Join kavramına, tabloları kümeler şeklinde düşünüp kümeler arasındaki ilişkilere göre bir sonuç getiren sorgulama yapısı diyebiliriz. Ancak matematikteki küme mantığıyla birebir bağdaştırmak kafa karışıklığına neden olabilir. SQL’deki temel join sorguları üzerinde durmuştuk. O yazılarda anlatılan join’in en çok kullanılan türü olan inner join’di. Verilerin birbirleriyle join işlemleri T-Sql de olsun PL-Sql de olsun sıkça yapılan işlemlerdendir.
Fakat SQL öğrenmeye yeni başlayanlar için Left olsun Right olsun tam bir kargaşadır. Hangi durumda verinin nasıl geleceğini tahmin edememek aslında ciddi bir tehlikedir. Inner Join, Left Join, Right Join, Full Outer Join - Duration: 18:04. Joey Blue 242views. OUTER JOIN kullanmamız gerekiyor.
Böylelikle hem müşteriler tablosu ile aldıkları ürünleri siparişler tablosundan eşleştirerek listeleriz hemde müşteriler içinden henüz sipariş vermeyenleri de listeleme imkanına kavuşuruz. RIGHT JOIN İkinci yazdığın tablo ismine göre sağdaki tabloyu Full getirir, ilk tabloda ise ortak veri varsa onları getirir. Kısacası LEFT JOIN komutunun tersidir.
Sorgulamada iki ya da daha fazla tabloyu bir arada işlemek için kullanılır. Where ile benzer şekilde kullanılır ancak where ifadesine göre daha esnek bir yapıya sahiptir. JOIN yapılan tablolar arasında var olan ortak kolonlar arasında eşitliği sağlar ve o şartları sağlayan satırları getirir.