23 Aralık 2014 Salı

Siber suç nedir

Yazar: Avukat Erdem Akçay. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan suç türlerinden birisi de siber suçtur. Yani siber, sanal olanı ifade etmektedir.


Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişilebilirliğin artmasina paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır. Aslında iki kelimeden oluşan ve basit gibi görünen bu kavramın detaylarına inildiğinde, insanlık için ne kadar tehlikeli. Riskler ve kendinizi internetteki siber suçlulardan nasıl koruyabileceğiniz hakkında bilgi edinin. Gelişen dünya konjekterü içerisinde artık suçlarında şekli değişiyor.


Bunlardan biri de siber suçlardır. Yeni suç tipleri ortaya çıkmakta, suçlular teknolojiye ayak uydurarak yasa dışı faaliyetlerini sürdürmektedirler. Yani bir suçun siber bir suç olması için bir bilişim sistemi ile. Devlet şikayeti alıyor ama saldırı detayı anlaşılmadığı için takip edilemiyor. Temel finansal saldırılardan çok daha ciddi sonuçlara sebep olabilecek siber suç türleri de mevcut.


Siber suç nedir

Dikkat edilmesi gereken husus, bilgisayar ağlarına ait olan kavramından sadece kullandığımız pc ya da. Bilişim Suçları Nelerdir? Kanunları ve Cezaları Nelerdir? Genel olarak tanımlarsak Ceza kanununu ihlal eden, işlenmesinde veya araştırılmasında bilgisayar teknolojisi bilgilerini içeren her suç bilişim suçu olarak tanımlanmaktadır.


Internet kullanıcılarının, aygıtların ve verilerin sayısında beklenen eşi görülmemiş artış, büyük fırsatların yanı sıra aynı derecede göz korkutucu zorlukları da beraberinde getirecektir. Endişelenmeniz gereken tek siber suçun siber saldırganların finansal bilgilerinizi çalması olduğunu düşünebilirsiniz fakat siber suçlar o kadar basit değil. Peki siber saldırı nedir? Bilgi Teknolojileri Danışmanlığı Şirket Ortağımız Tanıl Durkaya, siber suç, siber güvenlik ve bu konuda izlenmesi gereken doğru yaklaşımı anlatıyor. Bu anlamda belirli bir alan veya sayı ile sınırlı tutulamayacağını belirtmek gerekmektedir.


Topluluk ya da kişilere yönelik, onur kırıcı, fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan veya dolaylı olarak zarar verme suçu kastı ile İnternet aracılığıyla zarar verici saldırıların yapılmasına siber suç denmektedir. Siber saldırı nasıl yapılır? Yaygın kullanım neticesinde, birçok suç da meydana gelebilmektedir.


Bu makalemizde bu suçları, cezalarını ve özelliklerini inceleyeceğiz. Teknoloji ve bilgisayar sistemlerinin gelişip, değişmesiyle birlikte ortaya çıkan bu suç tipi, bilgisayar sistemleri kullanılarak işlenmiş olan suçları ifade etmektedir. Toplumun değişip dönüşmesi ile birlikte suç şekilleri de değişiyor mu? Kasıtlı ve zarar vermeye yönelik davranışlar sergileyen saldırganlar, doğrudan mesajlar, sosyal medya. Verilebilecek zararlar çok olduğundan, hatta ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden, siber güvenlik hayatımızda önemli bir yer tutmaya başladı.


Siber suç nedir

Son araştırmalara göre karaborsada organize suç örgütleri arasında tıbbi bilgiler, finansal verilerden sonra ikinci önemli sırada yeralmaktadir. Bu anlamda, ağ veya bilgisayar bir suç işlemek için kullanılmış olabilir veya bir suçun hedefi olabilir. Yine de, siber zorbalığı oluşturacak bir faaliyet içerisinde olan kişi çeşitli kanunlarda suç oluşturan eylemleri gerçekleştiriyor olabilir. Buna kısaca siber alem denilmektedir. Kesintisiz ve güçlü bir internet bağlantısı için modem çok kritik bir rol oynuyor.


Herhangi bir bilişim, IT sistemlerini güvenliğini tehlikeye düşürecek çalışmaların tümüne siber suç ismi verilebilir. Günümüzde teknoloji muazzam bir hızla ilerlemekte ve bunun bir sonucu olarak da bazı sorunlar artmaktadır. Bu olaylardan bir tanesi de siber saldırı yani başka bir deyişle sanal saldırıdır.


Kişinin bilgisayarına girme, şifre çalma gibi olaylar söz konusu olduysa da, yine federal kanunlara göre kriminal suç olarak işlem görebiliyor. Sigortalının banka hesaplarından yasa dışı elektronik aktarım yapılması ya da sigortalının bilgisayar sistemlerindeki verilerin yasa dışı olarak değiştirilmesinin bir sonucu olarak hırsızlık teminatı. Bunun yanında özellikle sosyal paylaşım siteleri ve benzeri internet siteleri üzerinden siber zorbalık, kişilik hakkı ihlali, özel hayatın gizliğini ihlal eden. Bu makale zorbalık ve siber zorbalık arasındaki farklılıklar, siber zorbalıkla ilgili davranışların psikolojik yönden açıklanması, siber zorbalığın psikolojik etkileri, yaygınlığı, yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenler ile ilgili konularda siber zorbalığa genel bir bakış açısı sağlamaktadır. Türk polisi siber suç mucadele bölümü nasıl kaldırılır.


Her ülkenin dili ile yayılan, ciddi anlamda dikkat edilmesi gereken bir virüsten bahsedeceğim. Cyber Bulling” kelimesi Türkçe’ye “siber zorbalık” olarak geçen bir kavram olup internetin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte günlük hayatta önemli bir sosyal soruna. Nitekim etki alanı dar olan bir siber suçun aydınlatılması ve siber suçlunun yakalanması yine siber uzay kabiliyetlerinin gelişmesine bağlıdır.


Siber suç nedir

Söz konusu siber saldırılar, hemen hemen tüm ülkelerde suç kapsamına alınmıştır. Bu suçlara karşı devletler etkin mücadele yürütmek adına uzun yıllardır farklı alanlarda çalışmalar yürütmektedir. En fazla siber suça maruz kalan ülkeler ise ile Rusya, ile Çin ve ile Güney Afrika. O zamandan beri, ve dünya çapında bir internet trafiği olan milyar kullanıcıyla. Bir gerçek açık: sadece artmaya devam edecek.


Teknolojiyi hayatımıza daha fazla entegre ederken, istismar fırsatları da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar