Sis Dağı Yaylası turu ile başladıııım. Sis dağının sisi dağı terk etti. Dağ olanca heybetiyle ortaya çıktı. Köylüler sisin de bir bildiği vardır dediler ve işlerine döndüler. Günler geçti bir gün Pembe, “Şebnem.
Bazen tepeleri güneş iken eteklerine sis göllenmekte, bu manzara üstten deniz gibi görülmektedir. Her yıl Temmuz ayının 3. Gelinkaya Efsanesi Giresun ilinde halkın Gelinkaya diye isimlendirdiği ve adına efsane izafe ettiği iki mekân vardır. SİS DAĞI – GELİNKAYA EFSANESİ.
En kısa ve en rahat ulaşım yolu, Şalpazarı’nı Acısu istikametinde 4km. Beşikdüzü sahilihden 38km. Bu rivayet de sonuç olarak Mesudiye Köyü’ndekine çok benziyor. Uzun mu uzun, ama çok çok uzun yıllar önce, güzel bir gelin varmış.
Geyikli Beldesi içinden giden yoldur. Sis Kralına söyle, bu işi düşünmemiz gerekir. O da aynı istek ve tehditlerde. Zamanı belli olmayan bir devirde,bir kaynana ve bir gelin varmış.
Bunlar geçimini hayvancılıkla sağlarmış. Kaynana zalim,gelinde mazlum mu mazlum. Hayvanlar otlarken,gelin bir ağacın dibine oturur. Zalim kaynananın acımasızca.
Yayla mevsiminde denk gelirseniz Trabzon’un Şalpazarı ilçesinden kalkan minibüsler ile yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Anavarza Efsanesi (Adana) Anavarza Efsanesi Yöre: Adana Vaktiyle Anavarza, yiğit insanların ve güzel kızların yaşadığı büyük bir şehirmiş. Adapazarı Mağriş Dağı Efsanesi. Safi Dede isimli aksakal köylüye atı çayıra salmasını eğer tekrar.
Bu yaylada yaz aylarında kurulan ve halk. Dinlenen kız, kalkıp yürümeya başladıysa da bir müddet sonra her tarafı sis kapladığından, kız yolunu kaybetmiş, bir ayıya rastlamış. Ayı kızı zorla kaçırarak mağarasına götürmüş. Kendisini bal ile meyve ile beslemiş. Sebebi de kuşaklar boyu anlatılan kaz çobanı Sarıkız’ın efsanesi.
Bu kadın evliyayı, rehberimiz Hüseyin Yetiştirici’den dinlediğimiz şekliyle aktarıyorum. Ayvacık’ın bir köyünde dünyaya gelir. Doğumda annesi vefat eder. Daha yakın zamanlarda ise, Shasta Dağı üzerinde, arabaların ateşleme tertibatlarında, görünürde bir neden olmadan ortaya çıkan arızaların söz konusu olduğunu görüyoruz. Ordu Uzun Kızlar Efsanesi.
Yüzlerce yıl önce Mesudiye yöresinde üç Türkmen kardeş yaşarlarmış. Allahuekber, Süphan, Elegez ve Ağrı Dağı’nın adlarının Nuh Peygamber tarafından verildiği anlatılan ve Claviye tarafından yazıya geçirilen efsane şöyle: “Nuh Peygamber, suların bütün dünyayı kapladığı sırada suda. Ve nihayet vadiden Kaf Dağı’na vardıklarında, dünyadaki bütün kuşlardan geriye sadece tane kalmış. Zorlu vadilerden geçen bu kuş, yuvaya vardıklarında bir de öğrenmişler ki SİMURG ANKA “OTUZ” demekmiş. Onların hepsi Simurg’muş.
Beşparmak dağı tek bir dağ olmasına karşın Kıbrıs’ta bulunan “Beşparmak Dağları” sıradağ olması sebebiyle çoğul olarak söylenmektedir. Ayrıca ülkemizde bulunan bu “Beşparmak dağı”nın ismi “Latmos Dağı” olarak da bilinmektedir. Tarihinde çıktığımız Bafa Beşparmak(Latmos) Dağı Tekerlek Tepe Baca Geçişi ve Zirve Çıkışı fotoğraflarını görmek isterseniz lütfen burayı tıklayınız.
Sevgili Özel(Özer) PAK anlatımı ile Karya ve Latmos(Beşparmak) Dağı videosunu görmek için lütfen burayı tıklayınız. Bugünkü Altay ve Saha Türklerinin inancında Tufan Efsanesinin çeşitli varyantları mevcuttur. Altay Türklerine ait Tufan efsanesini ilk defa rahip Verbitskiy tespit etmiştir. Bu zamanda Nama adlı meşhur bir adam vardı. Tengri Ülgen buna Tufan olacağını, insanları ve hayvanları kurtarmak için bir gemi.
Ancak Simurg’un yuvası, etekleri bulutların üstünde olan, görkemli Kaf Dağı’nın ta tepesindeymiş. Oraya ulaşmak için, yedi dipsiz vadiyi geçmek gerekiyormuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.