlu topraklarla zenginleşen bu yerlerde tarım yapılır. Bölgenin yeryüzü şekillerini III. Diğer önemli dağları Raman ve Tek Tek dağıdır. Kıvrım dağları arasında çöküntü ovaları vardır.
Türkiye’nin Ovaları Genel Özellikleri. Irak, İran ve Ermenistan ile sınırı vardır. Engebeli arazi fazla olmadığı için arazi ulaşıma uygundur. Doğu anadolu bölgesi özellikleri, Doğu anadolu bölgesinin özellikleri nelerdir? Bu nehir Dicle Nehri ve.
Fırat, Dicle, Aras ve Kura nehirleri bölgenin önemli akarsularıdır. Anadolu Yarımadasının ortasında yer alır. En yağışlı mevsim kış, en kurak mevsim. Nüfus yoğunluğu Km2’ye kişidir.
Doğu kesimindeyse Toros etekleri ve Mardin eşiğiyle çevrili Diyarbakır havzası yer alır. ANADOLU BÖLGESİNİN FİZİKİ VE BEŞERİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR. Doğu Karadeniz’de ulaşım dağlardan güçlükle sağlanır. Elazığ, Bingöl, Muş, Erzurum, Erzincan, Tercan, Kağızman, Pasinler ve Iğdır ovaları bulunur.
Bayat), Uzunyayla platoları vardır. KPSSKONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Büyüklükteki bölgemizdir. Orta kesimde yükselti azdır. Ayrıca ülkemizde sönmüş volkan dağları yer alır.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed. Yaşadığınız bölgeyi tanıtıcı bir broşür hazırlayacağınızı düşününüz. Aşağıya, bölgenizin “yüzey şekilleri, iklimi, doğal afet alanları, kültürel, tarihî ve turistik özellikleri” hakkında açıklayıcı ve tanıtıcı bir yazı yazınız.
Gölleri: Van Gölü ülkemizin en büyük gölüdür ve suyu sodalıdır. Ayrıca bölgede Keban ve Karakaya Baraj Gölleri de bulunmaktadır. KARADENİZ BÖLGESİ KARADENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Yurdumuzun kuzeyinde, Sakarya’nın doğusundan Gürcistan’a kadar Karadeniz’e paralel olarak bir şerit gibi uzanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.