26 Kasım 2018 Pazartesi

Şanghay işbirliği örgütü ve türkiye

Şanghay işbirliği örgütü ve türkiye

Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmış ve 24. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. Buna göre Şangay İşbirliği Örgütü üyelerine ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 6’sını, bu ülkelerden yaptığımız ithalat ise toplam ithalatımızın yüzde 27’sini oluşturuyor.


Şanghay işbirliği örgütü ve türkiye

Batı merkezli tek kutuplu dünyayı dengeleme potansiyeline kavuşan önemli bir uluslararası örgüt halini aldı. Bunu Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’e olsun, (Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan) Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay Beşlisi’nin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta beş ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. ANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NÜN KURUMSAL YAPISI VE BİLGİLER 1. Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan tarafından üye ülkeler arasında güvenin arttırılması, sınır bölgelerinin silahsızlandırılması ve bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla “Şanghay Beşlisi” olarak kurulmuştur. Buna karşın Dış İşleri Bakanlığı’nın çok boyutlu dış politikalar geliştirmek amacıyla.


Türkiyeyi kabul ederse ne olur ? Böylece ülkemizin ABD ve AB ile ilişkilerini normalleştireceği ve karşılıklı yarar esasına oturtacağı koşullar da yaratılmış olacaktır. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla “Şanghay beşlisi” olarak kurulmuştur. KPSS‘de bu bilgiden şu şekilde sorular gelebilir?


Aşağıdakilerden hangisi Şanghay Beşlisi olarak da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü’nün kurucu üyelerinden biri değildir? Siz de Onedio’da dilediğiniz şekilde içerik üretebilirsiniz. Sınır Bölgelerinde Askeri Güveni Derinleştirme Antlaşması“dır. Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’dır. Bölgesel bir kuruluş olup, güvenlik konusunda işbirliği sağlamak amacıyla.


Rusya ve Çin’in hâkim ve yönlendirici olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü, bölgesel gelişmelere yön verme kabiliyetine, üyelerinin politikalarını belirleme gücüne sahip. Her üyenin bu platformdan beklentisi, kazancı farklı. Ankara Şanghay kartını açarken, üyelerine ne kattığını, riskleri ve fırsatları dikkatle değerlendirmeli. Serinin ilk konuşmacısı olan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Bu görev ilk kez Şanghay İşbirliği Teşkilatı üyesi olmayan bir ülkeye verilmiş oldu.


Uluslararası ilişkiler uzmanı. Sovyetlerin dağılmasıyla Rusya-Orta Asya-Çin hinterlandında çözümü gerektiren. Hayatı riskleri ve eşsiz fırsatları bir arada sunan coğrafyası Türk dış politikasının her adımının dikkatle atılması gerekliliğini bizlere her an hatırlatıyor.


Hele de coğrafyaya dil, din ve ırk aidiyeti olan. Kuruluşu Çin ile Rusya arasında tarih boyunca sorunlar yaşanmıştır. Avrupa Birliği Nedir, Nasıl Çalışır? Hangi Ülkelerden Oluşuyor? Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan ülkelerinin katılımı ile gerçekleşen Şanghay Beşlisi adını verdikleri bölge ve alan güvenlik adı altında işbirliği yapan ülkelerden oluşmaktadır.


Enerji Kulübü Dönem Başkanlığı yalnızca üye ülkeler arasında Rus alfabesindeki sıralamasına göre dönüşümlü olarak üstleniliyordu. DOKUMANI BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ. Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı. Ekonomimizle, toprak bütünlüğümüzle, güvenliğimizle ve Atatürk Devrimi mecburiyetimizle Şanghay İşbirliği Örgütü’nün içindeyiz.


Bir tek resmî kayıt gerekiyor. Alkan`dan Erdoğan ve Putin arasındaki diyalogların reel politikteki karşılığına ilişkin önemli satırlar. Yüzyıl’da kendi konumunu belirlemeli. Batı’nın mı ya da Asya’nın mı bir parçası olacak diye kaderini belirlemeli dedi.


Şanghay işbirliği örgütü ve türkiye

Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan da Şanghay İşbirliği Örgütü’nde gözlemci statüsündedirler. Dışişleri Bakanlığı sitesinden edindiğimiz bilgiler. Erdoğan, Şanhay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile alakalı konuştu.


Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama ben de kendi kanaatimi söylüyorum. AB’den farklı, onun yerine geçemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar