14 Şubat 2018 Çarşamba

Ankara ismi ile ilgili efsaneler

Köyde bir düğün yapılıyor. Bu sırada Gelini Eşkıyalar kaçırıyor. Hititler döneminde aranmalı. Ankara ismi çok eskiden var.


Romalıların yer adlarını kendi dillerinde bazı kelimelere benzeterek açıklamaları, bunlara bazı efsaneler iliştirmeleri bir çeşit tarih yazıcılık yaklaşımı. Frigçe “Ankas” kelimesidir. Karışık anlamına gelen bu kelimeye “kayalık, dar boğaz” manaları da verilmektedir. Bu Hıdırlık tepe yalçın kayalıklardan oluşur ve etrafında çok yüksek uçurumlar vardır.


Eski zamanlarda Yaşlılıktan kör olmuş bir adam gelini ve oğlu ile yaşıyormuş. Mogan ismi: Monza ve Ganey isimlerinden gelir”. Her şehrin kendi efsanesi var. Türk Mitolojisi bölümünde şehirlerle ilgili bu ilginç efsaneler yer alıyor. MÖ 3yıllarında Makedonya Kralı Seleukoz bu yörede Antakya’yı kurdu ve şehre babasının ismi olan Antiokhia adını verdi.


Zamanla büyüyen kent, başkent halini aldı. Ben bu siteyi yeni keşfettim güzelmiş ama bir sorunum va. Efsaneler () “Ama destanlar, efsaneler, şiirler insanın görüş ufkunu genişletir. Daha önemlisi, yeryüzünün bir parçası olduğumuzu öğretir bize. Türk Sinemasına emek vermiş gerçek efsaneler ve büyük ustalar.


Fahrettin Cüreklibatur kimlik ismi. Lakaplarından en bilineni “Malkoçoğlu”dur. Frig dilinde Ank engebeli, karışık arazi anlamına gelir.


Anadolu ismi için yaptığım araştırmada hep bu efsane vardı. Tabi Yunanlılarda bu bölgede yaşamış. Bir çok yerde bu ismin onlardan geldiği yazılı.


Bu kentin ismi Osmanlı arşivlerine göre Kırıkkal şeklindedir. Bizansın kale komutanı, akıncıların kaleye doğru hücum ettiğini öğrenir ve eğer mağlup gelinirse barut dolu fıçıların havaya uçurulmasını emreder. Bizans kale komutanı mağlup olur ve barut fıçıları her yeri yerle bir eder.


Bu sayfada Anka nedir Anka ne demek Anka ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Anka anlamı tanımı açılımı Anka hakkında bilgiler resimleri Anka sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz. Aşağıda bu söyleyişlerden birine yer verilmiştir. Altay Türkleri’nde, tufan efsanesinin bir kaç söyleyişi vardır.


Memduh Ün tarafından ikna edilmişti. Birçok filmde rol aldı, Paris sefireliği yaptı, kitaplar yazdı ve onlarca ödül kazandı. Her kent için olduğu gibi Sandıklı adı ile ilgili de bır çok efsane vardır.


Kastamonu’nun ismi ile ilgili olarak Osmanlı kaynaklarını, batı kaynaklarını, Arap kaynaklarını inceledik. Bazı ortak değerler karşımıza çıktı. Kastamonu’da da her evliyayla ilgili de efsaneler üretilmiş durumda. Hristiyan kaynaklarına göre Nuhun gemisi Arafat dağına konmuştur.


Arafat ismi önce aran sonra ise Ağrı olarak değiştirilmiştir. Korama’ adına rastlanıldığından dolayı en eski adının bu. Adıyaman’a Ait Efsaneler.


Türkiye’de birçok efsane anlatılmaktadır. Her yörenin kendine özgü efsaneleri dilden dile geçmişten bugüne kadar anlatılmış ve anlatılmaya da devam edecektir. Sanskrit Edebiyatının, Puranalar adı verilen koleksiyonu hakkında, genel hatlarıyla literatür bilgisi verilir. Purana Edebiyatının Mahapuranalar adı verilen ve on sekiz ayrı eserden oluşan kolu tanıtılır. Epik-Puranik dönem mitolojisi bağlamında değerlendirilir.


Birinci rivayet: Keçiören ismi söylenip yazıldığı gibi “keçi’lerin ören yeri” kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Eskişehir ile ilgili de kesinlikle hikayeler var. Benim bildiğim, şehrin hakikaten çok eski bir geçmişe dayanıyor olması. Adının da o yüzden Eski olması.


Onunla ilgili de bilgileri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar