6 Ağustos 2014 Çarşamba

Şeyhbızın aşireti kökeni

Gazavi Akra şehrindeki Yedi büyük aşireti şöyle saymaktadır. Vazirki, şaylu, Şeyhbızıni, Loma, Xantabori, Şarık ve şemzini veya Şemsini. Gazavi devamla bu aşiretlerin tümünün Bahdinan beyliği aşiretleri olduğunu izah etmektedir. Asiretinin Kökeni ve Tarihi. Aşireti büyük bir aşirettir.


Resmi belgenin tarihi ile Şeyhbızın aşireti’nin yerleşim tarihi arasında yıllık bir süre farkı bulunuyor. Anadolu’nun bozkır bölgesinin kuzeyinde yer alan bu kışla köylerinde de, yerleşim yerini değiştirme sistemi, bugün tespit edilebileceği gibi, aynı biçimde ve uzun. Sexbeyzani aşireti gunümüzde cok dağınık bir coğrafyada yaşamaktadır.


Güney, ve Dogu, Kürdistanda yaşiyan aşiretin diğer kollari kendilerine Hemaven Xewan olarakta adlandırmaktadır. Halen Haymana’da Molikanlılara rastlanmaktadır. Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla.


Türkiyedeki Şeyhbızınlar doğu anadoluya ilk kez geldiklerinde kürtlerin arasında yaşayarak başta ÇOBANLIK yaptıkları için Kürtler bu Lurlara ŞEYX-BİZİN, Şıxızın, Şıxoyan ve şixbizin demişlerdir. Türklerde Şeyhbuzunlu Kürtleri tabirini kullanmışlardır. Güney lehçesine yakınlık arzeder, fakat zamanla Farsçanın etkisi altında kalmıştır.


Ankara’da sözü geçmiş,destanlara şarkılara kitaplara konu olmuş Kabadayı Kürt Cemali diye tanınan Cemali Çoşan kimdir? Ankaralı olarak anılsada aslen Kürt aşireti olan Şeyhbızın. Kürtçenin genel olarak kabul gören üç lehçesi vardır: Kurmanci, Sorani (Kurdî olarak da bilinir) ve nispeten az sayıda kişi tarafından konuşulan bir güney lehçesi olan Leki. Mensubu olduğu Şeyhbızın, Kürt aşireti olarak biliniyor.


Ama Dalan, Kürt olduğunu kabul etmiyor. Biz sonradan Kürtleşen Türkmeniz diyor. Domların alt grubuna verilen isimdir. Anadolu Kürtleri iskan politikası(asimilasyon) ile Osmanlı zamanında göç ettirildiler.


Kürt aşiretlerinin bağlarını koparmak için farklı şehirlere göç ettirildiler. Harun Efendi’nin hikâyesini torunu Selahattin Duman anlatıyor. Başkırtlarda Barzan aşireti var, Macarlarda yine Kürt aşireti var. Bu aşiretlerin varlığı kürtleri bu halklarla akraba yapmıyor ama kürt aşiretlerinin bir çok kolunun yayıldığı coğrafyayı ve ilişkilendiği halkları gösteriyor. Erdal HAYMANA YENİCE Ünal Kurt, DÜĞÜNÜ KURDE ANATOLİ NAVİN - Duration: 8:38.


Erivan Radyosu’nun gür sesli dengbêji Şeroyê Biro’nun ailesi 19Ermeni ve Yezidi kıyımından kaçarak Serhat Bölgesinden Kafkasya’ya göç eder. The document has moved here.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar