Bu göl buharlaşmanın etkisiyle yazın büyük ölçüde kurumaktadır. Bu kesimdeki sular göl çanaklarında ya da yazın. Tuz Gölü, tektonik oluşumludur.
Bu bölge akarsuları kapalı havzada akan sel rejimli akarsulardır. Bulunduğu konum itibari ile “Orta Anadolu” da denir. Yer şekilleri ölçüt alınarak bölge bölüme ayrılmıştır. Anadolu bölgesinin coğrafi özellikleri ders notları.
Ancak yine de tatilde kendinizi bir su kenarına atmak istiyorsunuz. KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI. Bu göl bu-harlaşmanın etkisiyle yazın büyük ölçüde kurumakta-dır. Kızılırmak Nehri üzerinde de Hirfanlı ve Kesikköprü baraj gölleri vardır. Bu konumu sebebiyle Orta Anadolu da denir.
Derinliği fazla değildir. Iç Anadolu, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık 20’sini kaplar. Acıgöl ve Meke Tuzlası Gölleri volkanik oluşumludur. Bölgenin haritası içeriğimizde yer verildi. Buna karşılık Iğdır Ovası, alçakta bulunmasından dolayı kış mevsimi daha ılık geçer.
Burda bu sebebten dolayı mikrolima özellik gösterir ve pamuk yetişir. Ankara ve Eskişehir bu bölümde bulunur. Diğer bölümlere göre daha engebelidir ve daha nemli bir iklime sahiptir. Platoların en geniş alan kapıldığı bölgedir.
Obruk, Haymana, Cihanbeyli, Bozok ve Uzunyayla en önemli platolardır. Akdeniz Bölgesi’nden sonra karstik arazinin en geniş alan kapladığı. GÖLLERİ Bafa ve Marmara Gölü bölgenin önemli gölleridir.
LİMANLARI İzmir, Bodrum, Marmaris. DAĞLARI Babadağ, Aydın ve Demirci dağları. OVALARI Aydın, Manisa ve Akhisar ovaları. Tarihi Sultanhanı Kervansarayı restore edildi! Bölgedeki diğer gölle tualimforum.
Seyfe Gölü, Sultan Sazlığı (Yaygölü) gibi küçük kapalı havzalar da bulunmaktadır. Bu nedenle kapalı havzalar geniş bir alan kaplar. Tuz gölü civarında cılız stepler yer alır. Bu göl buharlaşmanın etkisiyle yazın büyük ölçüde kurumaktadır.
Ormanlar daha çok Sündiken Dağları ve Akdağlar’da bulunur ve bölgenin sadece 7’lik bölümünü kaplar. ANADOLU BÖLGESİNDE BULUNAN AKARSULAR VE GÖLLER. Bu dersimizde iç anadolu bölgesi akarsuları, iç anadolu bölgesi gölleri , iç anadolu bölgesinin göllerinin isimleri, iç anadolu bölgesinin akarsuları nelerdir gibi konuları ele alacağız.
Seyfe Gölü Sultan Sazlığı (Yaygölü) gibi küçük kapalı havzalar da bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu Km2′ye 71. Bafa ( Çamiçi ) ve Marmara Gölü ise Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Uzungöl Karadeniz Bölgesi’nde yer alan alüvyal set gölüdür.
Ayrıca meşe ormanları altında kireçli kahverengi orman toprakları da bulunmaktadır. Anadolu’da yüksek ve uzun dağ sıraları bulunmaz. Konut kredisi faizlerinin 99’a inmesiyle kriz bitecek!
Kuzeyde Karadeniz, güneyde Akdeniz, batıda Ege, doğuda Doğu Anadolu. Buğdayın ve şekerpancarının en fazla yetiştirildiği bölgemizdir. Küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir.
Kendi içinde dört farklı bölüme ayrılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.