13 Nisan 2018 Cuma

Dost başa düşman ayağa bakar atasözünün anlamı

Baş, vücudun yukarısındadır, ayakta tam altımızda. Bize bakan her tarafımızı görür. Size karşı gizli bir hesabı olmayan bir kimsenin, konuşurken gözlerini kaçırıp, kirpikleriyle yer süpürmesi.


Düşman ayağa dost başa bakar. Bu nedenle dost yükseklerde görmek istediği başımıza bakarlar. Dostlar insanın iyi ve kötü gününde yanında olan insanlardır. Bir de dost görünen sahte dostlar vardır ki Allah hepimizi korusun onlardan.


Bu durum başımızı yukarıda görmek isteyen dostlarımızı sevindirecek, ayağımızın kaymasını bekleyen düşmanlarımızı da kahredecektir. Dosta karşı da, düşmana da güzel giyinmek gerekir. Temiz giyinip kuşanmak hem dost, hem de düşman için oldukça önemlidir.


Sponsorlu Bağlantılar İnsan yukarıya doğru yükselir, aşağıya doğru alçalır. Bundan dolayı dosta karşıda, düşmana karşıda. Gerçek dost, arkadaşının sıkışık zamanında yardımına koşmaya, onun için her zorluğu göğüslemeye hazır durumdadır. Toplumda dostlarımız olduğu gibi düşmanlarımız da vardır. Kusurumuzu görenler, canımız sıkılmasın diye doğruyu söylemeye çekinirler.


Ama yakın dostlar düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler. Yine de doğru söz bize acı gelir. Domuzdan post gavurdan dost olmaz anlamı. Domuz derisi post olmaz eski düşman dost olmaz anlamı.


Dolu küpün sesi çıkmaz anlamı. Dost kara günde belli olur. Hiçbir zaman düşmandan bir yakınlık, yumuşama ve bir iyilik umulup beklenmemelidir. O, eline fırsat geçse kötülüklerin en beteriyle üstünüze yürür. Dostlar, kabullenmesi zor da olsa gerçekleri olduğu gibi birbirlerine söylerler anlamında bir sözdür.


Kanına Girmek Deyiminin Anlamı ve Hikayesi. Bir koltuğa iki karpuz sığmaz. A) İnsan bir elle tek karpuz taşıyabilir. B) İki öncelikli zor iş bir arada yürümez.


C) İnsanlar sadece güçlerinin yettiğince çalışmalıdır. Uçmakla ilgili gerçek ve mecaz anlamlı cümle kurunuz. Hayatta iken en çok istediğim şey kuşlar gibi uçmak. Annesi, oğlunun elinde takdir belgesini görünce havalara uçtu. MEB e Okul Veli Girişi Sayfası.


Atasözleri Anlamları Sözl. Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur. Davetsiz gelen döşeksiz oturur. Davulun sesi uzaktan güzel gelir. Demir nemden, insan gamdan çürür (Duvarı nem, insanı gam yıkar).


Derdini söylemeyen derman bulamaz. Dereyi görmeden paçayı sıvama. Dostun attığı taş baş yarmaz.


Hoşgörü, yardımlaşma ve sağlık ile ilgili atasözleri kişilerin dikkatlerini çekmektedir. Acar tazı çullu da belli olur, çulsuz da. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon. Dost, dostun eğerlenmiş atıdır.


Fakir dost, çabuk unutulur. Bin altının olacağına bir dostun olsun. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Kız beşikte, çeyiz sandıkta.


Bazı atasözleri günümüz toplum yaşayışına ve bilimsel gerçeklere aykırıdır. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yukarıdaki açıklamaya örnek olamaz? Devletin malı deniz yemeyen domuz. Milli Kültürle İlgili Kompozisyon örnekleri uzun kısa, Milli Kültür İle İlgili Kompozisyon hazırladık. Toplumlar gelişirken doğan ve biriken maddi ve manevi değerler toplamın kültür denmektedir.


Tüm toplumlarda toplumun belli kesimlerine has adet ve görenek geçerlidir. Bu kesimlerin adet ve görenekleri ise o toplumun kültürünü yansıtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar