19 Ekim 2016 Çarşamba

Soyadında oğlu olanlar ermeni mi

Bizdeki bir haftalık gündemle Norveç bir yıl idare eder. Sanki birileri duymuş olacak ki Norveç. Rumlar Ermeniler Yahudiler 3. Soyadında her ne kadar “Uşak” geçse de, bunun sebebinin memleketi olduğunu bizler gibi siz de düşünmemişsinizdir sanıyoruz.


Hâlid Ziyâ, “Uşşâkizadeler” adlı, halı ticaretiyle uğraşan bir aileye mensuptu, ama kendisi İstanbul’da doğdu. Zaten romanlarını okuyanlar bilir, hep İstanbul’u anlatır. Bu sayede Osmanlı parçalanmış ve kolayca yutulur hale geldiğinden bu küçük lokmalar afiyetle sömürgecilerin midesine inmiştir. Sonra kalan siyah Türklere ise verilen listeden ne denk gelirse o soyadı olarak takıldı. Yalak Memeci, Hıyarcı, Dönek, Sıçan, Korkak Kıro, Kalça, Damızlık, Angut, Eşekcanbazı, Öküz, Tavuk, Gıcık, Öldürür, Şebek.


ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ İSİMLER VE SOYADLARI. Soyadı kanunu çıktıktan sonra herkes soyadını Atatürk’ten almak havasında idi. O da karşısındakinin hal tercümesini ve başından geçen vakalara uygun bir soyadı takardı. Yazar Falih Rıfkı Bey , Atay soyadını almıştı. Kendisi şöyle anlatır: “Ben bir sabah drama dergisini açmış, ilk sayfalarda en sevimli.


Türk dilinin ilk oluşum döneminde, Moğolca gibi Orta Asya dilleri ile değil, Macarca ile akraba olduğu görülüyor. Haberler, son dakika haberler, gazeteler. Türkiye ve dünyanın gündemini ekonomi, siyaset, spor ve birçok kategoride, tüm güncel haberlerle sizlere iletiyoruz. Yakın biri, vasi, muhafız, koruyucu.


Bizim valilerin büyük çoğunluğu ise devletin ceberrut yüzü gibi. Otoriter devletin vasileri. Bürokratik oligarşinin illerin başındaki.


Kolombiya Risale-i Nur standında kişi Müslüman oldu Yaklaşık bin km uzaklıktaki ülkeden gelen müjdeli bir mektup: Selâmunaleykum Ağabeyler, Bu sene ilk defa İspanyolca Risale-i Nur tercümeleriyle katılmış olduğumuz Uluslararası Kolombiya kitap fuarı bir haftadır devam ediyor. Saatlerdir kayıptı, babasının evinde bulundu. Sabahtan beri haber alınamayan ve birlikte yaşadığı annesi tarafından kayıp başvurusu yapılan Defne Kaya için devlet yetkilileri harekete geçerken, kız çocuğunun sağ salim bulunması, herkese derin bir Oh çektirdi. Soyadımdan dolayı Yahudi kökenli olup olmadığımı özel mesajla soranlar oluyor. Reenkarnasyona inandığım için böyle şeyleri yani insanların ırklarını, kökenlerini dolayısıyla kendiminkini de kesinlikle önemsememiştim ama yine de ilginç bir konu.


Gelin şöyle bir bakalım neyin nesi olabilir. Mayıs - Mayıs arası bu evde kaldık. Atom Egoyan henüz üç yaşındayken ailesi Mısır’da yükselen milliyetçi dalgadan kaçmak için bu defa Kanada’ya yerleşmeye karar verir. Vali’nin annesi Müslüman olmasına karşın Isparta Ermenileriyle, Ermeni Kilise rahipleriyle, papazlarıyla, Isparta Müslüman kadısı ile bazı cami imamlarıyla birlikte hep hayır hasanet peşindedir. Bu yardımseverliğinden dolayı Isparta kadısı kendisine bir gümüş, renkli taş karışımı bir yardım elçisi unvanlı Taç takar.


Orta halli insanların yaşadığı, sahilinde çay bahçeleri, balıkçı tekneleri olan, içinden bir de tren yolu geçen Alaybey’de eski bir Rum evinde oturur aile. Vaktiyle arka tarafındaki Rum kilisesinin papazının kaldığı bu. Rusyası, topraklarını işgal ettiği Türkleri Ruslaştırma politikası çerçevesinde soyadlarına erkeklere -ov, -ev, kadınlara -ova, -eva gibi ekler getirmişti.


Bunlara aynı anlamı taşımasa da Türkiye Türkçesindeki -oğlu, -kızı karşılığı denebilir. Ramazanov-Ramazanoğlu, Ramazanova-Ramazankızı, Aliyev-Alioğlu, Aliyeva-Alikızı gibi. Dokuma Örgelerindeki Sembolizm.


Kenan Özbel, kolan ve kuşakları anlatırken, kolanların en güzel örneklerinin bugün Türkmen ve öbür aşiretlerin develerinde görüldüğünü, baştaki ilk devenin süslendirildiği bu kolanlarında kullanıldığı yerlere göre deniz hayvan kabuklarının dikilmiş bulunduğunu anlatmıştı. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s. Yusuf Akgül Yazı Arşivı.


Mezar kazılarından da bir yazılı metin çıkmadı değil mi? Değişik belgelerde kelimeler var. Ermeni kaynaklarında, Bizans kaynaklarında şu kelimeler Hunca diyor.


Tabii bir de Doğu Hunları var, Batı Hunları var. Atilla’nın oğlu Dengizik’e kadar ki Dengizik küçük denizcik anlamındadır. Soyadında Mac ve O bulunanlar, hele bir de kızıl saçlı ise, rahatlıkla “İskoçtur” denir.


Ekserisi Ermeni biletçiler ile hamam hademesi. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilin de, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.


Gerekli Tarama Gereksiz taramalardan kaçınan site.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar