30 Kasım 2018 Cuma

Izmir saat kulesinin en belirgin özelliği

Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimara yaptırılan kule metre boyundadur. Tarihi yapı, İzmir’in Konak İlçesinde valilik binasının karşındadır. Saat Kulesi’ne gidebilmek için ESHOT otobüslerini kullanabilirsiniz. Mimarı, Mimar Vedat Bey olan saat kulesi, Kazım Bey tarafından 34.


Osmanlı Padişahı Sultan II. Saat kulesinin üç tarafında bulunan sebillerin alınlığında ve. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, ılıman iklimi, güzel doğası ve çevresin de bulunan tarihi merkezlerle her dönem önemini koruyan bir kent.


Kültürel özelliklerine bakıldığında oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Foça gibi önemli turistik merkezlerin yanı sıra, antik çağların. Köşeleri kırık dört cepheli (sekizgen) inşa edilen yapının en belirgin özelliği ilk katında dört satırlık yazıt ve onun da üzerinde Sultan II.


Tarihi antik çağlara dayanan İzmir’in hatta Türkiye‘nin en ünlü ve güzel ilçelerinin başında yer alır. Abdülhamid’in tuğrasının yer almasıdır. Fakat en belirgin özelliği Cumhuriyet Dönemi eserleridir.


Bu özellikleri ile İzmir’in tarihi ve turistik cazibe merkezidir. Daha sonra Avrupa cazı özelinde bir takım bilgileri olması lazım. Caz deyince insanların aklına saksafon geliyor. Krakow gezilecek yerler listesine, sadece kentin değil tüm Avrupa’nın da en eski meydanlarından biri sayılan Rynek Glowny ile başlamanın doğru olacağını düşünüyorum.


Eski Kent bölgesindeki bu tarihi alan, Krakow’un ruhunu hissedebileceğiniz ve fotoğraf çekebileceğiniz en ideal nokta. Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmış. Dolmabahçe Sarayının girişindeki saat kulesinin metre uzunluğunda olduğunu düşündüğümüzde Büyük Saat’in ihtişamını anlayabilirsiniz. Büyük Saatin yer aldığı bölge aynı zamanda tarihi hamamları, camileri ve esnaf dükkanlarını barındırıyor.


Tarihi yönden belirgin özelliği olmayan Cami Ortadoğu ve. Teşekkür “İzmir Deprem Masterplanı Hazırlanması” konusundaki bu örnek projenin, büyük bir güven göstererek araştırma grubumuza veren İzmir Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Helenistik Dönemde, Amasya’yı İÖ. Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.


Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından, tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Medresenin dışardan gözüken en belirgin özelliği ise yüksek kulesinin yeşil çinilerle işlenmiş olmasıdır. Sanat ve tarihe biraz olsun ilginiz var bu müzeyi listenize eklemeyi ihmal etmemelisiniz.


Sultan Abdülaziz Kasrı civarındaki parkta inşa edilmiş, üç cephesi sebillerle çevrilmiş, iki katlı kare kaide üzeri- ne oturtulmuş, ikinci kattaki seyir balkonundan itibaren daralarak yükselen bu saat kulesinin süslemelerle bezeli yapısına II. Geri dönüş yolunda girdiğimiz James Street’te gördüğümüz Aziz Meryem Katedrali (=Saint Mary’s Cathedral) ise şehrin en yüksek tepesine inşa edilmiş bir Katolik kilisesi olup çan kulesinin metreye varan yüksekliği de eklenince Kilkenny şehrinin her yerinden kolayca fark edilebilmektedir. Medeniyetler beşiği olan, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış ve dünyada içinden deniz geçen tek şehir olan kadim İstanbul’u ziyaret etmek için siz de Tatilsepeti’nde İstanbul uçak bileti araması yapabilir ve bu muhteşem şehrin büyüsüne kapılabilirsiniz. Form olarak amphoraya benzer.


Amphoradan farklı olarak pelikenin alt kısmı daha geniştir ve kap boyna doğru daralarak yükselir. Sabah kahvaltı sonrası rehberimizin belirleyeceği saat de otelimizden Zonguldak Gökgöl Mağrasına hareket. Gökgöl, değişik özelliklere sahip belirgin kattan meydana gelmiştir.


Büyük Çöküntü salonunda örneği başka mağaralarda. Saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere durmuştur. Buradaki saat kulesinin ibreleri, saat yönünün tersine hareket ediyor.


Sizi çok etkileyecek bir yer. Dünyadaki en eski Yahudi mezarlığı. Kiliseleri, Camileri, Manastırları, Ayvalık sokaklarını oluşturan Taş Evleri, Adaları, Koyları ile zamanın boşa harcanmaz kıymetini hissettiren bir gezinti yapacağınız Ayvalık, Taş Kahvesi, Cennet Tepesi, Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü, sualtı güzellikleri, deniz ürünleri, tostu, zeytini, zeytinyağı ile de sembolik bir kenttir. Kale burçları üzerindeki kule dikdörtgen bir prizma şeklinde, üzeri mazgallı olup, dört köşesine de birer saat kadranı yerleştirilmiştir.


Doğu surları üzerinde, Özel İdare Binasının güneyindeki burcun üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. Konak, şehrin en işlek ve en merkez ilçelerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar