Sözlükte bir şeyi yerine getirmek, sözünde durmak, bağlılık gibi anlamlara gelen vefa, ahlaki bir terim olarak, görülen iyilikleri unutmama, iyilikte bulunanlara misliyle veya daha fazlasıyla karşılık verme demektir. Sorularına cevap bulabileceğiniz bilgi. Aile büyüklerinin dilinden düşürmediği, şarkı nakaratlarında çokça tekrarlanan ‘vefa’ ne anlama geliyor? Türk Dil Kurumu’na göre ‘dostluk bağlılığı. Vefalı davrananlara vefakâr denir.
En büyük vefakârlık, yüce yaratıcıyı tanımak. CEVAP Vefa, sevgide devamlılık demektir. Arkadaş, öldükten sonra, onun çoluk çocuğunu, yakınlarını sevmek, onlarla ilgiyi kesmemek de vefadandır. Vefakâr olmanın, yani sırf Allah rızası için sevmenin mükafatı büyüktür. KISACA Sözünde durma, verdiği sözlere bağlı kalma, özü ve sözü doğru olma anlamına gelen ahde vefâ, İslâm ahlâk.
Tarihimizin ve toplumuzun vefa anlayışı nasıldır? Vefa nedir , ne anlama gelir? Kısaca dört maddede vefa… Mehmed Âkif, kızının nikâh akdine çok sevdiği ahbâbından olan Bosnalı Ali Şevki Efendi’yi de davet etmişti. Yaşlı Hocaefendi bu davete biraz. Muhabbet, dostluk ve bağlılıkta sebat, ahde riâyet ve verilen sözde durmak demek olan vefâ, İslâmî şiarlardan biri ve belki de en ehemmiyetlisidir.
Aksine bir sözleşme bulunmadığı sürece devredilemez bir haktır. Uluslararası hukuk kurallarının oluşmasında etkili olan ve devletlerin, katıldıkları uluslararası antlaşmalara devletler hukukuna göre uyma zorunluluğunda olduklarını ifade eden kuraldır. Böyle insanlara vefakâr denilir. Vefa, bir Müslüman’da bulunması gereken en güzel ve en faziletli meziyetlerden ve hasletlerden biridir.
Vefanın zıddı nankörlük ve yapılan iyilikleri unutmaktır. Vefâ arkanda bıraktığını, giderken yaktığını yabana atmamandır. Peki vefa hakkı şerhi nedir? Bir mü’minin gönül dokusunda vefânın yeri ne olmalıdır? Selamun aleykum ilk yorumcu olarak sunu demek istiyorum geçen ahde vefa nedir diye çok merak etmiştim.
Kelime olarak sözünde durma anlamına gelen ahde vefa, hukuki bir terim olarak tarafların yapılan anlaşmalara uyma zorunluluğunu belirtir. Hukuki açıdan sözleşmeye bağlılık anlamına gelen ahde vefa, hukukun temel ilkelerinden biri olarak kişileri serbest iradeleri ile verdikleri sözleri tutmaya zorunlu kılar. Noter tasdikli sözleşme - Talepte bulunan veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi. Bu güzel özelliklere ve yüce vasıflara sahip olan kimseye de vefakâr ya da vefalı denir.
Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve birçok dilde anlamı. Bu ilginç bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Dünyadan temizlenip Başka bir dünya aşkına bu dünyayı unutmaktır vefa. Satılan taşınmaz malların tümü için uygulanabilen bu yöntem eski.
Krediden sadece şahadet belgesi olan şehit yakınları (Anne, baba, eş ve çocuklar) ile muharip gazi ve malul gazi belgesi olan gazilerimiz ve bu. Dostu posta değişmemek Dostun hakkına ilişmemektir vefa. Geometrik kurgulara ilişkin özgün yapıtları vardır. Vefa, insana şeref veren, baş üstünde taşıyan elmas, yakut ve zümrütle bezenmiş bir taçtır.
Vefa, Allah’ın takdirine ve insanların da sevgisine ulaştıran güzel bir meziyettir. Kırkıncı hocanın vefa tarifi şöyledir:“Hayat-ı beşeriyenin ruhu ahde vefadır. Vefasızlar dünya ve âhirette kendilerine dost bulamazlar. Eğimli bir yerin daha alçak olan yeri. A hde vefa (söze bağlılık) yahut Latince “pacta sunt servanda” ilkesi, esas itibarıyla, insanların verdikleri sözleri tutması gerektiğini dile getiren ahlaki bir ilkedir.
Adalet kavramı ile de yakından ilişkili olan ilke hukuka da yansımıştır. Hatta, bu ilkenin hukukun temelini oluşturan ilkelerden olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Müslüman ın ahlâk güzelliğidir erdemidir faziletidir doğruluğudur dürüstlüğüdür.
VEFA’nın yetim çalışması yaptığı bölgelerdeki yetimlerden herhangi birine destek olmak isteyen hayırsevere, kendisi tarafından veya kuruluşumuzca belirlenen bir yetim tayin edilir. Bu yetim çocuk, sponsorun tercih ettiği süre boyunca desteklenir. Sponsora yetim çocuğun ülkesi, yaşı ve ailesi. Vefâ ötelerin sonsuz mükafatı karşısında, cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır. Vefa: Verilen sözü yerine getirmek, borcu ödemek, din ve akla uygun olarak gereken şeyi yerine getirip altından çıkmak demektir.
Bu pek şerefli bir görevdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.