28 Kasım 2016 Pazartesi

Çilek nerede yetişir

En fazla çilek üretimi yapan illerin başında 67. Türkiye’nin toplam çilek üretiminin 45’ini bu il karşılamaktadır. Gülgiller familyasına ait olan çilek bitkisinin bir çok türü mevcuttur.


Kromozom sayısı arttıkça çileğin büyüklüğü ve dayanıklılığı da artar. Bir çok çilek türü bulunsa da herkes tarafından bilinen Fragaria ve Ananassa yani bahçe çileği daha çok yetiştirilmektedir. Hemen hemen her gölgede yetişen çilek genelde Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Toprak İsteği: Çilek genel olarak derin,iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Alüvyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir.


Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denir. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. Bilinen 20’nin üzerinde türü bulunan çilek bitkisi, melez ırklar da hesaba.


Soğuk olan mevsimlerde bilhassa iklimi diğer bölümlere göre daha ılıman olduğundan Akdeniz kısmında ekim yapılmaktadır. Genel açıdan çilek ekimi Temmuz sonu Ağustos başında yapılmaktadır. Bu yazımızda çilek hangi bölgede yetişir kısaca olarak bilgi aktaracağız. Farklı iklim şartları bölge bölge farklı bitki örtülerinin oluşmasına neden olmuştur.


Türkiye deki çilek üretiminin büyük bir kısmını Marmara Ege ve Akdeniz bölgelerinin üretimi oluşturmaktadır. Diğer çilek üreten önemli iller ise sırası ile Bursa ( 21) Antalya ( 14) Aydın ( 7) İzmir ( 3) dir. Hangi Bölgede Yetişir Söyler misiniz?


Türkiyenin toplam çilek üretiminin ini bu il karşılamaktadır. Orta Amerika, Güney Afrika ülkeleri ve İsrail de üretilmektedir. ALTIN ÇİLEK DİKİM ŞEKLİ ve BUDAMA. Altın Çilek Nerede Yetişir? Genellikle sabah 8-arası en uygun saatlerdir.


Hasat edilen meyveler en kısa zamanda serin, gölge bir yere taşınmalı, mümkünse hemen soğuk depoya konulmalıdır. Kokulu çilek tohumu doğal çilek strawberry mignonette. Vesca çilek tohumu geleneksel doğal çilek fragaria.


Yüksek lifli özelliğiyle metabolizmayı hızlandıran çilek, içeriğindeki C, B Bve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor. Nedir, Çilek Ne Anlama Gelir, Çilek Ne Demektir, Çilek Anlamı Nedir ile ilgili bilgileri bu yazıda paylaşmaya çalıştım. Yararlı olmasını dilerim. Konu ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi de aşağıda yorum olarak. Yetiştiriciliği : Çilek Yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklar nedir, bunlar ile nasıl mücadele edilir, hangi cins çilek çeşitlerinde çiçek dökümü ve.


Latince adı physalis olan altın çilek meyvesinin Alanya‘da yıldır yetiştirildiği. Ayrıca Çilek Türkiye’de nerede yetişir hangi ilde , Çilek hangi bölgelerde yetişir, Çileğin sevdiği iklim nedir konusu sayfamızda sizler için derledik. Ayrıca çilek sağlık yönünden şifa deposu ve Çileğin faydaları nelerdir bilgisi sayfamızda … Çilek Türleri Tüketilmesi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin üretimi karşılamaktadır.


Çilek nerede yetişir

Halk arasında yer kirazı olarak veya altın çilek olarak da bilinmektedir. Ayrıca, İspanyanın başkenti Madrit’in simgesi olan ve şehir merkezinde heykeli olan yapıda bir ayı ve ayının çilek yediği bir ağaç bulunmaktadır. Bartında da yetişir, bizde beydüm (beydim) denir bu meyveye, ormanlarda olur. Yer çileği nerede satılır hususunda bilinmesi. Türkiye’de hangi cins çilek nerede yetişir , en güzel verimin alındığı iklim şartları ve çilek cinsleri nedir, hangi yörelerdir.


Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtrak rengini almaktadır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Mayıs - Haziran aylarında yetişmektedir. MAYIS: Çilek kısa ömürlü bir meyvedir.


Çilek nerede yetişir

Günümüz çoçukları malesef meyve ve sebzeleri sadece pazarlarda hatta son zamanlarda market reyonlarında görebiliyorlar. Herhangi bir çocuga sorsak çilek nerede yetişir diye ağaçta cevabını alabiliriz hatta carfurda veya kipada yetişiyor diyen bile çıkabilir aralarından. Kısaca günümüz çocukları doğadan uzak büyüyorlar.


Son yıllarda çilek üretimine de başlanan Gazipaşa’da, bin dekar alanda yılda bin ton ürün alınıyor. Vvee kitabım ‘ Her Şey Değişir” çıktı cancanlar. DR online site de satışa çıktı bile.


Bir kaç güne raflarda yerini alacak sonrası ne mi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar