11 Kasım 2015 Çarşamba

Alevilerin adetleri

Bunun dışında Atatürk’ün Bektaşiliğine ilişkin olarak öne sürülebilecek kanıtlar sınırlıdır. Atatürk Bektaşi dergahlarının etkinlik alanları arasında yer alan Selanik’te doğmuştur. Bu fetvada, Kızılbaşlar kâfir ve dinsiz olarak tanımlanmış, onları öldürmenin vacip olduğu.


Hazreti Ali’ye bağlı olan ve onun tarafını tutan zümrenin mezhebine verilen addır. Mezhebin esasını bu inanış teşkil eder. Hangi kaynaktan aldığınızı bilmiyorum ama , bu bilgim net ve doğru bir bilgidir. Yine de bunu paylaştığınız için Hakk sizden razı olsun.


Bazı arkadaşların hoşuna gitmeyebilr, o zaman açıp eski Türk geleneklerinde Ölü gömme veya defin adetleri nasılmış? Abdestin ve guslün ne olduğunu bilmeyen nadan günde beş vakit yıkanmasını kendi nazarında Allaha erme ona ulaşma için olmazsa olmaz ibadetlerden görmüştür. Görenleri şaşırtan fotoğrafın hikayesi. Kimi yerlerde gülbang denilen, kimi yerlerde ise dua adı verilen bu Türkçe.


Bu yetki ve görev ondan da onun çocuklarına, onun soyuna geçmiştir. Bu nedenle cenaze işlerinin yönlendirilip yönetilmesi. MANN-HADANK zazaların ayrı bir millet zazacanın da ayrı bir dil olduğunu söylemekte ve eserinde bununla ilgili kanıtlarını ortaya koymaktadır ve aynı eserde zaza milletinin özellikle sasaniler in kuruluşu sırasında ortaya çıktıkları ve zazacanın sasaniçeyle çok büyük benzerlikler gösterdiği dillendirilmekle kalmayıp esere göre sasanilerin. Tokat yöresinde de eski evlenme ve düğün adetleri bazi değişiklikler dışında varlığını sürdürmektedir.


Dini ve İslam tarihi açısından farklı bir yerdedir. Kimileri için yıllarca beklenen an olan gerdek gecesi, çiftlerin hayatlarında şüphesiz iz bırakacak özel bir tecrübe. Alevi İnancına göre, imamet Hz. Ali’nin doğumu, ayrıca doğanın yeniden canlanması, baharın gelişi olarak kutlanan 21. Sünnilerin ibadet yeri camilerdir.


Camilerde ibadet dili Arapçadır. Cemevlerinde ise Türk dilinde ibadet edilir. Türk, Kürt, Ermeni, Arap, Arnavut vs ayrımlar ise etnik ayrımlardır. Martin Van Bruinessen de bunlardan birisidir.


Rakı içilirken genellikle bıyık süzgecinden geçer. Arkadaşım bıyığını sakalına, sakalını dolusuna karıştırarak özel merasimi ve adetleri ile şişeyi bitirdi, kahvehaneye çıktık. Bir saat sonra hareket etmek üzere bir otomobil bulmuştum. Türk Halk Müziği okuyan aşağı yukarı bütün sanatçılar.


Ele çukur kazan kendi düşermiş ! Aşk ve cinsel arzu, insanın en güçlü duygularındandır. Ancak cinsellik, çoğu toplum için hâlâ bir tabu. Gelenek ve görenekleri de belirleyen şey büyük oranda dindir. Ahiret önemli bir yer tutmaktadır. Bu önem tüm dünya hayatını etkilemektedir.


Hayatımızın her alanını kapsamakta ve davranışlarımızı doğru yönde etkilemektedir. Evlilik Geleneklerinden Örnekler ! Dünya üzerinde birbirinden ilginç düğün gelenekleri var. Filiz BAHÇIVAN: “ALEVİLERİN YAPTIĞI YEMEK YENMEZMİŞ”. Kendilerinde, insanların dini inanışları, yaşayışları, adetleri hakkında nasıl edindikleri belli olmayan bir yargılama hakkı bulurlar. En önemli karakteristik özellikleri ise insanları bizden, bizden değil diye ayırmalarıdır.


Kendisini Türk olarak ifade ediyor. Kürtçe ya da Zazacayı sonradan öğrendiğini belirtiyor. Zalimin zulmünden, gelecek saldırılardan, kendi varlığını koruyup savunamayan bir toplumun hiçbir şeyi yoktur, olanı da yok olur. Bu adetleri kısaca belirtmeye çalışalım.


Askere gidecek genç bir hafta öncesinden itibaren hazırlıklarını yapar. Gitme günü yaklaştıkça, son günlerini arkadaşlarıyla birlikte geçirir, gülüp eğlenirler. Askere gitmeden bir gün önce de genç bütün akraba konu, komşu ve arkadaşlarıyla helalleşir ve vedalaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar