23 Ağustos 2018 Perşembe

Coğrafi özelliklerini anlatan efsaneler

Perslerin eline geçmiştir. Efsane Kavramı ve Özellikleri. Halk arasındaki söylentilere göre Lokman hikmet sahibi bir kişidir. Onun tarihi bir kimse, vezir, büyük devlet adamı olduğunu anlatan masallar da vardır. Yaşadığımız yerin coğrafi özelliklerini anlatan şiirler;.


Bu efsaneler yakın çağlarda derlendikleri için İslamlık, Hıristiyanlık, Budizm, Maniheizm gibi dinlerden etkiler taşımaktadırlar. Ancak bunlar genel yapısıyla erken dönem Türk mitolojisinin izlerinin görüldüğü önemli ürünlerdir. Aşağıda, Altay Türkleri’ne ait iki. Düşman köye girince yaşlıları toplayıp büyük bir binaya kapatmış.


Bu ihtiyarlara günlerce işkence etmiş, ıslak urganlarla dövmüşler. Coğrafi Özellikleri Nelerdir. Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan köprü görevi gören ildir.


Marmara ve Karadeniz sınırları vardır. Kastamonu ile ilgili efsane var mı? Bölgenin 74’lük kısmı plato ve ovalardan oluşmakta. Bölge Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yaz ayları sıcak ve nemli geçerken.


Sınıfınızda gruplar oluşturarak her grubun yaşadığınız yerin coğrafi özelliklerini anlatan bir şiir, hikâye, destan veya efsane seçmesini sağlayınız. Grubunuzun seçtiği edebî ürünle ilgili kapsamlı bir araştırma yapınız. Cevap : Hikayeler, efsaneler, masallar, öyküle ve şarkılar. Türkçe Ve Sosyal Bilgiler Dersi ,. Atatürk’ün millî tarihimize verdiği önemi anlatan özdeyişlerinden bulduklarınızı yazınız.


Efsa ismi Kız ismi olarak kullanılır ve Farsça kökenlidir. Peygamber Efendimiz, Mekkeli. Bir önceki yazımız olan 4. Sayfa Cevapları Koza Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı.


Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı 29. Sözlü gelenekte yaşayan efsaneler daha çok tarihsel kişiliklere , Bursa da yaşamış ünlü kişiler ve yerlerle ilgili efsaneler anlatılmaktadır. Hemen her efsanenin birçok varyantına rastlamak mümkündür.


Dedegül, dedegülleri ile ünlü Anamaslar’ın doruk tepesi olup, uğurlu sayılan bir dağdır. Topluluktaki ruhani varlıklarını yitirdikleri zaman, yani ruhani yapıyla topluluk arasındaki bağ koptuğu zaman, mitolojik özelliklerini kaybeder ve peri masalı ya da folklora ait söylence haline dönüşürler. Mitler, güçlerinin bir bölümünü topluluğun kendisine olan inancından ve doğru olarak kabul görmesinden alır.


Samsun ile ilgili şiirler kayıt tarihine göre listelenmektedir. Samsun ile ilgili alakalı olup olmadıkları sistem tarafından otomatik belirlenip içinde aradığından konu dışı bazı şiirler listelenebilir. ZET İnsanların önemli gördükleri eşya, kişi ve mekânları kutsallaştırma yönü vardır. Türkiye topraklarının 21’ini kaplayan İç Anadolu Bölgesi’nde karasal iklim görülmektedir.


Kışları don olayları görülen bölgede daha çok tahıl üretimi yapılmaktadır. Batı dillerinde Latince “legendus” kökünden kaynaklanan “legend”, “legenda”, “leggenda”, “leyenda” gibi kelimeler efsane karşılığı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Almanca “sage”, Rusça “predaniya” ve “skaz” Yunanca “mythe” veya “mythos” kelimeleri de efsanenin karşılığı olarak kullanılır. Destanlar ulusların hayatını etkileyen göç, savaş, kıtlık gibi doğal afetlere olağanüstü unsurlar katarak anlatan edebiyat türüdür. Ait oldukları ulusların özelliklerini, sosyal yapılarını, inançlarını, aile yapılarını, gelenek ve göreneklerini yansıtır.


BÖLÜSOSYAL BİLGİLER VE EDEBİYAT Edebiyat Edebiyat, Türk Dil Kurumu sözlüğünde olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesidir. Edebi eser, insanı etkileyen, duygu, düşünce ve hayalleri harekete geçiren sözlü ve yazılı eserlerdir. Edebiyatı Çocuk edebiyatı, 2-yaşları arasındaki çocukların dil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar