7 Temmuz 2020 Salı

Hıdırlık tepesi efsanesi

HIDIRLIK TEPESİ EFSANESİ: Ankara kalesinin tam karşısına düşen, Hıdırlık tepe vardır. Eski zamanlarda Yaşlılıktan kör olmuş bir adam gelini ve oğlu ile yaşıyormuş. Bu Hıdırlık Tepe için Ankara’da bir efsane anlatılır. Devamı ise Hıdırlık tepesindeydi.


Kaymakamlar Müze Evi – Gezi Evi kış dönemlerinde 09. Hıdırlık tepesi denilen doğal yükselti, adeta masa seklinde uzaktan bakıldığında Gemi slüetini andıran üstü düzlük bir tümülüs görünümünde yapıydı. Bu tümülüs şehir dışına doğru giden yolun kenarındaydı biraz ilerisinde mezarlık vardı. MOGAN GÖLÜ EFSANESİ DERLEYEN: M. STEK Mogan gölünün, basit bir oluşum efsanesi var Şöyle: Bir zamanlar, burada, bir köyde yaşayan Monza ve Ganey adında iki genç, birbirlerine aşık olurlar Ama, her iki gencin ailesi de bu sevgiye karşı çıkar.


Hıdırlık’ta bir depo yaptırırlar ve suyu buradan şehirdeki çeşmelere dağıtırlar. Böylelikle Karahisar halkı, şimdi bile beğenerek içtiği sağlıklı, bol ve güzel içme suyuna kavuşur. Bu eserde Kııkkızlar Dersitâyiş-i mesîregâh-ı İreme-zât: Evvelâ mesîregâh-ı Hıdırlık, mesîregâh-ı Kırkkızlar bu ifadelerle geçmektedir. Mehmet Akif Ersoy da Milli Mücadele yıllarında bu camiye gelip vaaz vermiş ve halka cesaret aşılamış. Ayrıca caminin şadırvanı hakkında bir de halk efsanesi var.


Rivayete göre, bu şadırvandan bir kez su içen kişi ya hayatı boyunca Kastamonu’ya kez geliyor, hiç olmadı Kastamonu’ya yerleşiyormuş. Balikli Gol Efsanesi - ankaracikislikaradeniz. Bu sebepten dolayı Kırk Direkli Cami olarak da adlandırılmakta.


Hıdırlık Tepesi’ne çok yakın olmakla birlikte ulaşım açısından kolay bir konuma sahiptir. Kuş Kayası Yol Anıtının görülmesi ve Bakacak Tepesinde Amasra ve çevresini panoramik olarak izleyerek fotoğraf molası veriyoruz. Giriş kısmı Tokatlı Köyünde olan kanyona girişte sembolik bir giriş ücreti istiyorlar. Tokatlı Kanyonu çok güzel yapılmış bir kompleks olarak yapılmış. Sarp giriş yaptıktan sonra, Batum`a doğru giden yol üzerinde, Sarp Şelalesinin yanında bulunmaktadır.


Heykel Gürcistan`a ilk gelen Georgian`a ithafen yapılmıştır. Fotoğraflarla Taraklı İzlenimlerimiz (Fotoğraf) 30. Geyvedeki Üzücü Kaza İçin Alel Acele Dödüğümüzden Birçok Kare Resimlerimizde Yer Alamadı. Olucak Çeşmesinin, Çavuşbaş mahallesinin ve Çavuş Dede mezarının doğuşu ile ilgili olarak anlatılan Çavuşbaşı ya da Çavuş Dede efsanesi ise şöyledir: Afyonkarahisar sancağı Türk egemenliğine girmeden önce burada valilik yapan kişiye Türk hükümdarı elçiler göndererek kalenin Türklere teslimini ister.


Aslında Ilıca Şelalesi bu zamana kadar benim için hep bir muammaydı. Bir köy efsanesi gibi kaldı bu şelale hep. Kırklar Türbesi: Kırklar Kimdir: Türbenin içinde bir zatın sandukası vardır. Bu kişinin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu antik şehir, tarihi ve turistlik yapıyı da sınırları içerisinde bulundurmaktadır.


Her karışı tarih kokan bu kentteki görülmesi gereken en önemli yer, bütün dünyanın bildiği Balıklı göl’dür. Tokat Kültürü ve Varvara Efsanesi. Sakarya Efsanesi Mitolojiye göre, Frikle. Kurban Bayramında Hava Nasıl Olacak.


Daha sonra Hıdırlık’tan kaleye atlayan Düldül, burada da dizginlenince bu kez ön ayağının izi bir kayanın üzerinde kalır. Ali, Düldül’ ü sulamak için su yalağına vardığında, atı bağlayacak bir yer bulamaz ve dört parmağı ile yalağın yanındaki bir taşa vurarak taşı deler ve atı buraya bağlar. Türbelere baktıktan sonra şehri gören güzel bir yere oturup güneşi orada batırdık. Bu arada hıdırlık tepesine girişte de lira gibi bir ücret istediler.


Foursquare en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmak, görebileceğiniz reklamları kişiselleştirmek ve reklam verenlerin reklam kampanyalarının sonuçlarını ölçebilmelerine yardımcı olmak için çerezler kullanmaktadır. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve eşsiz konaklar hayranlık uyandıracak nitelikte. Safranbolu - ankaracikislikaradeniz.


Hıdırlık Dede Kesikbaş Dede Kocabıyık Erendede Muhammed Çelebi Sultan. Duman Baba Türbesi ve Efsanesi sivas. Daha sonra Meşhur Kastamonu Çekme Helvası’nın tadına bakıyor ve şadırvanının efsanesi ile ünlü Nasrullah Camii ve Şadırvan. Isparta, bilindiği gibi göller bölgesinde bulunan şehirlerimizdendir. Gerek siyasi açıdan olsun gerekse yurtiçi meseleleri bakımından olsun adı geçmeyen Isparta, doğası, temiz havası ve suyu, tarihi ve yöresel lezzetleri ile eşsiz bir şehirdir.


Tek Çam veya çamlıca, Üçler Tepesi veya kırklar Dağı, Hıdırlık veya Hıdır Tepe, Ağbaba veya çoban Pınarı hangi halk kesiminin ana dili ile söylemiş olur ise olsun benimsenmiş bir efsanesi bir destanı olan yerlerdir. Bir yerin ismi Ziyaret tepe ise orada ziyaretin olduğuna işaret vardır. O tepe ziyaret duygusunu çağırır. Buradan hiç bir evin diğerinin görüşünü kısıtlamadığını ve ne kadar düzenli bir şekilde konumlandırıldığını görebilirsiniz. Oyle ki bu genişleme, XIV.


Tüm yolcularımızla Pasaporta İhtiyaç Olmadan Sadece Kimliğimizle BATUM’A GEÇİŞ. Bir tarafta deniz manzarasını diğer tarafta Andrew heykelinin heybetiyle Gürcü Kültürü ve doğasına tanıklık edeceğimiz Batum’da Çoruh nehri ve Gonio köprüsü görülerek merkeze varış. Sonraki günlerde daha detaylı gezeceğimiz Batum’da Tropik bitkileri ile ünlü Batum Botanik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar