Söz, kelime ve ses benzerliğinden faydalanılarak söylenen, kısa, hoş cümlecikler. Bazı yörelerde halk aşıklarının karşılıklı atışmaları, verilen bazı hazır cevaplar da tekerleme şeklindedir. Tekerlemelerin Örnekleri Özellikleri hakkında bilgi. Sözlüklerdeağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma anlamlarına gelen tekerleme masal, öykü, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiyeli sözlerdir. Bazısının konuşması, tekerleme hâlinde tekrar ettiği birkaç kelimeden ibarettir.
Sözlüklerde ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma anlamlarına gelen tekerleme masal, hikaye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiyeli sözlerdir. Masal, hikâye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde ve çocuk oyunlarında tekerlemelere rastlanır. Doğu Anadolu’da döşeme, Güney Anadolu’da sayışma denir.
Türk edebiyatında ilk tekerleme örneklerine XI. Sözlükte ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli kelimelerle kurulu konuşma anlamlarına gelir. Zor tekerlemeler, söylemesi zor tekerlemeler, tekerleme nedir ? Acaba sarımsaklasak da mı saklasak samanı. Sarımsaklamasak da mı gelir zamanı. Niye sarımsaklayalım o zaman samanı.
Yarı anlamsız, eş sesli kelimeler kullanılarak oluşturulan, söylemesi hoş söz dizelerine tekerleme denir. Genel olarak çocuk oyunlarında ve masal anlatırken masalın başında, ortasında ya da. Ses ve kelime benzerliği olan yarı anlamlı ve anlamsız hoş cümlelerin bir araya getirilmesine tekerleme denir. Genelde çocukların tekrarladığı tekerlemelerdir.
Halk arasında tekerlemeler masal, hikaye, bilmece, tiyatro oyunlarının başında ve sonunda söylenir. TEKERLEME ♦ Biçim, içerik ve işlevleri bakımından sınırları belli olmayan ürünlerdendir. Masal, halk hikâyesi, halk tiyatrosu gibi türler içinde görülebildiği gibi bağımsız bir tür olarak da örnekleri vardır.
Ses oyunları ve çağrışımlarla birbirine bağlanan, genellikle birbirini tutmaz düşüncelerin sıralanmasına dayanan kalıplaşmış söz dizisidir. TDK’ye göre tekerleme: “çoğunlukla basmakalıp söz” olarak tanımlanmıştır. Bu folklorik anonim edebiyat türüne çocuklar arasında eş ve ebe seçmek, hoş vakit geçirmek, konuşma kabiliyeti kazanmak ve kazandırtmak için başvurulur.
TEK TEK TEKERLEME Tek tek tekerleme,üstü kaymak şekerleme, Dereye düşme çok soğuk, söyle bana çarçabuk. SAKSAĞAN Saksağan sek sek,kuyruğu tümsek Kuyruğuna binelim bizim köye gidelim. KARGA Karga karga gak dedi, Çık şu dala bak dedi, Karga seni tutarım, Kanadını yolarım. MISTIK Mustafa, Mıstık, Arabaya kıstık, Üç.
Sözlüklerde “ağızda yuvarlanan söz, saçma sapan söz, eşsesli ı kelimelerle kurulu konuşma” anlamlarına gelen tekerleme masal, hikaye, bilmece, halk tiyatro su gibi bazı edebi türler içinde veya bağımsız olarak söylenen ölçülü ve kafiye li sözlerdir. Halk edebiyatı terimi) Saz şairleri arasında yapılan koşuk yarışması. Söyleşmenin en önemli kesimi. Kavuklu ile Pişekâr arasında geçen ve çoğu kez bir düşün anlatılmasına dayanan çene yarışı.
Aşağıda gösterilen tekerlemeleri önce sesli olarak, hızlı bir şekilde okumaya çalışın. Bu yazıyı çocuklarınızla birlikte okumanızı öneriyoruz. Dilin telaffuzu, boğumlaması ile bir bütün halinde öğretilmesine katkıda bulunur. Dildeki sembolleri, alegorik.
Cinler cirit oynarmış,eski haman içinde. Arap Bacı hamama gider,koltuğunda bohçası yok. Dişimizin kavuğuna yetmedi. Sonracıma derisini yükledik,doksan dokuz deveye. TEKERLEME Ölçü, kafiye, ses taklidi, yineleme ve ikilemeden yararlanılarak oluşturulan söz dizisi.
Ses benzerliği olan kelimelerin hızlı bir şekilde söylenmesine tekerleme denir. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. SATIRLIK KISA ÇOCUK TEKERLEMELERİ.
YAĞMUR PAZAR ELMA sayışmalar eğlenceli tekerleme sözleri tarla eğlenceli tekerlemeler tekerlemeler zor PORTAKAL tekerleme örnekleri sayışma tekerlemesi fındık yeni tekerlemeler. Bağımsız söz cambazlığına dayanan tekerlemeler 1. OCUK OYUNLARI TEKERLEMELERİ Bu tekerlemeler çocuk folklorunda önemli bir yer tutar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.