8 Ağustos 2018 Çarşamba

Ege bölgesindeki dağlar

Bu yüzden bazı sahil şeridine karayolu ile ulaşım yoktur. Körfez, yarımada ve koy bakımından zengindir. Ege Bölgesindeki Dağlar. Ege(Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege) olmak üzere iki bölüme ayrılır.


Kuzeyde Marmara, doğudaİç Anadolu. Bölümün güneyinde uzanan Menteşe Dağlarının uzanış yönü kıyıya paraleldir. Bölgenin kıyı kısmında kırıklı denilen dağlar vardır. Bunlar Kaz, Yunt, Boz, Aydın ve Menteşe Dağlarıdır.


Akarsuların kendine ait özellikleri yeryüzü şekilleri ve toprak özelliklerine göre değişir. Kırık Dağlar: Basınca uğrayan ve kıvrılmayacak kadar sert olan kütlelerin kırılmasıyla oluşan dağ türleridir. Kırılarak oluşmuş dağlara HORST, ovalara ise GRABEN denir.


Ege bölgesindeki dağlar

Manisa’nın Kula ilçesi yakınlarında genç volkan. Dağlar arasında daralıp genişleyen bir vadiden geçtikten sonra Sındırgı yakınında kuzeye yönelen akarsu, buraya dek Simav Çayı adını taşır. Kaz Dağı, Madra Dağı, Yunt Dağı, Boz Dağlar, Aydın Dağları ve Menteşe Dağları kırık dağlara örnektir.


Akdeniz’deki tek kırık dağ ise Nur Dağıdır. Karacadağ, Karadağ, Melendiz Dağı, Erciyes Dağı ve Hasan Dağıdır. Doğu-batı doğrultulu çukur alanlarla bunları ayıran aynı doğrultulu yüksek alanlar kuzeyden güneye doğru şöyle sıralanır: Edremit Körfezi ve Edremit Ova’sı çukur alanı, Bakır çay Ovası’ndan Madra Dağı (34m). Bu özelliği nedeniyle bu yöreye Yanık Ülke (Katakaumene) denilmektedir.


Kıyı Ege’nin yerşekilleri doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlar ve bu dağlar arasındaki ovalar şeklindedir. Bu dağlar fay hatları boyunca yükselen ‘horst’ durumundadır. Marmara bölgesinin kuzeyindeki dağlar ile Karadeniz bölgesinde dağlar benzerlik göstermekte, batıdan doğuya doğru uzanmaktadırlar.


Kıvrımlı Dağlar (Kıvrım Dağları) Nedir? Okyanus tabanlarında biriken tortul tabakalarının birbirine doğru hareket eden levhaları arasında kalarak sıkışması sonucunda kıvrılma ve yükselmeler olur. Dağlar denize dik uzandığı için denizden gelen nemli hava iç kesimlere kadar sokulur. Dağlar ülke genelinde olduğu gibi kuzey paralelinde uzanır. Yazları sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçer.


Ege bölgesindeki dağlar

Bölgede değerli tarım ürünleri yetiştirilir. Delta ovaları, doğal limanlar, koy ve körfezler ege bölgesinde oldukça fazladır, bunun sebebi ise yine dağların denize dik uzanmasıdır. Diğer taraftan, bölgedeki grabenler de Bakırçay, Gediz, Küçük. Eskiden ege denizinin olduğu yerde ege karası vardır. Volkanik dağlar, yerin içindeki.


Kırıklı Dağlar: Kıvrılma özelliğini kaybetmiş olan tabakalar kırılmaya uğrarlar. Böylece fay hatları oluşur. Bu nedenle kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılığı azdır. Geniş bir alanı kaplayan Büyük Menderes Ova’sı Menteşe. Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde volkanik dağlar daha yoğundur.


Ortalama yaşam süresi ülkelerin. Türkiyede Kadınlar mi Erkekler mi çok yaşıyor? Madran Dağının zirvesinde Madran Baba türbesi vardır ki dağa manevi bir değer katar. Orojenez jeosenklinallerde (deniz ve okyanus tabanlarında) birikim sonucu oluşan tortul tabakaların yan basınçlar etkisiyle kıvrılarak ya da kırılarak yükselmesi sonucu dağ oluşumu demektir.


Dağlar dört bölümde oluşmakta incelenmektedir: kıvrılma, kırılma, aşınma ve yanardağ. Dağlar kıvrılma, kırılma, aşınma ve yanardağ olmak üzere dört farklı şekilde oluşum gösterirler. Dünya’ da yer alan kıvrımlı dağlara örnek vermek gerekirse Alp Himalaya dağları gösterilebilir. Gediz ile Küçük Menderes vadileri arasında uzanan Batı Anadolu dağlarından.


Bozdağlar da böyle olup, Ege’nin iki verimli ovasını birbirinden ayırır. Mahmut Dağı, Çaldağ, Güldağ, Bozdağ, Kartal Dağı, Kangal Dağı, Gözlübaba Dağı, Çulhan Dağ, Mehmetlidağ, batıdan doğuya doğru Bozdağların.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar