20 Ocak 2014 Pazartesi

Türkiyede görülen iklim tipleri ve özellikleri

Türkiyede görülen iklim tipleri ve özellikleri

Genel özellikleri şunlardır: Her mevsim yağışlıdır. Dünya üzerinde çeşitli iklim tipleri görülmektedir. O yerin enlemine, yer şekillerine ve yükseltisine bağlıdır. Bu faktörlere bağlı olarak her bölgenin farklı bir iklim yapısı oluşmuştur.


Türkiyede görülen iklim tipleri ve özellikleri

Coğrafi olarak Kuzey Yarım kürede bulunan ülkemizde deniz kıyılarında ılıman bir iklim mevcutken, denize uzak bölgelerde özellikle sıradağların denize paralel olmasından dolayı, iç kesimlerde daha soğuk bir iklim şekli gözlenmektedir. Sonuç olarak, ülkemizde iklimler sınıflandırılırken kesin sınırlar çizmek. Karasal İkliDeniz etkisinden uzak olan iç kısımlarda görülen iklim tipidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yaz ve kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkı oldukça yüksektir.


Ancak buraların sıcaklık ve yağış özellikleri birbirinden farklıdır. Yaz mevsiminde sıcaklı – dereceleri bulurken, kış mevsiminde -30’lara kadar inmektedir. Bu iklim türünde sıcak da soğuk da şiddetlidir. Bölgenin yüksek bölümlerinde karasal iklim özellikleri daha belirgindir. Kışlar çok soğuk, karlı ve uzun, yazlar serin.


Görülen İklim Tipleri Nelerdir ? Bununla birlikte makroklimalar içerisinde, değişik iklim özellikleri gösteren özel koşullu küçük iklim alanlarına da mikroklima denilmektedir. YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ. Nüfus Piramitleri ve Özellikleri. Oğlak Dönencesi Hangi Ülkelerden Geçer? Bu farklılıkları matematik ve özel konum ile yer şekilleri, yükselti, üç tarafının denizlerle çevrili olması ve dağların uzanışı ortaya çıkarır.


Ilıman iklimlerin etkili olduğu bir kuşakta bulunmakla birlikte, yüzey şekillerinin çeşitliliği,deniz düzeyine göre yükseklik,kıyıya koşut dağ sıralarının uzanışı,denize. Bu konu kpss açısından önemli ve her yıl soru gelebilen bir konudur. Bu not umarım işinize yarar. Yeryüzündeki Başlıca İklim Tipleri.


Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. TÜRKİYEDE İKLİM TİPLERİ. KARASAL İKLİM VE ÖZELLİKLERİ Karasal iklim, deniz etkisinden uzak yerlerde ve Kuzey Yarımküre’de etkili olan iklim. Türkiyedeki bu iklim çeşitlerinin özellikleri. Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir.


Akdeniz, Karadeniz, Karasal iklim, görüldüğü yerler ve özellikleri hakkında bilgi. Karasal bir iklim görülen İç Anadolu bölgesinde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. En fazla yağışlar ilkbaharda görülür. Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer.


Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. Bunların yanında Marmara bölgesinde gibi yerlerde geçiş iklimi özellikleri görülür. If you continue browsing the site, you agree to the use of cookies on this website.


Akdeniz iklimi, karadeniz iklimi ve karasal iklimdir. Ayrıca bu iklimlerin ülkemizde nerelerde görüldüğünden de bahsedilmektedir. Bütün güney ve batı kıyılarımızda görülür. ZONAL TOPRAKLAR ( YERLİ TOPRAKLAR ) Ülkemizde düz ve hafif eğimli alanlarda iklim şartlarının etkisi altında oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından farklı horizonlar ve katlar gösteren topraklardır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar.


Türkiyede görülen iklim tipleri ve özellikleri

Yüzlerce kmlik sahaları etkileyen büyük iklim gruplarına Makroklima adı verilmektedir. Bununla birlikte, makroklima alanlarında bazen öyle yerler vardır ki, buralarda görülen iklim özellikleri içinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar