29 Haziran 2017 Perşembe

Birgi tarihi

Bizans döneminde Christoupolis olan İsmi 7. Yüzyılda Pyrgion olarak değişmiş. Daha sonra şimdiki kültürünü de büyük oranda şekillendiren Selçuklular 11. Eski evlerini ve sokaklarını gezerken halkın sıcaklığını hissettik, herkes yardımsever ve güler yüzlü. Tanıştığımız köylüler bize hoş geldiniz, nereden geldiniz, beğendiniz mi köyümüzü diye sordular. Birgi gezilecek yerler listesi.


Birgi tarihi

Kendine has geleneksel dokusunu günümüze kadar korumayı başararak tarihe meydan okuyan tarihî kent yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği gezi duraklarından biri haline gelmiştir. Evlere giriş iki kanatlı ve ahşap kapılardan yapılır. Zemin katları yığma taş duvardan, üst katlar ise ahşaptan yapılmıştır. Kafeterya olarak kullanılan eski ve ahşap evde tüp patlaması sonucunda çıkan yangın itfaiyenin dar sokaklardan geçememesi nedeniyle söndürülemedi. Grup, günümüzde birçok üretim, dağıtım ve hizmet birimlerini içermektedir.


Başlangıçta savunma ile ilgili düşünülerek, ova kıyısındaki tepeler arasında kale yapımına elverişli bir yerde kurulmuştur. Bu yangında ev sahipliği ettiği birçok tarihi eser yok oldu. Bozdağ güney yamacında kurulu köyün tarihi M. Kent Anadolu Beylikler döneminde, 13. Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmıştır. Köyün girişinde Araç giremez!


Ceviz ağacından mamul minberin sağ tarafında yapılış tarihi, alt tarafında sanatkârı Muzafferüddin Usta’nın adı yazıyor. Yangında kafeterya olarak kullanılan tarihi bina küle. Dedelerimizin mirasını ayağa kaldırdık. Mimarı, Muzaffereddin bin Abdülvahid’dir. Kitabeler: Caminin kuzey ve doğu kapısında, birer kitabe yer almaktadır.


TL bedel ile ihale edilen restorasyonun 330. Müslüman şehri olarak da dini önemini korumuş. Tarihi boyunca hep mistik bir yönü olmuş. Gölcük yaylasına çok yakın. Güzel vakit geçirmek için ideal bir yer hem fotoğraf hem de tarihi evleri ile pişman olmayacağınız yerlerden birisi.


Parke taşlı sokaklarında, konakların arasında dolaşırken tarihi koklayıp, asırlık çınar ağaçları, çam ağaçları, ceviz ve meyve ağaçları içinde derin nefes alarak, şırıl şırıl akan derenin. Ağaçlarla uyumları bana Siena’da çektiğim bazı fotoğraf karelerini hatırlattı. Köyde yaşayanlar bu tarihi. Dünya Mirası Geçici listesine eklenen BİRGİ ‘de ünlü Çakırağa Konağını ,Ulucami. Kültürel ve idari merkez olarak etkinliği 17.


Küpuçuranlar Kulesi var o dönemden kalma. Sarıyar Deresi’nin iki yamacına kurulu, tarihi ve kültürel birikimiyle önemli bir yere sahip. Geçmişte bu ipekleri boyamak içinse, renklerin her tonunu doğadan yakalamışlar. Bunu belirten iki kitabe caminin kuzey ve doğu giriş kapıları. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü.


Birgi tarihi

AYRI KATEGORİDE ÖDÜL VERİLECEK. Bana nar suyu dokunduğu için sevgilime söylüyoruz, tabi pazarlık baştan yapılıyor, “senden otlanırım ona göre” :)). Henüz kaydedilmiş bir içerik bulunmuyor! Gezecek daha çok vaktimiz olsun diye sabah 7. Keşke, 1yıllık tarihi pideci “Tongül Pide Fırını” na da.


Adım atar katmaz insanın içi ısınıyor bu şirin. Bu yıl yapılacak festivalle ilgili muhtarımızla birlikte çalışma başlattık. Köy yaşamı ve mimarisi arasında adeta kaybolup gideceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar