11 Mart 2015 Çarşamba

Doğruluk dürüstlük

Dürüst, “doğru” kimse anlamına gelir. Yalan, hile, düzenbazlık gibi olumsuz eylemleri değil, doğruluk ve gerçekçilik gibi olumlu eylemleri içerir. Benim sloganım, konsantrasyondur fakat ondan önce, dürüstlük ve üretim gelir. Büyük olma yolundaki ilk adım, dürüst olmaktır.


Samuel Johnson) Bir yalan bin doğruyu yok edebilir. Siz de paylaşımda bulunun! EBA’da yayınlanmasını istediğiniz içerikleri paylaşmak için tıklayın. DOĞRULUK”tan yana inisiyatif geliştirebilen “DÜRÜST” bireyler yetiştirmek istiyorsanız… Çocuklar diğer pek çok konuda olduğu gibi doğruluk ve dürüstlük, adalet kavramlarını da önce ailelerinden, onları gözlemleyerek, olaylar karşısındaki tavır ve tutumlarını inceleyerek öğrenirler.


Com eğitim kaynakları, öğretmenler yardımlaşma forumu. NOT: Sayfa da bulunan doğruluk soruları ve görevler tamamen eğlence ve oyun amaçlıdır. Sorular ile alakalı görüşlerinizi bize iletişim sayfamızdan ya da aşağıdan yorum olarak atabilirsiniz.


Doğruluk dürüstlük

Ayrıca bu oyunun diğer adının da şişe çevirmece oyunu olduğunu belirtelim. Aklıma doğruluk dürüstlük deyince oyundan başka. Doğruluk yolunda ilerleyen, dürüstlükten hiç ayrılmayan insanlar onurlu bir yaşam sürer ve hiç kimseye zarar vermezler. Doğruluk ve dürüstlük ile ilgili şiirler değerler eğitimi göz önünde bulundurularak yazılmıştır. Güvenilirlik, içtenlik, kibarlık, insaflılık ve adalet gibi erdemleri de beraberinde getirir.


Kişi, düşündüğü ve inandığı neyse, onu söylemeli, onu yapmalıdır. Gerek doğruluk,gerek dürüstlük veya herhangi bir özelliğimizden kendimizin bahsetmesi yerine, başkalarının bizi tarif etmesi, dürüst, doğru, sıfatlarını vermesi hiç kuşkusuz önemlidir. Doğruluğun içini dolduracak davranışveya söz ile olanı söylemek, haksızlığın adaletsizliğin yanında dik durmak, diye tanımlanır.


Anlaşmazlıklarda doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, hakkaniyet yolun-dan hareket edilirse kimsenin söyleyecek bir sözü, eleştirisi kalmaz” anlamında bir söz. Emanet olarak bize bırakılan şeyi iyi korumamak, kendi yararımıza kullanıp yıpratmak, törelerimize ve doğruluk kurallarına aykırıdır. CEVAP Yalancılık ne kadar kötüyse, doğruluk da o kadar iyi, güzel ve faziletlidir. En güzel amel doğruluk, en çirkini de yalancılıktır.


Bu yazımızda doğruluk ve dürüstlük ile ilgili kompozisyona ulaşabilirsiniz. Doğruluk, özü sözü bir olma ve olanı olduğu gibi yansıtma doğruluk ve dürüstlük olarak adlandırılır. Eski Türkçede ise dürüstlük kelimesi samimiyet anlamına gelmektedir. Peki dürüst bir insan sizce ne gibi özelliklere sahiptir?


Doğruluk dürüstlük

Muhammed Necdet BAYRAKTAROĞLU Yüce dinimizin en önem verdiği ahlaki değerlerden birisi doğruluk ve dürüstlüktür. Doğruluk, söz ve davranışlarda din, ahlak örf ve adet ve toplumun değer yargılarına uygun davranma, özünde ve sözünde bir olma halini ifade eder. Doğru olunuz, kurtuluşa erersiniz Hz. Yalanla olan yarışı her zaman doğruluk kazanır. Sözü eğri olanın gölgesi de eğridir.


En iyi miras dürüstlüktür. Allah ve Resûlü, insanlardan niyetlerinde. Her zaman iki yol vardır. Ailede ilişkiler ve devam eden hayat, doğruluk ve dürüstlük esaslarına dayalı olmalıdır.


Böyle davranış, aileye saadet ve mutluluk kazandırır, sıcak bir yaklaşım sağlar. Ailenin birlik, dirlik ve huzurunun sağlanmasında, beraberce yaşama ve paylaşmada doğru ve dürüst olmanın önemli bir payı vardır. Kur’anda Doğruluk Öğüt alanlar için ayetleri ALLAH(cc) geniş geniş açıklamıştır. Bu nedenle her zaman doğruluk ve dürüstlükten yana tutumlar içinde olmalı ve bu doğrultudan hiçbir koşulda vazgeçmemeliyiz.


Doğruluk sözcüğü hakikat, dürüstlük ve adalet ile yakın anlamda kullanılmaktadır. Aynı zamanda Olgu(en. fact) ve gerçek(en.reality) ile yakın veya eş anlamda kullanılabilmektedir. Ne var ki bu ikisinin farklı anlamlara geldiği düşünülmektedir.


Dil yapısının göreli esaslarına göre kesin bir şey söylemek güç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar