5 Mart 2015 Perşembe

Doğumda geline ne takılır

Bilindiği üzere yeni doğum yapan anneler farklı bir çok duygulara sahip olabilirler. Onları kötü duygulardan alıkoymak ve mutlu etmek adına onlara da ufak doğum hediyeleri almak oldukça düşünceli bir davranış olacaktır. Yeni doğum yapan bir annenin hayatının en anlamlı günler ise, çocuğunu.


Merhaba arkadaşlar, bu konuyu ancak sizlere açıp dertleşebilirim diye düşünüyorum. Biliyorsunuz, genellikle doğum yapanlara eş-aile tarafından bir hatıra, minik de olsa bir hediye verilir. Giysileri giydirilirken selavat getirirler. Her rengin ucu birer metre kadar uzunlukta sırttan aşağı sarkıtılır. Epidural uygulamasında anne adayı yan yatar ya da oturur pozisyonda kateterin takılacağı bel bölgesine kateterin uygulanacağı bölgeye lokal anestezi verilir.


Gözü şehlâ” çocukları, boğmaca öksürüğe tutulan çocukları, Cuma namazından önce buraya getirirler, taşın deliğinden okuyarak geçirirlerdi. Bu örnekleri çoğalta biliriz. Beşikten mezara kadar geçirilen günlerin ve bunlarla ilgili gelenek, görenek, inanışların, ne kadar önemli olduğu. Elçiler getirdikleri takıları (Altın, bilezik, yüzük vs.) geline takarlar.


Kız istemede iki aile anlaşırsa oğlan evi nişan yapmak ve şerbet içmek için gün ister. O gün şerbet içilir, dini nikâh kıyılır. Madeni lira üzerinden akit yapılır.


Doğum Gelenekleri Geçiş dönemlerinde ilki olan doğum dünyanın her yerinde olduğu gibi Anadolu’da da her zaman mutlu bir olay olarak kabul edilmiştir. Dünyaya gelen her çocuk sadece anne babanın değil aynı zamanda akrabaları,komşuları,soyu ve sopu da sevindirmektedir. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s. Ama ne zaman ki iş gösteriş yapmaya geliyor -ki gösterilmek istenen şey bebek de olabilir, geline takılan altın bilezikler de- işte o zaman huzur kaçıyor. Bunu sadece kayınvalideler yapıyor diyerek olayı bir gelin-kaynana durumuna indirgemek niyetinde değilim.


Yorumlarda kayınvalidelerden bahsedilmiş, evet. Boncuklu tozak çatkıya takılır. Arkada, üzeri dore kağıt parçalı al bez, öne ise pullu albez duvak olarak kullanılır. Gelin evden çıkacağı zaman tepesine bir sahan konulur, pullu albez bunun üstüne atılır. Zıt renkte bir başka yazma ile bağlanır.


En üste horoz tüyleri ve kır çiçekleri takılır. Bazen hedik taneleri bir ipliğe dikilerek bebeğin boynuna takılır. Diş Hediği ikram edilir. Doğumda anne ile bebeğe, sünnette sünnet çocuğuna, düğünde geline ve damada nazar boncuğu takılır.


Gelin oğlan evine geldikten sonra, oğlan evinin yakınları, yakın komşular düğün evine toplanır ve eğlenir. Bir ara gelini ortaya alarak onu öven türküler söylerler. Bu övgülerden sonra imam nikahı kıyılır. Kozan ve çevresinde sağdıçlar, güveyi yatak odasının kapısına kadar getirirler. Kız evindeki törenler tamamlandıktan sonra gelin geleneksel kıyafetlerle giydirilir, takıları takılır, duvak işi tamamlanır.


Yola çıkmaya hazır olan geline al satenden yapılmış gelinlik çarı ve özel dokunmuş eldivenleri giydirilir. Gelinin çıkarılışı sırasında gelin alma veya gelin ağlatma havası çalar. Yakınları tarafından kefen hazırlanır. Kara kazanda su ısıtılır. Bu gidişle birlikte giyim eşyası vb.


Bu önemli üç safha etrafında birçok gelenek görenek, adet, töre ve tören oluşturulmuştur. At iyiye, hayra yorulur. En altta kırmızı, onun üstünde önü açık yeşil etek vardır. Geline de, iki kat elbise giydirilir.


Fesin üzerine kırmızı duvak atılır. Onun üzerine de pullu eşarp konuşup, alnına ayna takılır. ZET G eçiş dönemleri olarak adlandırılan doğum, sünnet, evlenme ve ölüm ile ilgili inanç ve uygulamalar, insan yaşamında son derece önemli bir yere sahiptir.


Gelendost ilçesi, Isparta il merkezinin kuzeyinde, Eğirdir Gölünün km içerisinde kurulmuştur İlkçağdan beri Psidia Ülkesi adı verilen göller yöresinin en eski kültür merkezlerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar