27 Haziran 2019 Perşembe

Konya kürtleri nereden gelmiştir

Orta Anadolu Kürtleri (OAK) yeterince bilinmiyor. Ancak o da sınırlı kaynaklardan yararlandığı için bu konuda bilinen soruları yanıtlamakta zorluk çekiyoruz. Cihanbeyli turumuza bugün biraz daha farklı konularla girmek istiyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu olarak karşımızda duran terörün en büyük kozu olan Kürt. Böylelikle ciddi Şêxbizinî nüfusu oluşmuştur.


Buralardaki Şêxbizinîler yayla göçü sonucu meydana gelmiştir. Bu tür göçebe yaşamın 19. Yüzyıl ortalarına kadar devam ettiği söyleniyor. Ayrıca Tuz Gölü Kürtleri adı ile de anılmaktadır. Haymana’da 45- bin Şêxbizinî Kürdü yaşıyor.


IÇ ANADOLU KÜRTLERI ve HISAR. Kürtler nereden geldi” araması yapıldığı zaman karşınıza ”saçma sapan bilgilerle yazılmış yazılar,sözde kitapların açıklaması,Kürtler Türktür,Kürtler Orta Asyadan gelmişlerdir” gibi safsatalar yalan bilgiler gelmektedir. Kürtler’in sürgün edilme nedenleri, Kürdistan coğrafyasında süren savaşlar, aşiret çatışmaları, yoksulluk, kıtlık gibi sebepler olsa da sürgünlerin asıl sebebi siyasi nedenlerdir. Zira Kürtler’in Osmanlı devleti döneminde başlayan sürgünleri sistematik hale getirilmiş ve cumhuriyet döneminde de devam ettirilmiştir.


Ne var ki gelen istek , uyarı ve kritikler bunun okuyucuyu tatmin et­mediğini gösterdi. Bu köylerin gerçek Kürtçe isimleri ile resmî (asimile) isimlerini incelediğimizde, hicret eden Kürtler’in özyurtlarında terkettikleri köyler ile göç sonucu kurdukları köylerin aynı akıbete maruz kaldığını. Bu ildeki Kürtlere ilişkin vereceğim bilgiler, yörede yaşayan bazı kişilerin anlatımlarından derlenmiştir. KONYA’NIN KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ÇATALHÖYÜK Çatalhöyük, tarih öncesi arkeolojik yerleşmelerin en eskisi ve en önemlilerinden birisidir.


James Mellaart, David French ve arkadaşları tarafından bulunmuştur. Diyarbakır Bismil Kurtoğlu köyünden gelip oraya yerleşip köy statüsüne sokan Deli Osman lakaplı kişidir. Konya’dan gidilebilmektedir.


Türkmenlerle ilgili ayrıntılı yazımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN. Rusya ve Afganistan arasında yapılan sınır tespitinden sonra Afganistan Türkmenleri. Danişmentlilerin eline geçen yöreye yeniden Selçuklular hakim olmuştur. Gölbaşı Semti, Oltu’nun Kısıkdere Mahallesi, Olur’un Norpet Köyü ile Şenkaya’nın Gosor Kazası’ndaki Şıhbızınlıların toplam nüfusu 7. Eski Gaziantep milletvekili ve Hortlar köyünden olan İbrahim Hortoğlu’na göre, Hacı Bektaş-ı Velinin Horasan’dan Anadolu’ya geçişi sırasında Rişvan’a bağlı Atmalı aşireti de Horasan’dan Anadolu’ya göç etmiştir.


Yaklaşık olarak on bin kişi Anadolu’ya gelmiştir. Malatya’ya yerleşmiştir. Bu dönemde genişleyen Osmanlı devletinin halk üzerindeki baskı ve sömürü politikası da şiddetlenmişti. Halk bir yandan göç etti, bir yandan da Celali isyanları başladı. Osmanlı belgelerinde Recepli Avşarı Ekradı (Kürtleri) diye anılan grup Rakka, Maraş ve Zamantı’da bulunuyor, Recepli Uşağı obası ise yine Ekrad taifesi (Kürt) olarak adlandırılıyor ve Rakka, Maraş, Zamantı ve Kadirli’de bulunuyordu.


Ayrıca Hısn-ı Keyf’te yaşayan bölümü ise Receb-i Kürdlü adıyla anılıyor. RLER iSE MALATYA VE URFA KURTLERiDiR. Yakapınar, Süleymanive köylerine yerleştirilmişler­dir. Konuştukları dil hakiki türkçedir.


Bunlar Azerî Türklerindendır. Rişvan Aşireti hakkındaki en eski bilgiler 16. Osmanlı tapu tahrir defterleri sayesinde mümkün olmuştur. Ancak, Ali Sayar, bu sonuca nereden vardığını söylemiyor.


Kanaatimizce, Bektil’den kasıt, Cengiz Orhonlu, Yusuf Halaçoğlu, Refet Yinanç ve Mesut Elibüyük’ün okudukları şekilde bu kelimenin aslı Beyidili (Begdili) olmalıdır. Medya, Kürtlerle ve siyasi alanda Kürt halkının sorunları, istem ve beklentileri yolunda mücadele veren DTP ile uzlaşmazlığın, anlaşmazlığın, kutupsallaşmanın oluşmasında işlevseldir Uzun yıllardır yaygın medyanın toplumdaki azınlıklarla, özellikle Kürtlerle ilgili. Onların yarattığı boşluğu kürtler doldurur.


HAkeza Ermeni tehciri ile boşaltılan köyleri, hatta malları da büyük ölçüde kürtler tarafından ele geçirilir. Ermeni milliyetçileri bu yüzden Kürtleri de sevmezler. Bugün yakından konuşup incelediğimiz Kormanci ve Zaza dilleri yukarıda açıkladığımız gibi, o kadar karışık ve anlaşılmaz bir hale gelmiştir ki, onu herhangi bir milletin dili olarak vasıflandırmakta büyük bir yanlışlık vardır. Brimo, terör örgütü PYD’nin Suriye’deki uygulamalarına tepki göstererek “PYD Kürtleri temsil etmiyor” ifadesini kullandı. Brimo, örgütü Suriye’deki Kürtler için zorba bir.


TÜRK SOY, URUK, ULUS, BOY ve OYMAK ADLARI İLE KURULAN DOĞU ANADOLU KÖYLERİ (Parantez dışındakiler eski ismi, parantez içindekiler değiştirildikten sonra, yeni adı gösteriyor). BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, ULUSLARARASI ZAZA TARİHİ VE KÜLTÜR SEMPOZYUMU’NA BİLDİRİ ÖZET Bugünkü Dersim bölgesi Zazalarının kökeni, İran’ın kuzeyindeki Taberistan, Cibal, Gilan ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede MÖ 2. Deylemliler’e dayanmaktadır. Kürtler şu aşamada, dilim varmıyor ancak gerçek durum budur, evet, öyledirler, Amerikan askerleridirler. Ahmed Akgündüz Muhtelif fikir çevrelerinde Yavuz’un Kürtleri katliama tabi tuttuğu ve hatta onlar hakkında ağza alınmayacak ifadelerle dolu olan bir dörtl.


Türklük ve Türk Tarihi İlk Türkler nereden geldi, asıl Türkler kimlerdir, Türk Tarih kronolojisi ve Türklük hakkında birçok başka bilgiye buradan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar