14 Şubat 2014 Cuma

Kızılbaş alevi nedir

Ali’ye bağlı ya da onun soyundan olanlar demektir. Bu rivayetin değişik bir varyantını da diğer bir alevi yazar şöyle dile getirir: “Uhut’ta Hz. Muhammed’in yaralarından akan kanı Ali, başına sürerek yere damlamasını önlemiştir. Bu şartların biri eksik ise yol olmaz.


O yolda yolcu da olunmaz. Birinci şart, Hakkı tek görmek. Bir kısım insanlar ise Muhammed Ali Cemd. Osmanlı İmparatorluğu’nda Çevrenin Merkeze Başkaldırısı Türkiye’de Alevîliğin tarihinin iyi anlaşılması bu tarihin bir parçası olan 16. Ne var ki Alevîliğin tarihiyle ilgili çoğu meselede olduğu gibi, bu isyanlar veya kıyamlar konusunda da.


Ulusoy, Bu yol, Hakka giden yoldur, Hakka giden yola giderken tertemiz gitmeniz gerekir. Hakka giderken nefis dediğimiz eksik şeylerimizi atmamız lazım dedi. Bu tanımları kısaca şöyle özetleyebiliriz.


Kızılbaş tabirinin tanımı bulunmaktadır. Alevî törenlerinin en büyüğü kadınların da katıldığı âyini cem’dir. Yine Sıffın savaşında Hz. Ali’nin taraftarları başlarına kırmızı başlık takmışlardır. Alevi inancının temel ilkeleri.


O gecede kadınlarla erkekleri bir araya toplarlar. Kandil ve mum söndürülür söndürülmez, erkekler kadınları yağmalar. Bu kişilere kırmızı başlı insanlar denildi ve suçlandılar. Türk töre ve inanç potasında eriten Türkler, yeni senteze (alışıma)’da, Emevi ve Abbasi İslam anlayışından ayırmak için, muhalefetteki Hz. Ali ile Gök-Tanrı özdeşleştirilmiştir.


Kızılbaş alevi nedir

Ulusoy, ” Bu yol, Hakka giden yoldur, Hakka giden yola giderken tertemiz gitmeniz gerekir. Ali savaşı bırakarak, Hz muhammed’ in yanına gider ve Hz muhammed’ in yere tükürdüğü kanı alır ve alnına sürer savaşa anlındaki kan ile devam eden, Hz. Ali’ ye ve onun soyundan gelenlere, bu nedenle ‘kızılbaş’ denmiştir. Alevîlik inancı, Anadolu’nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu’l Vefâ, Baba Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır. KIZILBAŞLIK Öncelikle kızılbaşlığın tanımıyla başlayıp ne anlama geldiğini ifade edelim.


Sözcük anlamı olarak, birleşme, birlik olma, bir araya gelme demektir. Doğru söyler Yezit, isterse sövsün! Pir Sultanlar gibi assın! Hakk’a ayan kızılbaşım, kızılbaş.


Boy mudur, soy mudur, tarikat mıdır, inanç mıdır, kültür müdür, ordu mudur, ülke midir, devlet midir? Belki hepsidir, belki de hiç biri! Nerden bakarsanız bakın, hepsinde bir haklılık payı görürsünüz.


Yanlış da diyemezsiniz, tek doğru da! Alıntı yapılması halinde yazarından ve sitemizden izin alınması gerekmektedir. Ali ye bağlı ve ondan yana olan kimse demektir.


Kızılbaş alevi nedir

Ali yi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beyt in yolundan gitmek olarak. ALEVİLER-SÜNNİLER, KATOLİKLER-PROTESTANLAR içerisine girdiğimiz bu bin yılın ilk dönemleri Devam. Abbas Türkiye Türkleri ni oluşturan Oğuzlar dan Türk oymakları.


Bu tören cuma günleri düzenlenir. Cem ayininin küçüğüne dernek denir. Bu toplantılar sazlısözlü, içkili olur.


Kızılbaş alevi nedir

You are at: Home Posts Tagged kızılbaş alevi nedir Browsing: kızılbaş alevi nedir. Ali’yi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beyt’in yolundan gitmek olarak tanımlanabilir. Cem adı verilen kutsal etkinliğinin bizzat kendisinin anlatımına girişilir.


Ne ki, bu çalışmamda ayrıksı olarak ‘Cem nedir, nasıl anlamalıyız? Cem, en genel bir ifade ile özün her türlü olumsuzluktan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar