5 Haziran 2019 Çarşamba

Şangay birliği üyeleri 2018

Değişen bu bölgede oluşan boşluğu doldurmak amacıyla Asya’nın iki büyük gücü olan Çin ve Rusya ilişkilerini geliştirmişlerdir. Rusya ve Çin’in yakınlaşmasıyla birlikte bölgede cereyan eden hareketlilik Şangay. Tüm bunlardan başka Çin ve Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin sürekli üyeleri olmalarından dolayı örgütün uluslar arası arenadaki saygınlığının artması söz konusudur. Gibi daha birçok fark bulunurken AB tüm Avrupa ülkelerini kapsarken Şangay Birliği sadece Orta Asya’yı kaplayan küçük bir örgüttür. Bu yazımızda Şangay beşlisi üyeleri kimlerdir, kimlerden hangi ülkelerden oluşur, Türkiye Şangay Beşlisi’ne üye mi gibi konularda detaylı bilgiler verdik.


Konu hakkında soru, sorun ya. Türkiye ise Şangay iş birliği örgütünde Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka ile birlikte diyalog ortağı statüsünde bulunuyor. Halk Cumhuriyeti 2- Kazakistan 3- Kırgızistan 4- Rusya 5- Tacikistan 6- Özbekistan.


Dünya’ya ile olan işbirliği sözleşmelerinin en yoğun olduğu şehir Şangay. Ticaretin en yoğun ve gelişmekte olduğu şehirde Şangay. Bize göre Şangay İzmir ile iş birliği artarsa bu Türkiye ve Çin için çok olumlu olur. Amerika Birleşik Devleti’ nin oluşturmak istediği tek kutuplu dünya düzenine ortadan kaldıran bir alternatif olduklarını belirtmiştir. Soğuk savaş döneminde, ABD ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olmak üzere iki kutuplu bir yapı mevcut durumdaydı.


Dünya otomotiv yan sanayisinin buluşma noktası Shanghai Automechanika fuarı kapılarını açtı. Hindistan ve Pakistan dâhil). AVRUPA BİRLİĞİNE ALTERNATİF ARAYIŞ: ŞANGAY BEŞLİSİ Mİ? Batı eksenli tek kutuplu dünyaya alternatif olmak için kurulan Şangay İşbirliği Örgütü, yeni üye ve gözlemci ülkelerle büyümeye devam ediyor Batı eksenli tek kutuplu dünyaya alternatif olmak için kurulan Şangay İşbirliği Örgütü, yeni üye ve gözlemci ülkelerle büyümeye devam ediyor Güncel.


Peki bundan sonra ne olacak. Asya da gelişmekte olan siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel işbirliği örgütlenmesi diyebiliriz. Eski adı “Şangay Beşlisi” dir. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan,Tacikistan bu kuruluşun ilk üyeleri.


Yoksa İslâm Birliği mi - - İrfan AYDIN. Salat ve selam âlemlere rahmet olarak gelen Hz. Muhammed Mustafa (sav) Efendimiz’in, daha sonra diğer peygamberlerin, ehli beytin, ashab-ı kiramın, sâdât-ı kiram efendilerimizin mübarek ruhlarına olsun. Amacı: Üye ülkeler arasında karşılıklı güven, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunması için ortak çaba sarfedilmesi, terörizm, köktencilik, ayrılıkçılık, örgütlü suçlar ve yasadışı göçle ortak mücadele edilmesi, ayrıca siyaset, ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür ve eğitim. O dönemki Fransız başkanı Valery Giscard d’Estaing Almanya,İtalya,Japonya,Birleşik Krallık ve Amerika hükümet başkanlarını Rambouiller’de.


KARLUK : Şanghay Ruhu Türkiye’yi Nasıl Etkiler ? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce üye olmak için Rusya. Zaten üye ülkelerin tümünde otoriter yönetimler iktidara sahip. Bu anlamda iki örgütün görüşünün taban tabana zıt olduğunu söyleyebiliriz. Barındırdığı potansiyel göz önünde bulundurularak Çin’in Şangay şehrinin ve Şangay’daki turizm fuarlarının Fethiye açısından daha isabetli olacağını aktaran Konsey üyeleri, fuarlardaki tanıtım faaliyetlerinde kullanılacak materyal ve broşürlerle ilgili olarak da taslak çalışmaların sürdüğünü ifade etti. O yazıda ayrıca, G-Zirvesi ile neredeyse aynı günlere denk gelen başka bir zirvenin de öneminden bahsetmiştik.


Söz konusu zirve 9-Haziran’da Çin’in Qingdao şehrinde gerçekleşen Şangay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) 18. Askerî-Teknik İş Birliği. Avrupa Birliği (AB) adını alan entegrasyon hareketidir. Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Türkiye’nin en önde gelen imalat sanayi kollarından biri olan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün en önemli sektörel kuruluşlarından biridir.


Rusya’nın öncülüğünde Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla kuruldu. Kurucu beş ülke olduğu ve ilk toplantı Şangay’da yapıldığı için Şangay Beşlisi adını aldı. Kasın Aralık tarihleri arasında dünyanın 1ülkesinden bin 7firmanın yer aldığı 12. Fuara Almanya, İtalya, Kore, Tayvan, İngiltere, AB Singapur, Malezya ve birçok ülkeden katılım olurken, Türkiye 7metrekare ile en büyük yabancı ülke.


Automechanika Şangay Fuarı’na Türkiye’den de firma milli katılım ile olmak üzere toplam firma hazır bulundu. STANBUL HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ. YELERİ İÇİN GENEL KURULA ÇAĞRI. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen.


Bir Eril İktidar Paylaşımı: Suudi Arabistan’ın Sosyal Reformu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar