6 Mayıs 2015 Çarşamba

Güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları

Güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları

Her bölgemizde önemli su kaynakları bulunmaktadır. Göller ve akarsular bölgelerimizdeki önemli su kaynaklarıdır. Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biri. Dicle Bölümü Bu bölüm, yer şekilleri bakımından sade bir özellik gösterir. Tarım ürünleri çeşidi artacak, üretimde ve verimde önemli artışlar sağlanacaktır.


Tarıma bağlı gıda sanayii gelişecektir. Kurulan barajlarla elektrik üretimi artacaktır. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI. Alan bakımından ülkemizin 5’ini kaplar en küçük bölgemizdir. Dicle ve orta Fırat alt bölümlerinden meydana gelir.


Yeryüzü şekilleri olukça sade bir bölgedir. Yaylaları oldukça boldur. Buna karşılık Iğdır Ovası, alçakta bulunmasından dolayı kış mevsimi daha ılık geçer. Burda bu sebebten dolayı mikrolima özellik gösterir ve pamuk yetişir.


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ. Batıda Akdeniz , Kuzeyde ve Doğuda Doğu Anadolu, güneyde Suriye ile komşudur. AKARSULARI: En önemli akarsuları Fırat ve Dicle’dir.


Karacadağ, Mazo Dağı ve Mardin Eşiği diğer dağlarıdır. KLİMİ: Ülkemizde yağışın en az düştüğü İçanadolu’dan. En çok koyun ve keçi beslenir. Fırat ın Nizip, Göksu kolları, Dicle nin ise Botan, Garzan, Batman kolları bölgeye yayılmıştır. Sadece Fırat ve Dicle üzerine kurulmuş baraj gölleri yer alır.


Güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları

Bölgede doğal göl yoktur. Güneydoğu Anadolu’da bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığı önemli hale getirmiştir. Güneye doğru Adıyaman-Urfa, Gaziantep-Urfa illeri doğrultusunda sınır çizgisi şeklinde aktıktan sonra ülkemizin topraklarından ayrılarak Basra Körfezi’ne dökülür. OVALARI: Altınbaşak, Suruç, Viranşehir ve Ceylanpınar. Güneydoğu Toroslar’ın güneye bakan yamaçlarından birçok kol halinde.


Doğuda Siirt ve Muş batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya kuzeyde Elazığ ve Bingöl güneyde ise Mardin illeri bulunmaktadır. Bu bölgede akarsular derin vadi içinde akar. Bu yüzden bölgede sulamadan direk olarak yararlanılmaz. Bu dersimizde güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları , güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları isimleri, güneydoğu anadolu bölgesinin gölleri ve akarsuları, güneydoğu anadolu bölgesinin gölleri gibi konuları ele alacağız. Doğudaki iki büyük nehir Fırat ve Dicle Irmaklarıdır.


Güneydoğu anadolu bölgesi akarsuları

Nüfus batıda toplanmıştır. Bunun nedeni iklim ve toprak koşullarının burada daha elverişli olmasıdır. Fırat ve Dicle nehirleri, bölge dağlarından gelen dere ve çaylarla beslenirler ve ülkemiz sınırları dışında Basra Körfezi’nde denize dökülürler. Bu şekilde derin vadide akan akarsularımızda taşkınlar olmaz. Akarsuları: Karasu ve Murat birleşerek Fırat Nehrini oluşturur.


Tunceli’de il topraklarından kaynaklanan pek çok suyu Karasu ve Murat Irmakları toplar. Karasu Irmağı kuzeybatısında, Peri Suyu’da güneydoğuda doğal sınır oluşturur. Her ikisi de siyasi sınırlarımız dışında (Basra körfezinde) denize dökülür.


Sizden gelen soru: Ülkemizdeki, bölgelerine göre dağlar akarsular koylar nehirler lütfen araştırın çok lazım. Cevap: Ülkemizin bölgelerine göre dağlarını ve bu dağların isimlerini bir başka yazımızda sizlere anlatmıştık. Bir üçgeni andıran bölge yaklaşık 163.


Bunlar bölgelerin toprak. Fabrikaları: Çimento, yağ, sabun, iplik, dokuma, içki, besin maddeleri üreten fabrikalar, petrol arıtma tesisleri vardır. Tarım Ürünleri: Buğday, mercimek, nohut, burçak, zeytin, antepfıstığı ve kenevir bölgede yetişen. Fırat’ın Nizip, Göksu kolları, Dicle’nin ise Botan, Garzan, Batman kolları bölgeye yayılmıştır.


Orta Fırat Bölümü, adıyaman, akarsuları, dicle, Dicle Bölüm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar