9 Ekim 2018 Salı

Otlu peynir

Van’da yüksek kesimlerde yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan kentin tescilli ürünü olan otlu peynir , asırlardır değişmeyen lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya. Tuzlu suda salamura yapılarak 2- ay saklanabilen otlu peynir, farklı peynir çeşitleri ile birlikte özel kaplara bastırılarak kuru tuzlama yöntemi denilen yöntem ile saklanır. Otlu peynir , denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Bu yörede yoğun olarak yetişen Sirmo otu olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır. Koyunlardan elde edilen sütler süzülüp, yaklaşık santigrat derecede mayalanmaktadır.


Otlu peynir

Koyun şirdeni üzerine bir miktar şap, karabiber, zencefil, tarçın, karanfil ve toz şeker ekilip su ile karıştırıldıktan sonra, küplere konan mayadan teneke süte. Tureng Dictionary and Translation Ltd. Kategorilere ayrılmış milyondan fazla sözcük ve sözcükleri farklı aksanlarda dinleme seçeneği. VAN YÖRESİ OTLU PEYNİRLERİNİ ve 1DOĞAL YAYLA ÜRÜNLERİNİ SİZE SUNUYORUZ.


BİR TELEFON İLE KAPINIZA KADAR ULAŞTIRABİLECEĞİMİZ DOĞA HARİKASI VE ŞİFA DEPOSU VAN OTLU PEYNİRLERİ SOFRALARINIZA GELSİN. Peynir ve çökelek yapımında kullanılmaktadır. Sen de üye ol, beğendiklerini tarif defterine ekle, sevdiğin yazarları takip et, yeni tarifleri kaçırma. Peynirin ilkbahar mevsiminde yapılmasının nedeni, sütün ve otun bu mevsimde en bol olduğu dönem olmasıdır.


Otlu peynir

Bazen koyun sütüne inek ve keçi sütleri de karıştırılmaktadır. Sütler çiğ olarak mayalanmakta ve mayalama sıcaklığı elle tespit edilmektedir. Bu sıcaklık tahminen C civarındadır. Van’ın meşhur otlu peynir inde kullanılan bitkilerin doğadan bilinçsizce toplanması ve birçok türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle bilim adamları tarafından.


Zaman zaman koyun sütüne inek veya keçi sütü de karıştırılabilir. Peynire katılan özel otlar ve yabani sarmısak aynı zamanda peynirin besin değerini artırır. Van da üretilen otlu peynirler, koku ve tat bakımından öbürlerinden çok üstündür.


Muratbey’in, Van yöresinden özel getirterek kullandığı doğal sirmo ve heliz otları aynı zamanda peynirin besin değerini arttırır. Kendine has aroması, üretiminde kullanılan sütün niteliği, içine konulan ot ve bitkilerin endemik olması gibi sebeplerle tam bir gurme lezzeti olarak kabul edilir. Taze otlarin kokusunun sindigi peynir biraz da corek otu ilavesiyle harika olur.


Görüntüsü nefis,iştah açıcı. Vanlıların otlu peynir i hak ettiği değeri yeni yeni görmeye başladı. Birçok yörede otlu peynir çeşidi olduğunu anlatan peynir üreticileri, Van ın otlu peynir ine olan ilgiden dolayı taklitlerinin yapıldığını belirtiyor. Dünya ülkelerinde yapılan bu tür peynirlere de çeşitli otlar katılmaktadır.


Küplere basılan otlu peynir yaklaşık 5-ay torak altında muhafaza edilir. Bu aşama da tamamlandıktan sonra peynir tüketime hazır hale gelmiş olur. Lor Peyniri: Lor, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir süt ürünüdür. Erzincanlı bir peynir üreticisi tulum peynirine yeni bir anlayış getirdi.


Kangal tulum peyniri’ denemesinden başarılı sonuç alan Özkan Beydilli seri üretime geçmeyi amaçlıyor. Van otlu peynir i siparişi kargo bedava. Günlük hayatta kahvaltıda ve sandviçlerde kullanılabilir. Tüketileceği zaman, ince dilim kadar kadar tüketilmesi yeterlidir.


Ancak, koyun sütüne inek ve keçi sütü de karıştırıldığı olur. Van kahvaltılarının en meşhuru olan otlu peynir kuru ve salamura olmak üzere iki türdedir. Kuru olan peynir daha çok tercih edilir. Ve bu hasret öyle uzun sürdü ki, adam gibi hasretleri özlemeye başladım sonra.


Her yörede otlu peynirin içme değişik ot karışımları katılır. Hakkâri’de kahvaltı dışındaki. Geniş aileler hâlâ çay keyfinde mi? Leben Tam Yağlı Süt Çökelek kg.


Biz bugün dolapta duran otlu peynir in vakumunun kaçtığını fark ettik. Tavayı kaptığı gibi dilimledi Madalı otlu tulum peynirini içine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar