Yazlar ova kesimlerinde gündüzleri çok sıcak, geceleriyse serin geçer. Yaylalarda gündüz sıcaklık ovalara göre biraz daha düşüktür. Kışlar her yanda soğuk ve serttir.
Mevsimler ve gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Don olayları çok görülür. En az yagış alan bölgedir. Ortalama yagış 4mm’dir. Bunun en önemli sebebi bölgenin daglarla çevrili olmasıdır.
Ben tarlaya dönüm falan meyve ağacı diktim fena değiller -şeftali kiraz ceviz dut özellıkle dut çok ıyı olur elma ) bu ağaçları yetiştiriyorum suan ama meyvesiz bakım zor olsun istemiyorum dıyorsan sulu yerlerde söğüt kavak dut çok çabut buyuyor tavsiyem meyve ağacı için uğraş saydıklarım oluyor. Haziran ayı nihayetinde yaz kuraklığı belirgin şekil alır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer.
Tuz Gölü ve çevresi ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Baskın iklim türü ise karasal iklimdir. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü yine iklim ile paralel hareket ederek yetişen bozkır bitki.
Kurak iklimi, bitki örtüsünün bozkır olması ve düzlüklerin geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştırır. Tiftik keçisinin 78’i bu bölgede beslenir. Yaz ayları ise gündüzleri sıcak, geceleri serindir.
ANADOLU BÖLGESİNİN İKLİMİ. Yağış miktarının en az olduğu bölgedir. Bölgenin çevresi yüksek dağlarla çevrili olduğundan, denizlerin nemli ılıman havası bölgeye sokulamaz. Bölgede, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasallık derecesi artar ve kış sıcaklıkları çok düşük değerlere ulaşır.
Bu bozkırlar eskiden bölgede geniş yer kapladığı bilinen ormanların yok olmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu iklim tipinde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış ise yazın görülür. Yıllık yağış miktarı 5mm’nin altındadır. Bölge kuzey ve güneyde yüksek kenar dağlarla çevrilmiştir. Batıda, Sultan Dağlarından Uludağ’ a kadar olan hat, bölgeyi Ege bölgesinden ayırır.
Anadolu’da ortalama yağış 3– 4mm’dir. Ancak doğuya doğru iklim sertleşir. En soğuk ay ortalaması 5°C ile 6°C arasında değişir. En sıcak ay ortalaması ise 30°C civârındadır. Yazları sıcak ve kurak , kışları sert ve uzun geçer.
Pers İmparatorluğu’nun merkezi Sus’u Ege bölgesinde ünlü Sart’a bağlayan Kral Yolu, İç Anadolu’yu boydan boya geçiyordu. Günümüzde eski yolların üstünde kervansaray kalıntılarına raslamr. Bu bölgede en çok soğuk görülen yer kuzey taraf olmaktadır.
Gece ve gündüz sıcaklıkları arasında büyük farklılıklar. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika karalarının iç kesimlerinde etkilidir. Step ya da bozkır iklimi de denir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
Aralık-mayıs arasında bol kar yağar. Toprak uzun müddet kar altında kalır. Senelik yağış ortalaması 3milimetredir.
Daha alçak yerlerde ise insanların tahribi sonucu yok edilmiş orman artıkları olan tek tük ağaçlar vardır (Antropojen Bozkır). Yağmurlar en çok ilkbaharda yağar. Buralarda ilkbaharlar çok güzel olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.