19 Ekim 2018 Cuma

Alaybeyi efsanesi

ALAYBEYİ EFSANESİ Çok çok evvelden, koca çınarlar tohumken, bu yöreden bir adam askere gider. Yıllarca dönmez unutulur oralarda. Padişahın sağ kolu olur ve Alaybeyi Ünvanını alır.


Alaybeyi hiç parası olmadığı için şehre üzerinde gittiği kıratı satar ve eve unu götürür. Bir türkü yakar “neler geldi geçti felekten, duyulmadı kır atta geçti elekten”. Karısı bunu duyunca kıratın satıldığını anlar ve hemen boğazında ki dizge altınları. This video is unavailable.


Yeşilöz, Keşanuz, Örenkaşı ve Keşanos… Keşenöz isminin Keşanos tan geldiği söylenir. Keşanosun vakti zamanında bir rum beyi olduğu ve şimdi Yeşilözün bulunduğu yerde kurulu bir beyliği olduğu rivayet edilir. Micanoğlu, hükümet kuvvetlerinin yanında yer alarak kendisini takibe çıkanları teker teker yakalayarak öldürmeye başlar.


Bozcaada, Çanakkale iline bağlı, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Bozcaada plajlarıyla, sokaklarıyla, bahçeleriyle ve Truva efsanesi ile ünlü. Bozcaada’ya ilk gittiğinizde feribotla yaklaşırken kafanızda kurduğunuz gibi yemyeşil bir ada beklentinizin karşılığını göremeyince şaşırabilirsiniz. Yürükbeyi, serasker, alaybeyi,. Hala türbenin yakınında oturan bir aile her cuma akşamı burada mum yakar.


Adına Türkü Yakılmış Keşaplı Eşkıya. Genel olarak soygun yapıp halkın malına ve canına kasteden, etrafı haraca kesenlere şakî ve bu kelimenin çoğulu olarak eşkıya denmiştir. Araştırmacı Karen Barkey ise onların kırsal toplumun esas zorbaları olduğunu ifade.


Kızı saat sonra enkaz altından çıkartılmış. Kale Selim Han fethi olup, yalçın bir kaya üzerindedir. Alaybeyi, Çeribaşısı kale dizdarı ve askerleri vardır.


Camii ve hanı, hamamı vardır. Ardahan, Kars, Ahıska ve Çıldır gibi merkezler yine bu asrın sonunda merkezden atamalar yoluy­la idare edilmiştir. KÜR ÜZERİNDEKİ UĞUZ TAŞI EFSANESİ. Nüfus ve zenginliğini arttıran ağa bunun için uğraşırdı. Alaybeyi olan savaş zamanında olduğu gibi barış zamanında da sözünü dinletirdi.


DÜNYA SAVAŞI ve OSMANLI RUS HARBİNDE. Sinanpaşa Mahallesi Ihlamurdere Caddesi Alaybeyi Sokak No:1 Istanbul. Bu akşamki dersimiz bitti. Ama Belki de onu başarısız kılıp süresini kısaltmak gibi bir amaç güdülmüştür.


Hubyar Sultan Resmi Vakfiye beratını aldıktan sonra çizilen Resmidir. Birinci Hubyar Abdal’a ait Resim yoktur. Efsanesi İleride ki bölümlerde anlatılacaktır.


Yıldız İstihbarat Teşkilatı -II. Alaybeyi) ile Ferik rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden Tuğgeneral ile Tümgeneral rütbeleri arasında bir askeri rütbe. Paşalık sanı mirliva rütbesinden itibaren kazanılırdı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yakınlarında yemekle ilgili 410. Bu konunun detayını Yaşar Kemal’in daha sonraki kitabından öğreniyoruz.


Coğrafi konumu sebebiyle stratejik önem taşıyan bir geçit bölgesidir. Sanata Hizmet etmektedir. Ankara’da kalışı sırasında “Ankaralı Kel Baba” efsanesi dikkatini çekti. Kúnos’a göre bu efsane Macaristan’a kadar yayılmıştı ve Buda’da bulunan Gül Baba’yla aynı kişi olması kuvvetle mümkündü.


Kanun üzre cebelileri ile beyinin livâsı altında bin beş yüz askeri olur. Divân, Dört Divân, Kızıl Öz, Alaca Öz, Alaca Mescid divânlarına kadar on iki divân nâhiyeleri vardır. Kadısına senevî üç bir guruş beyine on bir guruş. Tımarlı sipahiler tımar sahiplerinden ve bunların beslemekle yükümlü oldukları askerlerden meydana gelirdi. Bir seferden 2-ay önce tımarlı sipahilere hazır olmaları emredilirdi.


Bütün sipahilerin sefere katılması zorunluydu. Sipahilerin subaylarına alaybeyi denirdi. Bir devlet kuru­munda muhasebecilikten emekli oldu.


Babası ve ağabeyi müziğe meraklıydı, kendisi de ailesindeki müzik ortamında yetişti. Bu efsanenin İskit efsanesi olması mümkündür). Konya alaybeyi tabyasında çok az asker bulundurduğundan Sadrazamın gözü önünde kendisine iki yüz sopa vuruldu. Allahın yardımıyla tabyaya ulaşıldı ve bir lağım yerleştirme hazırlığına baştandı.


Moğolların türeyiş efsanesi köpeğe dayanırdı. Oysa Türkler, domuz beslemez, yemez ve kurban etmezlerdi. Alaybeyi Rıza Bey, 33) Kadizade Mustafa Efendi (Hoca Süleyman Vehbi Efendi), 34) Yörük İbrahim Efendi, 35) Keşkekzade Hacı Eşref Efendi, 36) Yırcalızade Şükrü Efendi, 37) Basribeyzâde Şevki Bey, 38.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar