18 Mart 2014 Salı

Güneydoğu anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri kısaca

Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın e ödev. Zira hamilelikte yenilen yemekler,,, adettendir. Her bölgenin kendine has gelenek ve görenekleri , örf ve adetleri bulunmaktadır. Bu da günlük hayata doğrudan yansımıştır. Halk oyunları bakımından da genelde bütün bölgeler arasında farklılıklar vardır.


Sponsorlu Bağlantılar İç anadolu bölgesinin gelenek ve görenekleri AKSARAY Gelenek ve Görenekleri Anadolu da kadın tarih çağlardan bu yana üretimin ve doğurganlığın sembolü olmuştur. Bu özeliklerle oluşan Anadolu kültürü içinde kadın ana tanrıca olmuş ve bu kült geleneğe bağlı olarak günümüze kadar gelmiştir. Güneydoğu Anadolu gibi Sponsor Reklamlar : Bakimliyiz.


Mart ayının de yılbaşı tutulur. Sacyataktan geçme geleneği,. Akdeniz bölgesinin geçim kaynakları nelerdir? Bölge deniz etkisinden uzaktır. Türkiye’deki en çok volkanik dağ ve en yüksek dağlar bu bölgededir.


Doğu anadolu bölgesi çok dağlıktır. Elazığ Gelenek Ve Görenekleri Türkiye. Karadeniz bölgesinin gelenek ve görenekleri nelerdir? Kullanıcı Adı: Beni Hatırla? Oysa folklor genel bir kavram olup, toplumların maddi ve manevi değerlerini barındırır.


Sanayi ve gelişmişlik bakımındandan birincidir. Gaziantep, Şehitkamil,Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye. Urfa Gelenek ve Görenekleri ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ Şanlıurfa çok eski bir yerleşim merkezidir.


Târih boyunca pekçok millet ve medeniyetler bu bölgeye hâkim olmuşlars. Başlıca halk oyunları: İki ayak, üç ayak, beş ayak, Urfalı, tekir ve derik. Folklor kültürünün bölgelere göre değişmesinin başlıca nedenleri yaşanılan yörenin iklimi, bitki örtüsü, coğrafi koşulları ile gelenek ve görenekleridir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde oluşmuş gelenek ve davranış kalıpları da sıklıkla sürdürülmektedir.


Dedelerin adları genellikle torunlara verilir. Türkmen yörüklerinden ve onların düğün geleneklerinden söz açacak, sonra ağırlıklı olarak Çukurova halk dansları üzerindeki görüşlerimizi açıklamağa gayret edeceğiz. Cevap: Niğde İli Şehir Tanıtımı Niğde İli ülkemizin iç Anadolu bölgesinin güneydoğusundadır. Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar dağları ile İçel ilinden güneydoğu ve doğudan Aladağlar’ın oluşturduğu doğal.


Geleneksel oyunlarımızın diğerleri ise İsmini Atamızdan alan Atabarı, Artvin’ de oynanır. Doğu Anadolu bölgesinin yüksek yaylaları üzerinde bulunmaktadır. Topraklarının ‘ünü engebeli alanlar ve meralar oluşturmaktadır. ANLIURFA ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ Şanlıurfa çok eski bir yerleşim merkezidir.


Türk-İslâm kültürü hâkimdir. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı oynarlar. Zeybeklerin icrasında Davul-Zurna başta olmak üzere Bağlama ailesi, kabak kemane, darbuka, kaşık gibi enstrümanlar kullanılır. Sınırları içerisinde May Barajı ( km2) ile Akören ve May Göletleri bulunmaktadır. Melikşah ın ölmesi üzerine Suriye, Kirman ve Anadolu Selçuklularının bağımsızlıklarını ilan etmesiyle yalnız kalan Büyük Selçuklu Devleti, Horasan bölgesinin valisi Sencer in kendisini Büyük Selçuklu Devletinin Sultanı ilan etmesi ve yerine geçtiği yeğeni Mahmut u Irak sahasının Sultanı ilan etmesiyle ortaya çıktı.


Zazaların giyim-kuşam, mutfak, hayvancılık kültürleri, gelenek ve görenekleri Anadolu Türklüğünden farklı değildir. Fakat, başta gelenek-görenek olmak üzere birçok ba-kımdan Kürtlerden farklı özellikler arz eder. Kuzey Irak, Batı İran, Kafkasya ve başka coğrafyalarda yaşayan Zaza aşiretleri bulunmamaktadır. Türkmenler çok büyük dalgalar halinde batıya, Anadolu’ya göçüp gittiler, buralarda kendilerine ait ve bağımsız onlarca devlet ve beylik kurdular.


Kafkas halklarının hayatında önemli yer tutan Türkmen devletlerinin iki tanesini burada kısaca hatırlamak gerekmektedir. Tarihsel ve kültürel olarak medeniyetin beşiği olarak bilinir. Kurtalan halkı misafirperverliğiyle övünür. Senirkent ilçesinin tarihi antik dönemlere kadar uzanmaktadır.


Bu bilgiler Adana’da Çukurova Üniversitesine bağlı olan Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin seminer silsilesinden birisi olan ve Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Doç. RUKİYE AKDOĞAN tarafından hazırlanan HİTİTLERDEN GÜNÜMÜZE GELEN ANADOLU GELENEK- GÖRENEKLERİ ve ÇEŞİTLİ BENZERLİKLER adlı konuşmasından. Yukarıda paralel ve meridyenleri gösterilen merkezin hangi yarım kürelerde olduğunu yazınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar