30 Aralık 2014 Salı

Yaşanmış siber saldırılar

Swift saldırısı Türk bankasında yaşanmış, BDDK bankaları uyardı. Tehdit çok güçlü, yeni koşullara göre kendini değiştiriyor ve. ABD İç Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, siber saldırıyla ilgili haberlerin dünya çapında takip edildiği ve diğer ülkelerle işbirliği yapıldığı ifade edildi. Fidye ödemeniz gerekir mi? BBC de bu senaryoyu sayfalarına taşıdı.


Kapsam ve Tanım Bu yazıda siber güvenlik hakkında, yaşandığı bilinen örneklerle bilgi verilmekte ve siber saldırılardan korunma yolları üzerinde durulmaktadır. Yazı, konuyla ilgili genel bilgiyi içerecek şekilde ve kısa olarak tasarlanmıştır. Bu eğitimin amacı Bilgi İşlem dışındaki birim yöneticilerini siber saldırılar konusunda bilgilendirmek ve şirketin genel güvenlik seviyesini bu sayede iyileştirmektir. Yöneticiler için bilgi güvenliği farkındalığı eğitimi kurum yöneticileri ve Bilgi Teknolojileri ekipleri için hazırlanmıştır.


Bu tür siber saldırılar daha önce ABD ve. Bu yazımızda sizler için siber dünyada yılın ilk ayında gerçekleşen önemli olayları ve en çok görülen siber saldırı yöntemlerini inceledik. Türkiye’de karşı karşıya kalınan bu durum zorunlu olarak siber güvenlik farkındalığının oluşmasını sağlamıştır.


Nitekim söz konusu siber saldırılar, siber güvenliğin gerçekleştirilmesi için hem kamu hem özel sektörde gerekli tedbir alınması ve girişimlerin başlatılmasını zorunlu kılmıştır. Terör örgütlerinin siber uzaydaki faaliyetleri, 3. APT saldırılarının siber istihbarat faaliyetleri kapsamında kullanımı, 3. Balküpü sistemleri ve siber balküpü sistemleri operasyonları, 4. Kısaca Anonymous’un yanı sıra bu saldırılar bununla birlikte Türk hacker grubu tarafınca da. Yaşanmış siber istihbarat olayları, 3. Yapılan siber saldırılar da aynı şekildedir ve buna DDOS saldırısı denilmektedir.


Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında yaşanan yoğun siber saldırılar sonucu 1. Doğrudan yapılan saldırılar (direct): Çocuklara gönderilen doğrudan mesajlar 2. Vekaleten yapılan saldırılar (by proxy): Seçilen kurbana yapılacak zorbalık, taciz ve benzeri durumlara bilerek veya bilmeyerek başkalarının da dahil olma durumu. Bu durumlarda genellikle. Yeter ki, konu ciddiye alınsın ve havada kalacak iddialar ileri sürülmesin. Bu siber saldırılar sonucunda ilk saatlerde çeşitli sorunlar yaşanmış olsa da bugün itibari ile bankalar genel olarak bu saldırıların üstesinden gelmeyi başardılar.


Türkçe kitaplar sınırlı sayıdadır. Siber Dünya Savaşı başladı. Her biri birbirinden değerli olan bu kaynakların sıralamasında genel olarak herhangi bir parametre kullanılmamıştır, rastgele sıralama yapılmıştır.


Bu farkındalığı, otokontrolü geliştirmek için ise bunu yaşamaya gerek yok. Chubb, siber suçlular tarafından kullanılan yaşanmış örneklerini gösterdi: Çalınan e-posta hesabı: Bir siber suçlu, bir emlak ofisine ait bir e-posta hesabına eriştikten sonra, bir müşterisini, suçlu tarafından kurulan sahte banka hesabına 300. ABD doları tutarında havale yapmaya ikna etti. Günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan siber güvenlik, özellikle dünya hükümetleri ve büyük şirketler için hayati önem taşıyabiliyor. Zira yapılan siber saldırılar sonucunda milyarlarca dolar zarar verilebiliyor.


Nitekim saldırılar Aralık akşamı yön değiştirip, Türkiye’deki bankaları odağına aldı. Dünyada siber saldırı lar artmakta. Bilim ve Teknoloji - ODTÜ Rektörü Prof. Sistemin saldırıları tanımlanması, tehditleri anında yanıtlanması ve kurtulma manevraları geliştirmesi gerekir. Acar, Türkiye’ye yönelik Aralık Pazartesi günü başlayan siber saldırılara ilişkin, “Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı.


Bu toplu saldırı, bugüne kadar dünya üzerinde yaşanmış en yoğun saldırılardan biri” demişti. Yurtdışı kaynaklı siber saldırılar devam ediyor. Bazı kamu kurumları, bazı kamu bankalarına, bazı özel bankalara ve bazı özel şirketlerin tr uzantılı internet sitelerine. Günümüzde ülkeler, teknolojik imkân ve kabiliyetlerini geliştirerek siber uzayda hak sahibi olabilmek ve bu alanda nüfuzlarını artırmak istemektedirler.


Ancak, McAfee, bu durumun kamuda tehditlerin raporlanması konusunda artık daha titiz davranılmasından ve Amerika’daki başkanlık seçimlerinde yaşanan seçmen veri tabanlarına yönelik. Elektrik kesintilerinin ardında siber saldırı olabileceği ihtimali ortaya atıldı. CEO’su Roger Ver, siteye bir süredir hükümet destekli siber saldırı olduğunu duyurdu.


Genel olarak bakıldırında istenmeyen E-posta (Spam) ve Oltalama (Phishing) E-Posta sayısında bir azalma gözlemlense de Hedefli Oltalama (Phishing) saldırıları artış göstermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar