10 Şubat 2020 Pazartesi

Anıtkabir mezar odasının özelliği

Ankara turu yapacaklar ya da gezi planlarına Ankara’yı uzun zamandır dahil etmek isteyenler için daha farklı ve anlamlı bir yazı yazmak istedim. Bu kulelere Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyetinin oluşumunda büyük tesirleri olan yüce kavramları temsil eden kavramlar verilmiştir. Türk milleti Atatürk’e muazzam bir anıt mezar yapacak kudrette olacak da üzerine oturtma çatı, sütununu yuvarlak yapamayacak, sütun üzerine motif koyamayacak? Fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır demiş, kendisi için bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceği yer içinde. Aslanlı Yol’un bir diğer özelliği de yol boyunca Virginia cinsi ardıçlar ile kaplı olması.


Ankara Kalesi, Ankara’nın sembollerinden biri yani şehir silüetlerinden. Bunların dikilmesinin sebebi ise ziyaretçileri şehrin görüntüsünden uzaklaştırmak ve Atatürk’ün huzuruna çıkmak için hazırlamaktır. Galerilerden biri de Atatürk’ün mezar. Kanunî Sultan Süleyman zamanında Mevlânâ’nın mezar odasının önüne inşa edilmiş duvara uzanan. ANITKABİR’İN ÖZELLİKLERİ.


Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve Türk İnkılâplarının büyük önderi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk vatanının bağımsızlığını kazanması için giriştiği savaş ve Türk milletini çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak amacıyla. Mezar odasının ortasında kıble. Anıtkabir, Ankara’nın tam ortasında,. Zemin ve duvarlar siyah, beyaz , kırmızı mermerlerle kaplanmıştır.


Anadoluda devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Toprak tüm illeri temsilen Ankara toprağıdır. Ankara belediyesi bu inşaatın imar raporunu hazırladı.


Naaşın uzun süre beklemesi sorun olacaktı. Malazgirt savaşından önce, Türklerin gelerek yerleştikleri ve yaklaşık 2yıl yaşadıkları Ahlat bölgesinde, mezarlık alanında, bu tür mezar taşları, yani uzunlamasına dikilen mezar taşlarını görebilirsiniz. TÜMÜLÜSLER: Bir mezar odasının üzerine, taş ve toprak yığılarak oluşturulan yapay tepeciklerdir. Dünya gezip, görülecek çok fazla yere sahip.


Ancak bunların tümünü gezip görebilmemiz için çok fazla zaman ve paraya ihtiyacımız var. Eğer sizde dünyanın her yerini değil ama en güzel başlıca yerlerini görmek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız dünyanın en güzel simgesine kesinlikle göz atmalısınız. Tek tek her ayrıntısının incelenmesi gereken bu müze de en çok ilgiyi Atamızın mezar odasının üzerinde bulunan mozele çekmektedir.


Mermer sandukanın çevresinde, bütün illerden, Azerbaycan’dan ve Kıbrıs’tan gönderilen toprakların konulduğu pirinç vazolar bulunmaktadır. Güneye Frontinus’a ait olabilecek olan Kapı’ya doğru ilerledikçe, Laodikeia ve Colossea’ya giden yol üzerinde, nekropolise ait başka mezar yapıları ile de karşılaşılır. Uzun yazıtta adı geçen Tiberius Cladius Talamos’a ait mezar dikkat çeker. Resimler Sadece üyeler içindir! Arkeolojik kazılar bölgenin tarihsel geçmişinin ilk çağlara uzanan bir yerleşim yeri olduğu yönünde.


Mısır hakimiyetinde kalan bölge, bu tarihten itibaren sırasıyla Hitit, Asur, Babil, Pers ve Makedonların egemenliği altına girmiş. Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (Andezit) kullanılmış olmasıdır. Dikdörtgen planlı ve duvarları tamamen kerpiçtendir.


Cephelerde düşmanla göğüs göğüse savaşmış biri olarak en ilginç özelliği savaş. Dünyada görülecek, gezilecek çok fazla yer var. Ama bunların tümünü görebilmemiz için çok fazla zaman ve paraya ihtiyacımız var. Eğer sizde dünyada her yeri değil ama en azından en güzel başlıca yerler görmek istiyorsanız, aşağıda sizin için hazırladığımız dünyanın en güzel simgesine kesinlikle göz atmalı ve en kısa sürede gitmelisiniz. Tümülüsün anıtsal ölçekteki boyutu ve mezar odasının zengin buluntuları, burada gömülenin bir kral olduğunu gösteriyordu.


Young’a göre bu kişi Kral Midas olmalıydı. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün sembolik lahdi bulunmaktadır. Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze. Bu odanın kapıları Genelkurmay’ın izniyle açılmaktadır.


Bu mezarların özelliği, günümüzde canlı bir şekilde ve renkli olarak görebileceğiniz, formu bozulmadan kalan az tarihi kalıntılardan bazılarının burada bulunması. Ankara - Etnoğrafya Müzesi Etnografya Ankara’nın Namazgah adı ile anılan semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur. Bu tümülüste ayrıca adet seramik kap bulunmuştur. Muğla'nın Menteşe İlçesi'ne bağlı Yerleşik Mahallesi'nde bulunan Damla Deresi tüm mevsim ayrı güzellikleri içerisinde barındırıyor. Firavunun tahta çıktığı ve öldüğü gün.


Konumuz : Konu dışı Bişey gördünüz, ama yukarıdaki kategorilerle alakası yok. Young a göre bu kişi Kral Midas olmalıydı. Araştırmacıların açıklamalarına göre mezar odasının ahşap strüktürü dışında hazırlanmış ve sonra kazılan çukura indirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar