30 Aralık 2015 Çarşamba

Marmara iklimi

Marmara iklimi

Marmara Bölgesi iklimi çeşitli özelliklere sahiptir. Bunu en net bitki örtüsünde görmekteyiz. Marmara’nın iklimini tek bir iklimle bağdaştırmak doğru değildir. Nispeten sık değişen, hava durumları vardır. Burada normal kar yağışları olur.


Yaz kuraklığı burada da varsa da nispeten hafiftir. Geçiş iklimi, bazı faktörler ve coğrafi konum nedeni ile iki iklim tipinin özelliklerini gösterip, ancak bu iki iklim tam olarak gösterdiği etkileri göstermeyen bir tür iklim tipidir. Bu nedenle bölgenin aslında sabit bir iklim çeşidi yoktur. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale,Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ (kısmen) ve Yalova şehirlerinde etkilidir. Bölge, yüksek dağ sıraları olma­dığı için, büyük bölümü Balkan­lardan ve İç Anadolu’dan gelen şid­detli kıtasal etkilere açıktır.


Bölge, bitki örtüsü çeşitliliği açısından zengindir. Bu durum, bölgedeki iklim çeşitliliğinin fazla olmasından kaynaklanır. Yazlar sıcak ve kurak geçer.


Marmara iklimi

Yağışlar kış ve ilkbaharda olur. Senelik yağış ortalaması 5mm’dir. Akdeniz geçiş iklimi etkilidir. Bâzı yerlerde 7mm’ye yükselir.


Yıllık ortalama yağış miktarı: 7mm İklim grafiği Marmara. Temmuz yılın en kurak ayıdır. Ortalama 1yağış miktarıyla en fazla yağış Aralık ayında görülmektedir. Kışın kar yağışı olağandır.


Marmara iklimi

Bölgeye ortalama 6- 7mm yağış düşmektedir. Bu sayfada geçiş iklimi hakkında bilgi, geçiş iklimi nedir, geçiş ikliminin özellikleri, Geçiş İklimi Nedir kısaca, Geçiş İklimi hangi bölgededir, bulunmaktadır. Yıllık yağışın yaklaşık kadarı yazın düşer.


Istrancaların güneyinde Karasal İklim ve bozkır görülür. Bu bölgenin iklimini ve yağış şeklini birlikte incelememiz doğru olacaktır. Karadeniz kıyılarında Karadeniz İklimi ve Ormanlar görülür. Güneyden kuzeye doğru gittikçe yağışların arttığı ve yaz kuraklığının hafiflediği görülür. Erdek’in tarihi beş bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır.


Sitler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Bu kıyıların doğal bitki örtüsü 2metreye kadar maki­lerdir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü. Bu iklime sahip toprakların bitki örtüsü maki bitki topluluklarından oluşur. Bölgenin iç kesimlerinde ise karasal iklim görülür.


MArmara iklim tipi değişken ve geçişli bir iklim tipidir. Havadaki su buharı az olduğundan sıcaklık farkı çok olur. Ekvator İklimiyle Kurak İklim arasındadır.


Bu yüzden çeşitli iklimlerin etkisi altındadır. Bilecik yöresi ile Ergene Havzası’nda karasal iklimin özellikleri görülmektedir. Etiket: marmara bölgesi iklimi.


Yarına Dair Anlatacaklarımız Var. Bugüne kadar Tuğ Medya’ya farklı alanlarda yazılarım yayımlandı. Bu yazımızda ise şehir tanıtımı yapmayı düşünüyorum. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Sıcaklık farklı en azdır.


En çok yağışın görüldüğü iklimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar