25 Ekim 2016 Salı

Iklim ve bitki örtüsü nedir

Orman, bozkır, çayır, maki gibi. Bitkiler yetişebilmek için besin maddesi, su ve sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu özellikler bakımından yeryüzündeki ortam şartları, büyük farklılıklar gösterir. Genelde yağışın çok olduğu yerlerde bitki örtüsü ormanlardan oluşur. Yağış azaldıkça bitki örtüsü cılızlaşır.


Iklim ve bitki örtüsü nedir

Her iklim bölgesinin karakteristik bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Flora ya da bitey de denir. Belirli bir alan içerisinde bulunan, doğal, damarlı (vasküler), bir yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitkilerin oluşturduğu bitki topluluğu.


Sıcak iklimler içersinde yer alan çöl ikliminde yağmur, kar, dolu gibi yağışlar meydana gelmez. Ekvatoral iklim, Amazon ve Kango havzalarında, Gine körfezi kıyılarında, Endonezya ve Malezya kıyılarında etkili olan bir iklim tipidir. Tabii bitki örtüsü oldukça gür ve geniş yapraklı ormanlardır. Ekvatoral iklim , Amazon ve Kongo havzalarının büyük bir kesiminde, Gine Körfezi kıyılarına yakın bölgelerde, Endonezya ve Malezya’nın büyük bir bölümünde etkili olmaktadır. Tundra ikliminin bitki örtüsü oldukça fakirdir.


Havanın aşırı soğuk olmasından dolayı yetişen bitki miktarı çok azdır. Bu iklim de en çok çalı ,yosun ve sadece yazın yeşeren kurakçıl yıllık otsu bitkiler yetişir. Bitki örtüsünü etkileyen faktörler nelerdir?


Başlıca bitki toplulukları orman, bozkır, çayır ve makidir. Karasallığa yol açan etmenler, yükseltinin fazla olması ve denize kapalılıktır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır.


Iklim ve bitki örtüsü nedir

Bitki Örtüsü: Bölgede karasal iklim görülmektedir. Ocak ayı ortalaması bütün bölgede 0°C’nin altındadır. Karasal iklimin bitki örtüsü nedir Cevap: Bozkır Detay : Yağışların az olduğu yerlerde, ilkbahar yağışlarıyla gelişen ve yazın kuraklığın etkisiyle sararan ot topluluğuna bozkır bitki örtüsü yada bozkır denir. Tarihte Bugün - Haziran. Anadolu Bölgesinde iklim İç Anadolu iklimi nasıldır İç Anadolu İklimini Özellikleri iklim.


Sonraki yazı Tüketim Nedir? Step İklimi veya yarı kurak iklim olarak da geçer. Orta Kuşak step iklimi, derece ile derece enlemlerindeki çöller etrafında ve de Akdeniz ikliminden karasal iklime geçiş bölgelerinde görülmektedir. Ancak bitki örtüsü bakımından zengin sayılmaz. Belli bir yerde kendiliğinden yani doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denilmektedir.


Bitkilerin toprak, su ve sıcaklık ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Onun için yetişme şartları aynı olan bitkiler, belirli yerlerde toplanmışlardır. Böylece bitki toplulukları ortaya.


Doğal bitki örtüsü ormandır. Yükselti arttıkça bitki örtüsü değişir ve karma yapraklı ormanlara rastlanır. Daha yukarılarda ise iğne yapraklı ormanlar ve Alpin çayırlar görülür.


Karasal ikliKıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Ekvatoral iklim özellikleri ve görüldüğü yerleri aşağıdaki kısa video üzerinde kısa özetini seyredebilirsiniz. Bu faktörler enlem, kara-deniz, yükseklik, yer şekilleri, bitki örtüsü ve deniz akıntıları etkileri gibi unsurlarla şekillenirler.


Karadeniz iklimi bitki örtüsü ormandır. Yağışın çok olması nedeni ile orman deniz seviyesinden başlar. Ladin, şimşir, kestane yaygın ağaç çeşitlerindendir.


Sıradaki coğrafya dersi konumuz Türkiye’de Karasal İklim. TÜRKİYEDE İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ İkliBir yerdeki hava olaylarının uzun süre devam etmesine iklim iklim denir. Hava durumu: Bir yerde, kısa süreli hava.


ATATÜRK İLKELERİ KONU ÖZETİ açıklamalı cevapları Doğu cephesi konu anlatımı grup nedir görevi gümrü antlaşması ve önemi konu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar