8 Haziran 2016 Çarşamba

Buğday nerede yetişir

Bu yazımızda buğday en çok hangi bölgede yetişir kısaca olarak bilgi aktaracağız. Organik madde oranı ne kadar yüksek olursa elde edilen verim o kadar yüksek olur. Ilık ve serin iklim şartlarında yetişir. Gelişiminin ilk evrelerinde sıcaktan hoşlanmaz ve yağış ister.


Buğday nerede yetişir

Tarım faaliyetlerinin başladığı ilk günden bu yana geçen binlerce yıl içinde. Ayrıca buğday tanesi uygun besleme değeri, saklama ve işlenmesindeki kolaylıklar nedeniyle yaklaşık olarak ülkenin temel besini. Buğday nerede ve nasıl yetişir? Bunun için yapılabilecek işlerin başında toprak analizi yaptırarak gerektiği kadar gübre kullanımı, çiftçilerimizin işledikleri tarla büyüklüğüne uygun güç ve sayıda traktör ve diğer makine.


BUĞDAY:Büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Karasal iklimi tercih eder. Bunları pirinç takip eder.


Bunun sebebi buğday bitkisinin geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip olmasıdır. Hangi ülkede neden daha çok yetiştirildiği sorusunun cevabı ise buğdayın yetiştirme koşullarına bağlıdır. Topraklarımızın 70’i tahıl tarımına ayrılmıştır. UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:Ülkemizin büyük bölümünde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama.


Rekor Gelişim İle Bitkilerinizin Ve Toprağınızın Bütün. Not:Toprağı azot bakımından zenginleştirdiği için diğer bitkilerle dönüşümlü ekilir. Aynı familyada yer alan ötuir tahıllar ve otsu çayır bitkileri gibi buğdayın da boğumlu ve genellikle içi oyuk, ince uzun bir gövdesi (sapı) ve saçak kökleri vardır. BUĞDAY NEREDE YETİŞİR - buğday nerede yetişir  Sponsorlu Bağlantılar ≡Menü Alım Satım.


BUĞDAY Sulu tarım gerektirmediği için yetişme alanları geniştir. Bol Güneş ve yaz kuraklığı istediğinden yazları yağışlı Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimlerinde yetişme imkanları bulunmaz. Bir buğday tanesinin içerisinde su dışında protein, selüloz, yağ, enzim ve çeşitli vitaminler yer almaktadır.


Bu maddelerin buğday tanesinde bulunma oranı ise yetiştirildiği bölgeye ve yetiştirilme türüne göre değişkenlik göstermektedir. ARPA:Tahıl üretiminde 2. Yetişme ve olgunlaşma dönemi buğdaydan kısadır. Siyez buğdayı dünya üzerinde Fas, Fransa, Balkanlar ve Türkiye’de yetişir. Türkiye’de ise Kastamonu ilinde ve özellikle de İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler bölgesinde görülmektedir. Ekmeğin hammaddesi olarak ise buğday insanın tarihten günümüze kadar en vazgeçilmez yiyeceği olmuştur.


Buğday nerede yetişir

Sert buğday kurak, yumuşak buğdaylar ise nemli iklim bölgelerinin buğdayıdır. Yararlı olmasını dilerim. Konu ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi de aşağıda yorum olarak bırakabilirsiniz.


Köy Hizmetleri Atatürk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, çiftçimizin bilinçli üretim yapabilmesi adına kolları sıvadı. En fazla üretilen tarım ürünüdür. Türkiye Tarım Haritası, Türkiye’de Ne Nerede Yetişir? Pamuk, fındık, çay, buğday, arpa hangi bölgelerde yetişir? Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir.


Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar. Anadolu, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Yalnız, yazları çok yağışlı geçen Karadeniz kıyılarında buğdayın yerini mısır almıştır. Bu arada en büyük pay da îç Anadolu Bölgesi’ne düşer.


Serinin Türkiye’yi konu alan raporu yerel buğday çeşitlerini ayrıntılı bir liste olarak ele alıyor, bu çeşitlerin çiftçiler tarafından nerede, nasıl, neden ve hangi koşullarda yetiştiğine ilişkin analizlere yer veriyor. Arpa Hangi Bölgede Yetişir Arpa Hangi Bölgede Yetişir Arpa Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilmekle birlikte, özellikle Orta Anadolu (Konya, Ankara, Eskişehir ve Kırşehir) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin) arpa yetiştirilen iki önemli bölgedir. Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun 100’ü turunçgillerin 88’i bu bölgede üretilir.


Buğday nerede yetişir

Ama buğday için en ideal toprak, su geçirgenliği iyi killi ve tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi takribî civarındaki topraklarda iyi gelişme göstermektedir. C, bağıl nemin 60’ın üzerinde olması yeterlidir.


Genellikle yüksek yaz sıcaklığı. Pirinç Pirinç şu içerisinde yetiştirilir. Akarsu boylarında tarımı yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar