Gelenek ve görenekler nelerdir. Bayram gelenekleri: Bayramlardan önce gelen arefe gününde evler temizlenir ve bayram hazırları başlar. Bayramda küçükler büyüklerini ziyaret eder, küsler barışır, eşi dost ve akrabalar toplanır, bayram yemekleri yenir. Geldiği yeri insan bilir zaman içersinde hangi zorluklar içersinde yaşadığı kültürünün temelini anlar.
Türk gelenek ve göreneklerinden biraz bahsedecek olursa çok bilgi. Bu yazımızda gelenek ve göreneklerimiz nelerdir maddeler halinde açıklamalı kısaca olarak bilgi aktaracağız. Toplumu bir arada tutan milli ve manevi değer ve tutumlar bulunmaktadır. Bunlar gelenek ve görenek olarak yüzyıllardır yaşanan ve toplum tarafından kabul görüp yaşatılan değerlerdir. Arife gününe et pazarı adı verilir O gün insanlar çarşıdan bayramlık ihtiyaçlarını temin ederler İkindi namazından sonra mezarlık ziyaret edilir ve Kuran okunur Sonra bayram için hazırlıklar başlar Bayram yerleri temizlenir, bayramlık et vs alınır Bayram namazından sonra.
Bir milleti oluşturan en önemli değer kültürdür. Peki bu kültürün içinde neleri sayabiliriz? Yani örf ve adetlerimiz.
Bayramlar ve yapılan törenler de gelenek ve göreneklerimize örnek verilebilir. Toplumda yapılan dini törenler, düğünler, kutlamalar da gelenek ve göreneklerimiz arasında yer almaktadır. Söz konusu gelenek ve görenekler nesilden nesle aktarılarak kültürün sürekliliği sağlanır. Konu etiketleri: gelenek ve göreneklerimiz nelerdir , göreneklerimiz nelerdir, türk gelenek ve görenekleri nelerdir, gelenek ve göreneklerimiz nelerdir kısaca, ege bölgesinin örf ve adetleri, ege bölgesinin gelenek ve görenekleri, gelenek göreneklerimiz nelerdir, gelenek görenekler nelerdir, görenekler nelerdir, elazığ ın gelenek.
Geçmişten büyüklerimiz ve onların büyükleri tarafından inandıkları görenekleri kendisini gösteriyor. Kültürümüz ulusal devamlılığını sağlayarak. Bu değerlerin bütününe kültür denir.
Kurban Bayramı ve Şeker (Ramazan) Bayramı. Toplumsal olarak yaşadıkları bölgenin, din, yaşam, yemek, kültür bakımından insanların sonraki nesillere taşıdıkları değerlerdir. RF-ADET-GELENEK-GÖRENEK, NEDİR ? RF Örfler, çoğu zaman toplumun katı beklentileri olarak nitelenen birtakım örnek tutum ve davranışlardır. Bu gelenek ve görenekler sayesinde hem geçmişimizi tanır hem de bunları geleceğe aktararak kültürümüzün dolayısıyla da ulusumuzun devamlılığını sağlarız. Görenekler Örfteki yapılma zorunluğu, adet ve gelenekteki yapılması gerekli olma özelliği görenekte yapılabşlme özelgş alır.
En yalın tanımıyla birşeyi görüle geldiği gibi gerekli ve uygun yöntemleri kapsar. Ama bunların mutlaka yerine getirilmesini istemez. Milletlerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için en başta örf adet. Bizim hayatımızı ve kültürümüzü oluştururlar. Hepsi geçmişten günümüze kadar gelmiştir.
Büyüklerimizden kalan çeşit adetler olur onlara da babalarından ailelerinden kalmıştır. Büyütülürken bunlarla büyütüldükleri için halen günümüze kadar ulaşmıştır. Yakınları tarafından kefen hazırlanır. Kara kazanda su ısıtılır. DİYARBAKIR, GÜNEY DOĞU ANADOLU, Turkey ben sinem yaşındayım.
Gelinin ilk çocuğu oğlan olursa aileye mutluluk verir, aile helva yapıp dağıtır, yiyenler para bağışında bulunur. Binlerce yıllık medeniyetlerin beşiği olan Anadolu toprakları üzerine kurulan ülkemizin oldukça geniş içerikli gelenekleri ve görenekleri bulunduğu gibi, günümüzde ülkemizde birçok farklı kültür bir arada yaşadığından bu gelenek ve görenekler aynı zamanda çok çeşitli bir yapıya da sahiptir. Yüzyıllar içerisinde Anadolu coğrafyasında farklı toplumların bir.
Evlenme Çağı : Eskiden (hala bazı köylerde) evlenme çağına gelen genç, evlenmek istediğini genellikle örf, adet ve geleneklerine bağlılığı, anne ve babaya olan hürmeti gibi sebeplerden dolayı ebeveynlerine söyleyemez, Ancak bu durumu çeşitli olaylarla ve hareketlerle anlatırdı. Dünya’nın her yerinde olduğu gibi Adana’da da birçok gelenek görenek bulunmakta. Doğum, ölüm, sünnet, evlenme ve askerlik ile ilgili Adana’ya özgü birçok gelenek görenek bu bölgeyi özel kılmakta. Bizim çocuklarımız bizden gördüklerini bir süre geçtikten sonra kendi ailelerinde uygulamaya başlarlar. Büyüdüklerinde ise bunları kendi çocuklarına öğretirler.
Bu şekilde gelenek ve göreneklerimiz kuşaktan kuşağa. ANTEP’İN ÖRF, ADET, GELENEK, GÖRENEKLERİ Gaziantep 7. On birinci asrın sonlarına kadar Müslümanlarla Bizanslılar arasında, 12. Selçuklu Türkleriyle Bizanslılar ve Haçlılar arasında zaman zaman el değiştirdi. Toprak gibi paylaşmayı sevenlerin sitesi: Topragizbiz.
Blog Forumlar Bize ulaşın. Bir teşekkür yeter arkadaşlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.