14 Haziran 2017 Çarşamba

Muz nerede yetişir

Bu yazımızda Türkiye’de muz nerede yetişir kısaca olarak bilgi aktaracağız. Muz, tropikal bir meyvedir. Balıkçıların ağ yapmak için yapraklarını kullanmasıyla birlikte tarımı başlamıştır. Hindistan ve Avustralya coğrafyaları muzun anavatanıdır.


Bu tür otlar, kalınca fakat odunsu olmayan, çiçek açıp tohum. Birçeneklilerin muzgiller familyasına mensup olan muz, gövdesi toprak altında olan sıcak ve ılıman iklim bölgelerini seven şeker bakımından zengin, kolay yenilebilen tropikal bir meyvedir. Her yerde yetişemeyen muz meyvesinin dünyada ilk olarak balıkçıların muz yapraklarından ağ yapmaya.


Muzu ilk kültüre alanların balıkçılar olduğu sanılmaktadır. Balıkçılar ağ yapmak için muzun yapraklarından yararlanmışlar ve bu şekilde tarımı başlamıştır. Yaprakları hassas bitkiler olmasından dolayı, hava akımının olmadığı yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Brezilya tarafından gerçekleştirilir. Muz Ağacı Nasıl Yetişir?


Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel ‘dır. Dona ve ulaşıma diğer muz çeşitlerine göre daha dayanıklıdır. Ayrıca üç iklim türü ve dört mevsim yaşanan bir ülkedir.


Ama bazı muz bitkisi türlerinin yaprağı da faydalıdır. Pek çok tropikal ülkede yaşayan insanlar bu bitkilerin yapraklarını evlerine çatı, çanta, sepet ve kilim yapmada kullanır. Bir muz salkımına, el denir. Bir elde parmak denilen ile muz bulunur. Her muz bitkisinin kökünden en az beş el muz yetişir.


Kendine öz kokusu olan, tatlı, besleyici, kalınca kabuklu, yumuşak, uzunca bir meyvedir. Hangi İklim bölge muz üretimi için uygundur? Aşağıda muz ağacı ve diğer ağaçların nerede yetiştiğini bakım videolarından da izleyerek önemli bilgilere de sahip olabilirsiniz.


Armut Nerede Yetişir, Armut meyvesi ağaç olarak gül ailesinin bir üyedir. Arazi şartlarında veya iklimin olumsuz olduğu koşullarda yetiştirme problemleri yaşadığınız muz ağacınızı ev ortamında yetiştirmeniz oldukça kolaydır. Günümüzde bu alanda yürütülen çalışmalar ile sıcaklık düşüşlerine dayanıklı muz çeşitleri tespit edilmiş olup hatta ev ortamında yetiştirilen ağaçlardan meyve bile almak mümkün.


Muz nerede yetişir

Yetişen illerimizi sayacak olursak Mersin,Antalya ve Alanya gibi şehirlerimizde sera ortamlarında yetiştirilmektedir. Burada oluşturulan seralarda, jeotermal sular ile ısıtılarak yetişitirilir ve dünyanın en kaliteli muzudur. Güneydoğu Asya’da yetiştirilmektedir.


Antalya Anamur gibi daha çok sıcak ve tropikal iklime yakın yerlerde yetişen muz ağacı hakkında geniş bilgiye ağaç türleri kategorimizdeki bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Buna rağmen muz bahçeleri zaman zaman soğuktan zarar görmektedir. Organik muzun anavatanı Malaya olup yaklaşık 10.


Avrupa’daki merkezi üretim İzlanda’ya aittir. Kuzey kutup dairesinin derece altında jeotermal sularla ısıtılarak seralarda yetiştirilmektedir. Sıcak iklimlerin meyvesidir. En fazla muz üretimi yapılmış olan yer Asya kıtası ile beraber Güney Amerika, Orta Kuzey Amerika ve Afrika ülkeleridir.


Dünya içerisinde takribî milyon ton muz üretimi yapılır. Akdeniz bölgesinde Antalya-Alanya, Mersin Anamur tarafında sera ortamında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiyede bir bölge demek isterdim ancak değil, çok özel iklim şartları olan bir afrika ülkesi dünyanın en iyi liflerine sahip pamuklarını üretiyor bu ülkenin adı Mısır ve ünlü pamuk türü de giza pamuğu ismini alıyor. Bu soruyu birkaç başlık altında cevaplamak istedim. Muzun doğurduğunu biliyor muydunuz?


Muz nerede yetişir

Tropikal ve astropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi ağaçtan uzanan salkımlarındadır. Sıkışık bir salkımda 100′den fazla meyve sayılabilir. Konusundan Bahsedeceğiz. Kuzey ve 30° Güney enlemleri arasında kalan bölgenin uygun alanlarında, tarımı rahatlıkla yapıldığı halde, bunun dışında kalan yerlerde istediği sıcaklığı bulamaz.


Peki muz en çok hangi ilde yetişir? Bizler de bu soruya ait cevabı bulmanız amacı ile hazırlamış olduğumuz bu yazıda, sizlere muz en çok hangi ilde yetişir kısaca bilgi vereceğiz. Türkiye'de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi(Özellikle Anamur, Alanya). Akdeniz iklimi en çok tarım ürünlerinin yetiştiği iklim türü olmaktadır.


Muz nerede yetişir

Tropik ve subtropik bölgelerde yetişen veya yetiştirilen, ağaca benzeyen, 2-m boyunda, mor çiçekler açan, meyveleri lezzetli ve nişastaca zengin olan otsu bitkiler. Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin 35’i sebzenin 26’sı yerfıstığının 88’i anasonun 65’i ve susamın 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.


Kırmızı , mor ve pembe renkleri bulunmaktadır. Zeytin Nerede Yetiştirilir? Pancarı Nerede Yetiştirilir? Vvee kitabım ‘ Her Şey Değişir” çıktı cancanlar.


DR online site de satışa çıktı bile. Bir kaç güne raflarda yerini alacak sonrası ne mi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar