Yani step bitki örtüsüne sahiptir. DOĞU ANADOLU KARASAL İKLİMİ. Burada iklim, yörenin kuzeyinde ve güneyinde etkisini sürdüren iklim tipleri arasında bir geçiş tipi özelliğini taşır. Denizden uzak olduğu için sıcaklık bakımından karasal iklim özellikleri görülür. Kışlar oldukça soğuk olup,.
Etiketler: güneydoğu anadolu bölgesi iklimi güneydoğu anadolu iklimi güneydoğu iklimi. Yağış rejimi Akdeniz’in yağış rejimine benzer. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer. Bu yüzden bu bölgede yağışa veya sulamaya duyulan ihtiyaç diğer bölgelerden çok daha fazladır.
Bölgenin doğusundaki Dicle Bölümü’nde karasal iklim vardır. Bölgede, en yaygın olan bitki örtüsü bozkırdır. En çok yağış kış aylarında düşerken yazlar sıcak ve kuraktır. Deniz etkisinden uzak olduğu için bölgede kışlar kar yağışlıdır ve don olayları sıkça görülür. En soğuk ay ortalaması 5°C ile 6°C arasında değişir.
Kuru tarıma dayalı buğday, arpa, mercimek gibi tarım ürünlerinin ekim alanı azalacak fakat üretimleri artacaktır. Barajlar suni göl fonksiyonu göreceğinden bölgenin iklimi belirli oranda yumuşayacaktır. Elektrik enerjisinde üretim artışı sağlanacaktır.
Karasal iklimi – Karasal iklimi ne demek. Coğrafi açıdan, tarıma uygun düzlüklere sahip olsa da iklimi (yaz kuraklığının fazla oluşu) tarımda ki verimi olumsuz etkilemektedir. Bölümde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur.
Doğal bitki örtüsü, düşük rakımlı düzlüklerde cılız bozkırlar ve kuraklığa dayanıklı çalılardan oluşur. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı 3. Ayrıca ülke sınırlarını. Erzurum,Kars yaylalarında ,Van Gölü çevresinde,Yukarı Fırat. Anadolu da ortalama yağış 283-59mm’dir.
Yıllık sıcaklık ortalaması 1°C dir. Geniş bir alan etkisinde bulunduran bu iklim. Akdeniz İklimi’nin görüldüğü yerlerde yazları sıcak, kışları ılık olmaktadır.
Yazlar sıcak ve kuraktır. Muson iklimi, Güney Hindistan, Güney Çin, Güneydoğu Asya, Japonya ve Mançurya gibi bölgelerde etkili olmaktadır. Bu bölgede kışlar soğuk ve süreklidir. Sıcak ve Kurak İklim): Dönenceler civarında, Asya ve Kuzey Amerika’da karaların iç kısımlarında ve Güney Amerika’nın güneyinde görülür. Bu iklim tipini, yağışların yok denecek kadar az.
Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri vardır. Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında dağların kıyıya paralel uzanması karasal iklim özellikleri görülen yerlerin genişlemesine neden olmuştur. C, Ocak ayı ortalaması 3. Temmuz ayı ortalaması 29. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür. Yaz yağışlarının oranı 2. Kara İklimi: Yurdumuzun deniz etkisine kapalı iç kısımlarda görülür.
Marmara bölgesinde ise Karadeniz kıyılarına yakın yerlerde Karadeniz iklimi, Ege denizine yakın yerlerde Akdeniz iklimi etkilidir. Ortalama sıcaklık azalmış, yaz kuraklığı hafiflemiştir. Yağış ve sıcaklık koşullarının özelliklerine göre bu.
Bölgede antropojen bozkırlarda geniş yer kaplamaktadır. Doğum oranı çok yüksek olmasına karşın çok göç verdiğinden nüfusu azdır. Kentleşme oranı düşüktür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.